Tenis
SPORTOVI
Tenis
Svaka čast, bravoooo!

Povijesni uspjeh hrvatskog tenisa: Nikola Mektić i Mate Pavić osvojili Wimbledon!

Najbolji svjetski par opravdao je status favorita i u finalu najprestižnijeg svjetskog turnira.

Nikola Mektić i Mate Pavić (Foto: Afp)

Nikola Mektić i Mate Pavić su osvojili Wimbledon! U finalu su pobijedili španjolsko-argentinski par Marcela Granollersa-Pujola i Horacija Zeballosa. Konačan rezultat bio je 6-4, 7-6 (5), 2-6, 7-5.

Mektić i Pavić su prvi svehrvatski par koji je osvojio jedan Grand Slam. Zanimljivo, 1962. godine u finalu je također zaigrala zagrebačko-splitska kombinacija (Boro Jovanović i Nikola Pilić).

Paviću je ovo treći osvojeni Grand Slam u konkurenciji muških parova, 2018. je osvojio Australian Open s Oliverom Marachom, a lani US Open s Brunom Soaresom, dok je Mektić osvojio svoj prvi Grand Slam u ovoj konkurenciji. Za Mektića i Pavića ovo je bio već 10. finale ove sezone te osmi naslov, ali uvjerljivo najveći.

Za osvajanje prvoga seta Mektiću i Paviću bio je dovoljan jedan "break" kojega su ostvarili u sedmoj igri kada su spojili nekoliko odličnih reterna na Granollersovom servisu i poveli sa 4-3. Imali su Zagrepčanin i Splićanin dvoje prilke oduzeti servis i Zeballosu u devetoj igri, no Argentinac se izvukao odličnim servisima. Ipak, Pavić je dobrim servis-gemom kod 5-4 mirno priveo prvu dionicu igre kraju.

Nikola Mektić i Mate Pavić Nikola Mektić i Mate Pavić (Foto: Afp)

U drugom setu niti jedan par nije stigao do prilike za oduzimanje servisa suparniku te je o pobjedniku odlučivao "tie-break". A u njemu se dogodila jedna neobična situacija kada je Zeballos poklopio volej na mreži samo da bi glavna sutkinja Aurelie Tourte dodijelila poen hrvatskom paru jer je Argentinac igrao reketom preko mreže. Usto je i Granollers na set-loptu hrvatskog para napravio dvostruku servis pogrešku pa su Mektić i Pavić stigli na set od osvajanja Wimbledona.

Nažalost, početak trećeg seta bio je najlošije razdoblje igre za hrvatsku kombinaciju. Prvo je Pavić nakon dvije loše reakcije na mreži izgubio svoj početni udarac da bi kod rezultata 0-2 i Mektić izgubio servis te su Španjolac i Argentinac stigli do nenadoknadive prednosti. Bila su to ujedno i jedina dva gema u kojima su Granollers i Zeballos imali "break-lopte" te su oba dobili.

Finala ukleta za Granollersa i Zeballosa

Mektić i Pavić dva su puta u četvrtom setu prijetili oduzimanjem servisa Zeballosu, prvi put kod vodstva 3-2 kada su imali 15-40 no Argentinac je prvo odlično servirao da bi zatim odigrao i nevjerojatan volej. Kod prednosti hrvatskog para 5-4 Mektić i Pavić stigli su i do meč-lopte, ali ponovno je uslijedio servis-winner. No, kod rezultata 6-5 za Mektića i Pavića naš je par krenuo u gem s dva reterna na samu liniju kojima su stigli do 0-30, a Zeballos je promašenim volejom ponudio drugu meč-loptu. Uslijedio je još jedan odličan retern, no Španjolac i Argentinac su se odbili predati, vratili su nekoliko smečeva hrvatskih igrača, ali jedan od tih obrambenih udaraca napokon je završio u mreži pa je moglo početi slavlje 32-godišnjeg Mektića i 28-godišnjeg Pavića.

Granollersu je ovo bio četvrti nastup u finalu muških parova na Grand Slam i četvrti poraz, dok je Zeballos izgubio oba svoja dosadašnja finala.

FINALE:

NIKOLA MEKTIĆ/MATE PAVIĆ (HRV/1) - Marcel Granollers/Horacio Zeballos (Špa/Arg/4) 6-4, 7-6 (5), 2-6, 7-5
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider