Tenis
SPORTOVI
Tenis
vjerojatno lille, ali...

Francuzi za tjedan dana objavljuju grad domaćina finala Davis Cupa

Francuska i Hrvatska igrat će po prvi put međusobno finale Davis Cupa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Grad domaćin finala Davis Cupa, u kojem će se od 23. do 25. studenoga za trofej boriti tenisači Francuske i Hrvatske, bit će obznanjen 24. rujna, objavili su u ponedjeljak iz Francuskog teniskog saveza (FFT).

Prema neslužbenim informacijama glavni favorit je Lille, u kojem su Francuzi prošle godine pobijedili Belgiju i po deseti put osvojili Davis Cup. Jedini potencijalni problem oko izbora Lillea i igranja na stadionu Pierre Mauroy, koji se pomičnim krovom pretvara u dvoranu, jest ragbi utakmica koja je na rasporedu tjedan dana prije finala Davis Cupa pa bi to Francuzima onemogućilo postavljanje zemljane podloge, požele li na njoj ugostiti Hrvatsku.

Francuzi u trećem finalu u pet godina

Za Francuze, koji su branitelji naslova, ovo će biti 19. finale u kojem imaju priliku ponoviti uspjeh generacije "mušketira" iz 1931. i 1932. godine, kad su pobjednički pehar osvajali Henri Cochet, Jean Borotra, Jacques Brugnon i Rene Lacoste.

Hrvatskim tenisačima će to biti treće finale u povijesti, a drugo u posljednja tri izdanja. Ivan Ljubičić i Mario Ančić donijeli su Hrvatskoj pehar 2005. na gostovanju u Bratislavi, a Marin Čilić, Ivo Karlović i Ivan Dodig nisu uspjeli pobijediti Argentinu predvođenu Juanom Martinom del Potrom 2016. u zagrebačkoj Areni. Oba ta meča igrana su u dvorani na tvrdoj podlozi.

Za finale se vraćaju Tsonga i Herbert?

Na takvoj su Francuzi u polufinalu pobijedili oslabljenu španjolsku reprezentaciju, bez ozlijeđenog Rafaela Nadala, a do trećeg boda stigli su već u subotnjoj igri parova. Yannick Noah je na raspolaganju za taj dvoboj imao Lucasa Pouillea (ATP - 19.), Richarda Gasqueta (ATP - 24.), Benoita Pairea (ATP - 54.) Juliena Benneteaua (ATP - 57.) i Nicolasa Mahuta (ATP - 17. u parovima).

Od igrača koji su bili prošle godine bili neizostavni članovi pobjedničke momčadi nedostajali su ozlijeđeni Jo-Wilfried Tsonga, koji nije igrao od veljače, ali se ovog tjedna vraća na teren u Metzu, te Pierre-Hugues Herbert, koji s Mahutom čini jedan od najboljih svjetskih parova. Herbertova ozljede nije ozbiljnije naravi te bi i on mogao biti spreman za finale.

Bit će to treći dvoboj ovih reprezentacija, a u dosadašnja dva bolji su bili domaćini. Francuska je slavila 2004. godine u 1. kolu Svjetske skupine na zemljanoj podlozi u Metzu, a naši tenisači su bili bolji u polufinalu odigranom u zadarskoj dvorani Krešimira Ćosića 2016. godine.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider