Tenis
SPORTOVI
Tenis
Teniska senzacija

Mladoj Hrvatici nitko ne može stati na put, osigurala je finale Australian Opena

Petra Marčinko svladala je američku predstavnicu Liv Hovde u polufinalu Australian Opena.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Trenutačno najbolja tenisačica svijeta u juniorskoj konkurenciji, 16-godišnja Zagrepčanka Petra Marčinko izborila je mjesto u finalu Australian Opena nakon što je u polufinalu nadigrala Amerikanku Liv Hovde sa 6-4, 4-6, 6-4.

Marčinko će se u subotu za naslov boriti protiv 8. nositeljice, 16-godišnje Belgijke Sofije Costoulas, koja je sa 6-4, 6-1 pobijedila Australku Charlotte Kempenaers-Pocz.

Pobjedom nad 16-godišnjom Amerikankom Hovde Marčinko je postala prva hrvatska tenisačica koja se probila u finale nekog juniorskog Grand Slam turnira još otkako je 2014. Jana Fett poražena u dvoboju za naslov pobjednice Australian Opena.

Ona u subotu može postati četvrtom hrvatskom pobjednicom juniorskog Australian Opena u pojedinačnoj konkurenciji, što je prije nje uspjelo Mirjani Lučić (1997.), Jeleni Kostanić (1998.) i Ani Konjuh (2013.).

Polufinalni dvoboj je imao nekoliko zapleta, a prvi je kreiralo vrijeme u Melbourneu. Naime, nakon što je Marčinko uspjela izjednačiti na 3-3 u prvom setu, nad Melbourne su se nadvili olujni oblaci i uzrokovali prekid dvoboja. Kako nastavak nije bio moguć na terenu broj 5, meč je preseljen u Margaret Court Arenu.

Petra se na početku bolje prilagodila na dvoranske uvjete, napravila break za 5-4 i sigurno odservirala za osvajanje prvog seta.

U drugom setu je Hovde bolje počela i uz prednost jednog breaka povela s 4-1. Ipak, Marčinko je uzvratila i serijom od tri gema došla do izjednačenja. No, kad je u desetom gemu servirala za ostanak u setu, Petra je propustila 40-15 i napravila dvije dvostruke pogreške, što je Hovde iskoristila i odvela meč u treći set.

Marčinko je na početku dvaput stvarala prednost oduzimanjem servisa suparnici u prvom i trećem gemu, ali kako bi je stvorila, tako bi je odmah i izgubila. No, u sedmom gemu je i treći put u odlučujućem setu uspjela slomiti servis suparnice, a potom i potvrditi break zadržavši servis za vodstvo 5-3.

Hovde je uspjela zadržati servis u devetom gemu i natjerati prvu nositeljicu da servira za plasman u finale. Petra je to učinila autoritativno i nakon ukupno 102 minute igre realizirala prvu meč-loptu za plasman u svoje prvo Grand Slam finale.

Australian Open, juniorke - polufinale

PETRA MARČINKO (HRV/1) - Liv Hovde (SAD/13) 6-4, 4-6, 6-4 Sofia Costoulas (Bel/8) - Charlotte Kempenaers-Pocz (Aus) 6-4, 6-1

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider