Tenis
SPORTOVI
Tenis
BISTE LI JE PREPOZNALI?

Pored očevog zlostavljanja Osječanka je bila na vrhu svijeta, a sad tvrdi da je sretna unatoč novoj borbi s kilogramima

Deset godina nakon završetka karijere te nakon velike borbe s depresijom kao posljedicom psihičkog maltretiranja, Jelena Dokić tvrdi da je napokon sretna.

Jelena Dokić (Foto: Instagram)

Životna priča Jelene Dokić svakako je vrijedna knjige. Srećom, ona je tu knjigu 2017. godine izdala te je ista postala veliki hit u Australiji.

U njoj je ispričala svoju priču. Od rođenja u Osijeku, gdje je počela trenirati tenis, preko bijega u Australiju kad je započeo rat, svom usponu u svjetski teniski vrh, gdje je dogurala čak do pozicije četvrte tenisačice svijeta, ali i on onome zašto nije do kraja ispunila svoj potencijala, psihičkom zlostavljanju od strane oca Damira.

Jelena Dokić 2003. godine Jelena Dokić 2003. godine (Foto: Profimedia)

Jelena je vodila veliku bitku s depresijom, koja ju je dovela i do dobivanja prekomjerne težine. 2019. godine je okrenula novu stranicu, krenula se boriti za sebe te je izgubila oko 50 kilograma.

Kilogrami su se vratili, no njena sreća je ostala

Ipak, posljednjih godina višak kilograma se vratio, no ne i njena depresija te dobra volja. Jelena je zapravo danas sretna žena koja pokušava biti inspiracija drugima, što je i otkrila u posljednjem razgovoru za The Guardian.

"Sjajno je imati različite strasti u životu. To sam shvatila dok sam pisala i zbog toga o tome razmišljam svakog dana i to ću činiti do kraja života. Neslomljiva (ime njene knjige op.a.) je promijenila moj život i spasila ga. Dala mi je glas, bila sam slobodna", rekla je Jelena, koja je dobila puno pohvala za svoj komentatorski posao na Australian Openu.

Dvije Osječanke, Donna Vekić i Jelena Dokić, 2020. godine Dvije Osječanke, Donna Vekić i Jelena Dokić, 2020. godine (Foto: Profimedia)

 "Ono što želim da ljudi nauče od mene je da možete doživjeti puno problema i teških situacija, ali da iz toga svega treba izaći na drugoj strani. Uvijek možeš pronaći drugi put. Zato sam takva kakva sam danas, želim biti primjer i pokazati da je moguće", rekla je Jelena, koja je postala motivacija mnogima.

Pogledavši Jelenu, nije teško primijeniti da ponovno ima problema s viškom kilograma, no ovog puta sve i dalje radi s osmijehom. Prošli put ga nije bilo na njenom licu, koje su mnogi u vrijeme karijere proglašavali jednim od najljepših u svijetu profesionalnog tenisa.

Naravno, zbog vlastitog zdravlja krenula je u novu borbu, ovog puta sve dokumentirajući putem Instagrama, uz već spomenuti osmijeh na licu.

S pokušajima sputavanja i danas se bori, najčešće putem zlobnih komentara na Instagramu, gdje gotovo na dnevnoj bazi dokumentira svoj život. No, sad zna kako se nositi s tim.

Uživa u životu, a glavno joj je biti inspiracija

"Želim svima pokazati da u životu smiju imati teško razdoblje, ali da nisu sami. Ja sam se uglavnom osjećala usamljeno, dijelom jer sam živjela u dobu kad se nije glasno govorilo o nasilju u obitelji. Kad sam napokon krenula govoriti o tome sam se spasila. Danas slušam strašne priče i pokušavam doprijeti do njihovih autora, osjećam da je to moj poziv", dodala je.

Tvrdi kako danas unatoč svemu uživa u životu te pokušava svakim danom postići što više.

"Danas svakog dana pronađem nešto u čemu uživam. Lijepo živim i napredujem. Imala sam neke uzore dok sam igrala, to su bile Steffi Graf i Monika Seleš, one su bile moji heroji. No, nisam imala heroja za život nakon sporta, nakon zlostavljanja. Nisam imala nikoga tko će me pogledati i reći mi da je prošao kroz to i da će biti sve u redu. A ako ja mogu jednoj osobi biti neko takav, onda sam najsretnija na svijetu", zaključila je 41-godišnji stanovnica Melbournea.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider