Tenis
SPORTOVI
Tenis
reagirao i federer

Skandal na US Openu: Sudac pomogao Kyrgiosu da preokrene meč, tenisači u nevjerici

Nevjerojatnu stvar vidjeli smo u meču Nicka Kyrgiosa i Pierre-Huguesa Herberta na US Openu.

Nick Kyrgios u razgovoru sa sucem (Screenshot)

Iako je nama najzanimljivija vijest četvrtog dana US Opena bila ekspresna pobjeda Marina Čilića koji je protivniku prepustio samo dva gema u tri seta, svijet tenisa ne prestaje brujati o skandalu u meču Nicka Kyrgiosa i Pierre-Huguesa Herberta u 2. kolu.

Naime, ugledni sudac Mohamed Lahyani spustio se sa svoje stolice u trenutku kada je temperamentni Australac gubio 6:4, 3:0 te mu održao, kako se ispostavilo, neku vrstu motivirajućeg govora. Kyrgios je izgledao kao da više ne želi igrati i svađao se s publikom.

Na kraju je preokrenuo meč slavivši protiv Francuza 4:6, 7:6, 6:3, 6:0 te izborio meč s Rogerom Federerom, a Herbert je logično poludio.

''Mislim da to nije njegov posao. On nije trener nego sudac. Mora biti kažnjen. Ne radi inače takve greške i mislim da je dobar sudac'', poručio je nakon meča.

Nakon što se Lahyani spustio sa svoje stolice kako bi ohrabrio Kyrgiosa u nastavku meča, Australac je osvojio 19 od 25 gemova do kraja meča. Američki teniski savez objavio je kako razmatra cijeli slučaj, a sam Kyrgios je objasnio kako se zbog vrućine nije osjećao najbolje u tim trenucima.

To je zasad i službeno objašnjenje Ameriškog teniskog saveza. Lahyani se spustio dolje jer nije dobro mogao čuti što mu Australac govori, a bila mu je potrebna medicinska pomoć. Također, navodno je sišao obavijestiti Kyrgiosa da će morati poduzeti određene korake ukoliko ovaj ne pokaže želju za nastavkom meča.

Sudac ohrabrivao Australca da nastavi

No što je sudac to rekao tenisaču? Mikrofoni nisu uspjeli dobro uhvatiti njihov cijeli razgovor, ali se jasno čulo: ''Želim ti pomoći. Ovo nisi ti. Znam to. Ti značiš puno za tenis.''

To je bilo dovoljno da mnogi na društvenim mrežama, uključujući i neke tenisače, zaključe kako je sudac malo prekoračio svoje ovlasti. Kyrgios tvrdi kako su smiješne insinuacije da ga je Lahyani ''trenirao'', ali upravo se to može zaključiti ovim motivacijskim govorom.

''Da sam ja gubio 3:0 i da je sudac Lahyani savjetovao mog protivnika, ne bi me bilo briga'', branio se Kyrgios i ismijavao cijelu stvar, ali šteta je učinjena.

Herbert ima svoju stranu priče koja više drži vodu.

''Imao sam osjećaj da Kyrgios ne daje sve od sebe i da nije više fokusiran na igru. Od tog trenutka se definitivno sve promijenilo. Bio je sve bolji i bolji. Jedino što mu je smio reći je da se koncentrira ili će mu izreći kaznu. Sudac s njima nema što govoriti.''

Herbert se kasnije opet javio priopćenjem u kojem tvrdi da ga je više od cijelog događaja iznerviralo službeno objašnjenje Američkog teniskog saveza. ''Očito misle da smo svi budale'', kaže Francuz.

Reagirali su mnogi, od Andyja Roddicka preko naše Donne Vekić do Kyrgiosova sljedećeg protivnika. Najvećeg od najvećih.

''To nije posao suca. Razumijem što je htio, ali bio je predugo u tom razgovoru. Takvi razgovori mogu promijeniti vaše razmišljanje'', poručio je Federer.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider