Tenis
SPORTOVI
Tenis
ČILIĆ ŽELI STARI FORMAT

VIDEO Što će biti s Davis Cupom? Predsjednik govorio o raskidu s Piqueom za Dnevnik Nove TV

David Haggerty pričao je za Dnevnik Nove TV o budućnosti slavnog David Cupa.

 A Davis Cup upravo se nosi s jednim teškim udarcem. Raskinut je bogati ugovor s tvrtkom Kosmos, koju vodi slavni nogometaš Gerard Pique. Postavlja se i pitanje: je li budućnost Davis Cupa u opasnosti? Samo za Dnevnik Nove TV govori: predsjednik svjetske teniske federacije.

Trijumfom Hrvatske 2018. godine završila je era Davis Cupa kakvu smo do tada znali. Finale Francuske i Hrvatske u Lilleu bilo je posljednje odigrano prema formatu koji je i proslavio ovo natjecanje. U kojem se nije igralo na neutralnim terenima, već je jedan od dva protivnika bio domaćin, a atmosfera na tribinama nekad znala biti više nogometna nego teniska.

A, tada je globalna nogometna zvijezda Gerard Pique i njegova kompanija Kosmos pred međunarodnu tenisku federaciju stavila ponudu zbog koje je ITF odlučio pogaziti 118 godina dugu tradiciju. 3 milijarde dolara za period od 25 godina. No, nakon manje od pet godina ugovor je raskinut.

''Zbog poslovne tajne ne možemo govoriti o tome zašto je ugovor raskinut. Ono što možemo reći je da smo sami krenuli dalje i domaćini smo play offa Davis Cupa za 2023. godinu. U rujnu ćemo organizirati grupnu fazu u četiri grada, a potom i završni turnir u Malagi kao i prošle godine'', rekao je David Haggerty.

Do svega je navodno došlo, jer Piqueova kompanija nije mogla izvršavati financijske obveze prema ITF-u. Nakon što je ITF raskinuo ugovor Kosmos ih je tužio Sudu za sportsku arbitražu i traži višemilijunsku odštetu. Mnogi se sada pitaju je li ugrožena budućnost Davis Cupa?

''Apsolutno ne. ITF je financijski jak, imamo snažne financije, izvršni odbor bio je vrlo marljiv i osigurava da nastavimo s natjecanjem u 2023. godini."

S natjecanjem koje je od ulaska Kosmosa u cijelu priču svake godine imalo drugačiji format.

''Vidjeli smo u zadnjih par godina da su konstantno pokušavali mijenjati format, tražili načine da populariziraju ponovno Davis Cup, međutim svi ti pokušaji nisu urađali plodom, na kraju je završavalo tako kako je završavalo'', rekao je Marin Čilić.

Čilić - koji je dva finala igrao u starom, a jedno u novom formatu - želio bi da se zbog atmosfere vrati nekadašnji format, ali s nekim promjenama. Kao što su mečevi na dva, a ne tri dobivena seta. Na istoj je liniji razmišljanja i legendarni Nikola Pilić.

''S novcem se ne može kupiti atmosfera. Imali ste recimo finale Kanade i Australije u nekom južnom mjestu u Španjolskoj i koga je to interesiralo? Gdje je tu atmosfera?“, dodao je Nikola Pilić.

No, David Haggerty nudi drugačiju priču.

''Format je dobro prihvaćen od strane igrača, navijača i gledatelja. Mi smo jako uzbuđeni u vezi toga gdje se Davis Cup nalazi i nastavit ćemo raditi na njegovoj snazi."

I dok je dio igrača, poput našeg Borne Ćorića, doista zadovoljniji novim formatom, jer im oduzima manje vremena tijekom sezone, navijači su mahom protiv. Jer sve ono što je Davis Cup godinama činilo toliko posebnim u posljednje se četiri godine izgubilo. Haggerty tvrdi da povratak na staro nije moguć, no jednako uvjeren bio je i u dug i sretan brak s Piqueovom kompanijom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider