Tenis
SPORTOVI
Tenis
pregled ključnih događaja

Kronologija ''slučaja Đoković'': Što se događalo od 14. prosinca i košarkaške utakmice do ukidanja vize

Drama oko Novaka Đokovića i dalje je u punom jeku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Australska vlada i drugi je put poništila vizu srpskom tenisaču Novaku Đokoviću, rekavši da svjetska teniska zvijezda, koji nije cijepljen protiv covida-19, može predstavljati rizik za zajednicu.

Glavne epizode slučaja Novaka Đokovića, koji je želio ući u Australiju bez cijepljenja protiv Covid-19 i uz medicinsko izuzeće kako bi sudjelovao na prvom ovogodišnjem Grand Slam turniru (17.-30.1. siječnja), ali mu je viza ponovno ukinuta u petak.

gol expired Novak Đoković spava na slobodi, a od 8 ujutro mora u novi pritvor na tajnoj lokaciji divider

14. prosinca

Đoković dolazi na košarkašku utakmicu Crvene zvezde i Barcelone u beogradskom Pioniru i pozira za fotografiju s košarkašem Nigelom Hayesom.

16. prosinca

Dva dana nakon što je bio na košarkaškoj utakmici u Beogradu s nekoliko osoba koje su tada bile pozitivne, Đoković je testiran na koronavirus. O pozitivnom je rezultatu obaviješten istog dana navečer, na laboratorijskom nalazu piše da je izdan u 20.19 sati. U istom danu i u sljedeća dva dana, Đoković je sudjelovao na najmanje četiri javna događaja i susretao se s desecima ljudi.

17. prosinca

Đoković je u petak, 17. prosinca dijelio pehare najboljim mladim tenisačima. Pritom je od Teniskog saveza Beograda primio i ikonu Bijelog Anđela.

18. prosinca

Još u Beogradu radi intervju i fotografira se za francuski sportski dnevnik L'Equipe, kada zna da je pozitivan. "Osjećao sam se prisiljenim, jer nisam želio iznevjeriti novinara, ali sam se pobrinuo da poštujem socijalnu distancu i nosim masku," kazao je priznavši "pogrešku u prosudbi" i priznaje da je "trebao odgoditi ovaj angažman".

31. prosinca

SotoTennis academy tweetao je video Đokovićevog treninga u Marbelli u Španjolskoj. Dana 2. siječnja, lokalne novine Diario fotografirale su ga na treningu, još u Marbelli.

4. siječnja

Đoković, koji nikada nije komunicirao o svom cijepljenom statusu, na društvenim mrežama objavljuje da je dobio "medicinsko izuzeće" za nastup na Australian Openu. Đoković na Instagramu objavljuje svoju potvrdu o izuzeću, uključujući i fotografiju iz zračne luke.

5. siječnja

Tenisač stiže u zračnu luku Melbourne u večernjim satima, ali ima problema s ulaskom u zemlju jer nije ispunio ispravan obrazac za traženu vizu za ulazak u zemlju. Australski premijer Scott Morrison traži od Đokovića dokaz da je "liječničko izuzeće" koje ima za sudjelovanje na turniru opravdano, a u suprotnom će biti poslan "prvim avionom kući". Viza mu je ukinuta.

6. siječnja

Dužnosnici graničnih snaga u zračnoj luci Melbourne odbili su Đokovićev zahtjev za ulazak u Australiju i poslali ga u imigracijski pritvor. Prvi tenisač svijeta kasnije je premješten u imigracijski hotel. Igrač podnosi pravnu žalbu protiv ove odluke.

8. siječnja
Njegovi odvjetnici tvrde da mu je odobreno izuzeće od cijepljenja jer je bio pozitivan 16. prosinca.

10. siječnja

Australski sudac naređuje hitno puštanje Đokovića na slobodu i poništavanje odluke o ukidanju vize. Sudac Anthony Kelly je odlučio kako su počinjene proceduralne pogreške Granične policije prilikom postupanja prema Đokoviću jer nije dobio dovoljno vremena za konzultacije s pravnim timom nakon što mu je odbijena viza.

Državni odvjetnik upozorava, međutim, da ministar imigracija Alex Hawke "zadržava osobno pravo" da naloži Đokovićevu deportaciju idućim avionom. Australski teniski šef Craig Tiley brani svoju federaciju od kritika da je obmanuo igrače oko propisa za ulazak u zemlju, rekavši da je vlada 'odbila' provjeriti valjanost medicinskih izuzeća prije njihovog dolaska.

11. siječnja

Đoković nastavlja s treninzima

12. siječnja
Đoković u izjavi na Instagramu osuđuje "dezinformacije" o svom pojavljivanju u javnosti nakon pozitivnog testa 16. prosinca i daje svoju kronologiju događaja. Budući da je po dolasku u Australiju pogrešno izjavio da nije putovao tijekom prethodnih 14 dana, priznaje "zasigurno ne namjernu ljudsku pogrešku" od strane svog "agenta".

13. siječnja

Australska vlada u petak je drugi put poništila vizu Novaku Đokoviću, rekavši da svjetska teniska zvijezda, koji nije cijepljen protiv covida-19, može predstavljati rizik za zajednicu.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider