Tenis
SPORTOVI
Tenis
Ogromna razlika

Alarmantno upozorenje: ''Ako se to dogodi, tenis neće preživjeti pandemiju''

375. tenisačica svijeta Sofia Šapatova upozorila je kako ''tenis možda neće preživjeti'' pandemiju koronavirusa, pozivajući na financijsku pomoć za ''male sportaše''.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sofia Šapatova zaradila je ukupno 2900 dolara u prva tri mjeseca u 2020. godini i trenutno nema izvor prihoda. Donedavno je putovala svijetom, dok je trenutno zaglavljenja u svom rodnom gradu gdje živi s roditeljima i pita se hoće li više ikad profesionalno igrati tenis.

''Sve što možete učini je gurnuti glavu kroz prozor'', izjavila je u razgovoru za CNN putem Skypea.

Koronavirus je već znatno utjecao na mnoge sportaše pa tako i 375. tenisačicu svijeta. Ona možda nije dio elite, kao i mnogi drugi, ali upravo je to najugroženija skupina sportaša u trenutku pandemije.

Prekid svih sportskih natjecanja obustavio je i prihode tenisača i tenicasačica koji ovise isključivo o onome što osvoje na turnirima. S time da je Šapatova imala i obiteljsku tragediju.

''Rođak moje mame zarazio se i preminuo, tako da je to za nas bila jako loša vijest. To je vrlo depresivno jer sam ga poznavala od djetinjstva. Poznajem puno talijanskih igračica koje su kod kuće još dulje od mene i mislim da je i njima teško'', rekla je Šapatova, koja je pokrenula internetsku peticiju za pomoć od ITF-a tenisačima koji više ne mogu plaćati račune.

gol expired Zabrinjavajući rezultati istraživanja u SAD-u: ''Ukoliko se sport vrati do tada, možemo biti sretni'' divider

"Razgovarala sam s mnogim tenisačima, a neki od njih ne znaju kako će ovaj mjesec platiti stanarinu. Peticijom ništa ne zahtijevam, ona je samo način da se čuje naš glas, da privučemo pozornost ITF-a. Plaćamo kazne za sve, kad napravimo nešto na terenu ili kad prekasno otkažemo nastup, oni su na neki način naši vlasnici", objasnila je Gruzijka pa nadodala:

"Ogromna je razlika između top 50 tenisača i tenisačica u odnosu na ostale. Ali to je 100 ljudi, a na ATP i WTA ljestvicama je više od 3000 ljudi. Ako 50% njih bude moralo odustati od tenisa zbog ovoga, mislim da tenis neće preživjeti. Znam da je većina novca na velikim turnirima, ali i na malima se prodaje puno toga, imamo streamove, livescore, tu su i suci koji žele napredovati u hijerarhiji, organizatori turnira... Vrhunski igrači su sjajni za promociju tenisa, ali i preostalih 96,5% nas je važno, gradimo taj sport i moramo postojati da bi on opstao", zaključila je Šapatova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider