Tenis
SPORTOVI
Tenis
ekskluzivno

Pogledajte veliki intervju s Đokovićem: O Zadru, Goranu, Federeru, Modriću i konačnom cilju

Novak Đoković dao je opširan ekskluzivni intervju za Dnevnik Nove TV nakon dolaska u Zadar.

U Zadar je po prvi puta stigao jedan od najboljih tenisača svih vremena, Novak Đoković. Povod je održavanje humanitarnog turnira Adria Tour kojeg organizira srpski tenisač i njegov tim.

Nakon što je sletio u Zadar, Novak Đoković dao je intervju samo Dnevniku Nove TV, a s njim je razgovarao Stipe Antonijević.

Što očekujete od turnira na Višnjku?

"Lijepo je biti ovdje u Zadru. Prvi put sam ovdje u Zadru. Bio sam po čitavoj Hrvatskoj, no u Zadru nikada nisam boravio i radujem se da ću upoznati Zadar i narod ovdje i sve sudionike Adria Toura. Jako sam uzbuđen i sretan što imam mogućnost da u sklopu Adria Toura posjetim Zadar i onda još nekoliko lokacija u regiji. Čitava ideja oko Adria Toura se rodila prije mjesec dana tako da su jako kratki rokovi za organizaciju turnira u Beogradu, koja je bila izvrsna. Dugujem veliko zahvalnost mlađem bratu i svim ljudima u organizaciji koji su doprinijeli tako uspješnom događaju. Bilo je mnogo pritiska. Rokovi su kratki, pa i za Zadar. Hrvatski teniski savez, direktor turnira i moj trener Goran Ivanišević daju sve od sebe. Puno je truda, energije i napora uloženo da to bude na vrhunskom nivou, da bude kvalitetno, kako za nas igrače tako i za sve ljude koji će doći i posjetiti ovaj turnir."

Godina dana prošla je od početka suradnje s Goranom Ivaniševićem. Što vam je suradnja s njim donijela?

"Goran je prije svega dugogodišnji prijatelj. Mi se poznajemo jako dugo, iako je on završio svoju igraču karijeru kada sam ja tek kretao. Mislim da sam imao 15 godina kada je on završio karijeru. Sjećam se jako dobro njegovom boravka u akademiji Niki Pilić u Njemačkoj, kada se spremao za taj famozni Wimbledon 2001. godine kada je dobio wildcard i osvojio. Nekoliko puta smo imali šansu da udaramo i treniramo. Naravno on je bio jedan od mojih idola kada sam odrastao.''

Novak Đoković i Stipe Antonijević Novak Đoković i Stipe Antonijević (Foto: GOL.hr)

''Goran je uveo jednu novinu u moju igru''

''On je bio apsolutni heroj svih tenisača u regiji i svi smo navijali za njega i pomno ga pratili. Taj odnos se nastavio i kada je postao trener Čiliću i nakon toga Berdychu i Raoniću. Ja sam uvijek ostao dobar s njim i naša je suradnja službeno počela prošle godine na Wimbledonu gdje smo krenuli s pobjedom. Imali smo problema u drugom dijelu godine kada sam imao ozljedu i oscilacija u igri, ali u konačnici smo ovu godinu otvorili na sjajan način (osvajanje Australian Opena). Nažalost korona se dogodila i prekinula taj niz.

''Imam jako dobar odnos s Goranom, prije svega ljudski i privatni. Meni je osobno to jako bitno i trudio sam se da imam takav odnos s ljudima tijekom cijelog svog života. Da prije svega budemo ljudi, da možemo da živimo i putujemo zajedno i tek onda dolazi profesija. Jedno bez drugog ne može. Individualni je sport u pitanju, mnogo vremena provodimo zajedno na turnirima i zato mi je bitno da smo privatno dobri. Goran je uveo jednu novinu i svježinu u moju igru. Vrlo precizno i jasno odrađujemo određene zadatke na terenu. Dosta smo radili na servisu što se posebno dobro odrazilo na moju igru. Ipak je servis bio njegovo najveće oružje. To je odmah doprinijelo mojoj igri, ali tu je još puno stvari koje je donio."

Đoković o suradnji s Goranom

Je li vaš cilj do kraja karijere srušiti sve rekorde i postati apsolutno najveći tenisač svih vremena?

"Nemam razloga da to krijem. Stvarno je tako. Moja ambicija, želja i cilj je da oborim te rekorde. Za najduži broj 1 na svijetu i po broju osvojenih Grand Slam turnira. To su dva teniska Mont Everesta u smislu uspjeha i dostignuća. Vidjet ćemo. Radim na tome. Nisam više u trećem desetljeću, ušao sam u četvrto, tako da u nekim sportskim mjerilima nisam više mlad i polako ulazim u posljednju trećinu svoje karijere. Ne razmišljam o kraju, ne razmišljam kada bi to moglo biti, ja se dobro osjećam i prije svega volim ovaj sport. Imam puno strasti i jako sam mu posvećen.''

''Imam podršku svojih najmilijih što mi je jako bitno i nekako i dalje imam usklađeno sve i uravnoteženo kako bih mogao da se bavim tenisom. Dok god je tako, dok postoji taj plamen i žar u meni da jurim rekorde i bavim se profesionalnim tenisom, ja ću nastaviti to raditi. Na kraju krajeva, tenis predstavlja jednu veliku životnu školu za mene, jer u tom periodu od sat, dva koje provedem na terenu, na površinu isplivaju emocije koje su duboko potisnute i ne može mi ništa izazvati te emocije koliko može teniski teren. Nekako holistički pristupam tome i jako sam zahvalan i sretan što se još uvijek mogu natjecati na najvišem nivou."

''Modrić je jedan od najvećih sportaša s ovih prostora''

Prvi put ste u Zadru, rodnom gradu Luke Modrića, jeste li se čuli s njim od dolaska?

"Pa nismo se čuli već neko vrijeme. Čuli smo se početkom godine i pričali o nekim događajima koje bi mogli napraviti zajedno, kako u regiji tako i u svijetu. Naravno Luku podržavam i pratim. On je jedan od najboljih nogometaša na svijetu. Izuzetno dobar momak, obiteljski čovjek. Mađioničar s loptom. Nisam znao da je Zadar rodni grad Luke Modrića, tako da ću ga nazvati da mi da neku preporuku gdje da odem, što da radim, koga da upoznam... Nadam se da ću imati priliku i da jednom s njim boravim u njegovom gradu."

Đoković o Luki Modriću

Smatrate li da je Luka Modrić, uz vas, napravio najveću karijeru od sportaša s ovih prostora?

"Sigurno da je jedan od najvećih u povijesti s ovih prostora. Apsolutno. Osvojiti Zlatnu loptu u konkurenciji Messija i Ronalda i ostalih igrača u ovoj eri je nešto tako veliko što ćemo shvatiti tek nakon što završi karijeru. To su rezultati koji su vječni. To što je učinio s hrvatskom reprezentacijom, kako se odnosi prema nacionalnom dresu, zakucana pozicija u Real Madridu, najvećem klubu svijeta. To su stvari koje... Kada gledam njegove i svoje uspjehe, kao direktnog učesnika i još uvijek aktivnog, još ne možemo shvatiti veličinu toga. Stalno se nešto događa, život ide dalje i nekako nemaš vremena da se osvrneš i sagledaš stvari objektivno i vidiš što si napravio. Vjerojatno kada budemo imali vremena ćemo sjest na piće uz obalu i osvrnuti se na sve to. Postigao je fenomenalan uspjeh i želim mu sve najbolje."

''Federer je najveći''

Roger Federer je objavio da će se zbog nove ozljede koljena vratiti na teren tek 2021. godine. Može li takav sportaš i u 40. godini života biti konkurentan?

"Pa ništa me ne bi iznenadilo kada je Federer u pitanju. On je vjerojatno najveći tenisač koji je ikada živio, ikada držao reket. Ljudi često vode debatu tko je najveći svih vremena, uzimajući pritom razne parametre kako bi odlučili tko je najbolji. Teško je uspoređivati generacije. Bjorn Borg je osvojio 11 Grand Slamova, a povukao se u 26. godini života. Da je nastavio igrati još pet, deset godina, gdje bi mu bio kraj? To su sve stvari koje su sada pod znakom pitanja. Što bi bilo da nisu igrali s drvenim reketima?''

Đoković o Federeru 

''Sport je vrlo drugačiji danas i teško je usporediti generacijski igrače, ali s druge strane opet činjenica je da sve što postiže Federer, Nadal i svi mi je izvanredno. Doprinosi promociji našeg sporta. Roger je bio otpisan na početku svojih 30-ih godina, pa je nakon toga osvojio još tri, četiri Grand Slama. Nastavlja nizati izvanredne rezultate. Lani smo odigrali povijesno finale Wimbledona na kojem je bio na jedan udarac od pobjede, tako da je sve moguće. On igra s takvom lakoćom i prirodnim talentom kakav tenis nikada nije vidio. Vrlo je efikasan u svojoj igri, tako da čak i ako fizički ne može nositi se s mlađim igračima, on opet to kompenzira sa svojom igrom. Ne bi me iznenadilo da ponovno bude u vrhu i iduće godine."

Dva najbolja hrvatska reketa nisu imala sezonu za pamćenje. Vidite li Marina Čilića ponovno u borbi za Grand Slamove i Borbu Ćorića među Top 10?

"Marin i Borna imaju potencijal da to ostvare. Da budu u svjetskom vrhu i da se natječu za najveće trofeje. Ne govorim to samo zato što sam ovdje, već igrači gledano obojica imaju snažnu kompletnu igru. Marin je već osvojio Grand Slam i nakon toga igrao nekoliko finala. Osvojio je Davis Cup, on je stvarno teniska legenda. On zna što je potrebno da se ostvari takav rezultat. Ima i on godina, zadesile su ga neke povrede, ali definitivno ima potencijal da opet to sve ostvari.''

''Borna je netko tko ima malo više vremena od svih nas, jer je mlađi. Izuzetno je fizički jak i spreman. Ima kompletnu igru koja može da bude izuzetno opasna i efikasna za svakog igrača na svakoj podlozi. Njemu se trebaju posložiti još neke kockice, mentalno i emotivno, i on vrlo lako može biti u teniskom vrhu. Njemu to predviđaju već godinama. Bilježi sjajne rezultate, bio ne nadomak Top 10 na svijetu, igrao je finale sa mnom u Šangaju, ostvario je neke dobre rezultate na Grand Slamovima... Vjerujem da se to i kod njega može posložiti vrlo brzo."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider