Tenis
SPORTOVI
Tenis
Dobila prvi set, ali...

Vekić propustila povijesnu priliku biti prva pobjednica u Wimbledonu pod krovom 'jedinice'

Meč Vekić i Riske je prema inicijalnom rasporedu trebao biti odigran na terenu 15, ali je premješten na teren 1 koji od ove godine ima funkcionalan pomični krov.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Američka tenisačica Alison Riske (WTA - 55.) će biti upisana kao prva tenisačica koja je došla do pobjede u službenom wimbledonskom meču pod novim krovom postavljenim nad terenom broj 1, gdje je nakon dva sata i 28 minuta borbe svladala najbolju hrvatsku tenisačicu Donnu Vekić sa 3-6, 6-3, 7-5, nadoknadivši zaostatak od 1-4 u odlučujućem setu.

Bio je to četvrti međusobni dvoboj Riske i Vekić, a Amerikanka je ostvarila drugu pobjedu, nakon što je trijumfirala i u prethodnom meču odigranom na travnatoj podlozi prije dvije godine u Birminghamu.

Meč Vekić i Riske je prema inicijalnom rasporedu trebao biti odigran na terenu 15, ali je premješten na teren 1 koji od ove godine ima funkcionalan pomični krov, što se na kraju pokazalo odličnim potezom, jer su tenisačice ušle u povijest koje su završile dvoboj "u dvoranskim uvjetima", iako razvoj prvog i početak drugog seta nisu ukazivali na takav rasplet.

Vekić je loše ušla u meč, odmah izgubila servis i bila suočena s dvije povezane 'break-lopte' kojima je Riske mogla doći do vodstva 3-0. Uslijedio je najduži gem meča koji je Vekić osvojila nakon 32 odigrana poena i ukupno spašenih pet 'break' prilika svoje suparnice. Osječanka je pokrenula seriju od pet uzastopnih gemova za potpuni preokret. Riske je u devetom gemu imala priliku spasiti set, ali je propustila još pet 'break-lopti'. Te propuštene prilike skupo su ju koštale. Najboljoj hrvatskoj tenisačici je za osvajanje prvog seta ključna bila statistika spašenih i iskorištenih 'break-lopti': spasila je 10 od 11 prilika Riske, a svoje dvije šanse pretvorila u dva oduzeta servisa.

Riske se vratila u drugom setu, ponešto zahvaljujući i 23-godišnjoj Osječanki koja je u prvom gemu imala priliku za 'break', ali nije došla do rezultatske i dodatne psihološke prednosti. Umjesto toga, Vekić je u šestom gemu nizom pogrešaka vratila 28-godišnju Amerikanku u meč izgubivši servis. Stvorenu prednost Riske je sigurno zadržala do kraja seta i nakon 90 minuta igre odvela meč u odlučujuću, treću dionicu.

U setu odluke Vekić je osvojila prva tri gema i propustila 'break-loptu' za 4-0. Kod 4-1 je stigla do 0-30, ali je Riske osvojila pet od sljedećih šest poena i smanjila zaostatak na 2-4. Tada se još uvijek činilo da hrvatska tenisačica ima meč u svojim rukama i pod kontrolom. Međutim, izgubila je sljedećih osam poena, ponajviše zahvaljujući svojim pogreškama, i Amerikanka je stigla do 4-4. Vekić je spasila dvije 'break-lopte' u devetom gemu i povela 5-4, ali je Riske bez problema izjednačila na 5-5.

Skupo platila 41 neforsiranu pogrešku

Po lokalnom vremenu bilo je 21:10 kad je vrhovni sudac turnira Andrew Jarrett odlučio da će kraj dvoboja biti odigran pod krovom i umjetnom rasvjetom. Nakon 15 minuta stanke tenisačice su nastavile borbu, a Vekić je dvostrukom pogreškom na 'break-loptu' darovala suparnici servis za pobjedu. Riske takvu priliku nije propustila te je nakon sedam minuta nastavka, a ukupno dva sata i 28 minuta igre, asom zapečatila prolaz u 2. kolo, gdje ju čeka Srpkinja Ivana Jorović (WTA - 99.).

Vekić je u konačnici platila skupu cijenu zbog 41 neforsirane pogreške i devet promašenih drugih servisa, jer su joj te dvostruke pogreška odnijele mogućnost pobjede u dva seta i vratile Riske u igru, kad se činilo da je Osječanka sigurno na putu prema drugom kolu. Umjesto toga, po treći je put u karijeri završila put na prvoj wimbledonskoj prepreci.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider