Tenis
SPORTOVI
Tenis
Kreće od 2019. godine

Velika promjena u tenisu na Grand Slam turnirima, pooštrena i pravila

Na najvećim Grand Slam teniskim turnirima više neće biti 32 nositelja već 16, odlučeno je na sastanku organizatora najvećih turnira u svjetskom tenisu u utorak u Londonu.

Wimbledon (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Tako će od 2019. godine na Wimbledonu, Australian Openu, Roland Garrosu i US Openu biti postavljeno samo 16 tenisača i tenisačica kao nositelji, a time će biti daleko veća mogućnost da se bolje rangirani igrači i igračice sretnu i prije osmine finala.

Po 16 nositelja Grand Slam turniru su imali do 2001. godine, a potom je US Open uveo pravilo od dvostruko više nositelja na zahtjev TV-mreža koji su željeli zvijezde što dalje u turniru.

Osim pravila o nositeljima, pooštrena su i pravila zagrijavanja prede dvoboj pa će tako svi imati točno minutu za ždrijeb servisa, pet minuta zagrijavanja i minutu pripreme za dvoboj. Tko se ne bude držao tog pravila bit će kažnjen s 20.000 USD.

Također, onaj tko u prvom kolu preda dvoboj bez borbe zbog ozljede ili nekog drugog razloga, dobit će samo 50 posto nagrade, a ostalih 50 posto idu igraču koji ga nadomjesti kao "lucky loser".

Australian Open će već od sljedeće godine imati po prvi puta pravilo od 25 sekundi između poena. Uvest će se sat koji će otkucavati 25 sekundi od trenutka završetka poena do servisa za novi poen.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider