Tenis
SPORTOVI
Tenis
A sada opet bez rogera

Povratak gazde: Kako je Federer još jednom izdominirao Nadala

Posljednji put kada je Federer osvojio Australian Open, Indian Wells i Miami na otvaranju sezone (prije 11 godina) istu je završavao na broju 1.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je obznanio kraj sezone poslije poraza od Miloša Raonića u polufinalu Wimbledona, mnogi su pomislili da bi to mogao biti kraj 35-godišnjeg Rogera Federera i njegove legende na ATP Touru. No, sedam mjeseci kasnije genijalac iz Basela je četvrti igrač svijeta s Grand Slamom, dva ATP Masters 1000 turnira u džepu i omjerom pobjeda i poraza 19-1 u ovoj sezoni!

"Početak iz snova se nastavlja", rekao je na ceremoniji proglašenja pobjednika Masters 1000 turnira u Miamiju Roger Federer.

Nakon sat i 34 minute igre Federer je po treći put ove sezone slavio protiv Rafaela Nadala, ovoga puta rezultatom 6:3, 6:4. Ponovno je ostavio Španjolca (kao i u Indian Wellsu kada je bilo 6:2, 6:3) bez breaka u cijelom meču, a pritom je iskoristio dvije od devet prilika za break koliko je izborio u finalu.

Agresijom umirio Nadala

Federer je još jednom izdominirao Nadala u agresivnoj igri, ispalivši 29 winnera i pet as-servisa. Osvojio je 87 posto poena nakon svog prvog servisa, dok je na Rafinom početnom udarcu bio vrlo agresivan. Uzeo je 34 posto poena nakon prvog i čak 50 nakon drugog ubačaja Nadala. To mu je u konačnici i omogućio veliki pritisak na gotovo svaki servis-gem Španjolca, dok je njegova igra na vlastitom početnom udarcu rasla iz gema u gem.

Nakon više od tri sata borbe s Nickom Kyrgiosom u polufinalu mnogi su se pitali hoće li Federer imati snage za finale. Krenuo je klimavo na svom servisu, no ubrzo je uhvatio ritam i nakon breaka za 5:3 dodao gas, te ostavio Nadala daleko iza sebe. Španjolac više nije ni primirisao break-lopti.

Bio je to njihov 37. dvoboj i "tek" 14. pobjeda Švicarca, koji je svoj omjer pobjeda i poraza protiv Top 10 igrača ove sezone popravio na savršenih 7-0! Tri je puta u prošlosti otvarao sezonu s osvojenim Australian Openom i jednim ili oba Masters 1000 turnira (Indian Wells i Miami). Svaki je put godinu završavao na prvom mjestu ATP-jeve ljestvice.

Broj 1 će sam doći k njemu

No to će ove sezone biti vrlo teško, jer je Federer nakon osvajanja Miamija najavio ono što se moglo i naslutiti.

"Sada ću uzeti pauzu osam tjedana i zaigrat ću tek na Roland Garrosu. Nemam više 24 godine i moje tijelo nije u stanju podnositi tolike napore", priznao je.

Federer će tako propustit Masters 1000 turnire u Monte Carlu, Rimu i Madridu, na kojima naslov i finala brane i dalje prvi i drugi igrač svijeta - Andy Murray i Novak Đoković. Velika je to prilika za Nadala da se priključi njima i Stanu Wawrinki u Top 5.

Federer će ostatak svoje sezone posvetiti travi i potom američkom betonu. S obzirom na to da je propustio cijeli betonski dio sezone lani, velika je to prilika za njega da se domogne velikog broja bodova koje su lani uglavnom podijelili Murray, Đoković i Wawrinka. Ako ostane zdrav i nastavi sa sjajnim igrama kao u prva tri mjeseca ove godine, Federer ni ne mora loviti svjetski broj 1... On će, uz malo sreće, doći njemu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider