Tenis
SPORTOVI
Tenis
IZNENAĐENJE U VARAŽDINU

Dodig i Pavić izgubili od belgijskog para, Hrvatska na rubu eliminacije

Ivan Dodig i Mate Pavić odradili su još jedan razočaravajući nastup u Davis Cupu.

Ivan Dodig (Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX)

Ivan Dodig i Mate Pavić još su jednom ostali bez pobjede u Davis Cupu, izgubivši od Sandera Gillea i Jorana Vliegena sa 2-6, 6-3, 7-6 (4), pa je Belgija nakon tri odigrana meča u varaždinskoj Areni bliža plasmanu u grupnu fazu završnice Davis Cupa za ovu godinu.

Bio je to šesti Dodigov i Pavićev zajednički nastup u Davis Cupu. Između prvog, 2013. protiv Velike Britanije u Umagu, do ovog u Areni Varaždin protiv Belgije, prošlo je gotovo deset i pol godina, a ni u današnjem dvoboju nisu dočekali prvu pobjedu u "živom" meču. Ostvarili su jednu, na prošlogodišnjem turnir grupne faze Davis Cup finala u Splitu, ali u trenutku kad je reprezentacija Finske osigurala ukupnu pobjedu s dva trijumfa u pojedinačnim mečevima.

Otvaranje meča protiv Sandera Gillea i Jorana Vliegena, prošlogodišnjih finalista Roland Garrosa, nije moglo biti bolje. Dodig i Pavić su odmah "slomili" Vliegenov servis, a sve što je uslijedilo nakon toga bila je potpuna nadmoć hrvatskog para.

Do drugog 'breaka' su Ivan i Mate stigli u šestom gemu, kad je na servisu bio Gille. Belgijci su bili potpuno razoružani, jer su im Dodig i Pavić u gemovima na svom početnom udarcu prepustili svega četiri poena. Za 33 minute bilo je 6-2 za hrvatski par.

Razbijanje u prvom setu pa neočekivani pad

Belgijci se, međutim, nisu predali i u drugom setu su postali ravnoparavni suparnici. Jedan loš gem na servisu Mate Pavića potpuno ih je vratio u meč. Splićanin je s dvije dvostruke pogreške omogućio Gilleu i Vliegenu prve dvije prilike za 'break' što su Belgijci i materijalizirali te poveli s 4-2.

Imali su Gille i Vliegen dvije set-lopte u osmom gemu, kad je servirao Ivan Dodig, ali je hrvatski par obje spasio i produžio nadu da se do pobjede može i u dva seta. Nove dvije set-lopte (40-15) belgijski je par propustio u sljedećem gemu, kad su Pavić i Dodig spojili tri odlična reterna i došli do prilike za 'break'. No, odlično plasiran Vliegenov servis i Gilleova dobra reakcija na mreži izvukli su belgijski par. Dva poena poslije Dodigov retern je odletio u aut pa je nakon 76 minuta meč otišao u odlučujući set.

U drugom gemu treće dionice Joran Vliegen je bio suočen s dvije 'break' lopte (15-40) koje su mogle prelomiti meč na stranu hrvatskog para. Na prvu je Pavićev retern Gille presreo na mreži, a na drugu je Dodigov retern na drugom servisu završio u mreži. Belgijci su se izvukli i ostali u ravnopravnoj borbi za pobjedu. Vligenov servis je bio pod pritiskom i u šestom gemu, kad su Dodig i Pavić imali 0-30, ali je belgijski par osvojio četiri poena zaredom i došao do izjednačenja na 3-3.

Previše prokockanih prilika u trećem

Nakon što je Ivan Dodig bez izgubljenog poena zadržao servis za 4-3, stigla je nova prilika za hrvatski par, ovaj put kad je Sander Gille bio na početnom udarcu. Perfektan Pavićev lob i dva poena osvojena u nadmudrivanju na mreži donijeli su hrvatskom paru novu 'break' loptu. No, Gille je pogodio prvi servis koji Dodig nije uspio vratiti. Belgijac je dvostrukom pogreškom dao Dodigu i Paviću novu priliku, ali je zaredao s tri prva servisa na koje Ivan i Mate nisu uspjeli pronaći pravi odgovor pa je rezultat izjednačen na 4-4.

Serijom sjajnih reterna na Pavićeve prve servise, Belgijci su u devetom gemu došli do prve prilike za 'break' u trećem setu (30-40). Mate je opet pogodio prvi servis, a Dodig dao svoj doprinos sjajnom reakcijom na voleju. Dva poena poslije, Gille je poslao forhend u mrežu pa je hrvatski par došao na gem od pobjede. Joran Vliegen je odigrao najbolji gem na servisu u trećem setu za izjednačenje na 5-5 te ostavio Belgiju u igri za pobjedu.

Ivan Dodig je doveo hrvatski par najmanje do 'tie-breaka', a onda je pred Sanderom Gilleom bio zadatak da odvede meč u gem koji će odlučiti pobjednika. Belgijski par je to učinio uvjerljivo, bez izgubljenog poena. Nakon dva sata i 23 minuta igre, priča o meču parova svedena je na jedan 'tie-break'.

Jedan mali aut i nerealizirana prilika na mreži ostavili su Dodiga i Pavića bez 'mini-breaka', a onda su Belgijci zaostatak od 2-3 s četiri uzastopna poena pretvorili u tri meč-lopte (6-3). Hrvatski par je uspio spasiti prvu na servis Vliegena, ali ne i drugu, kad je Pavićev retern otišao u aut za konačnih 2-6, 6-3, 7-6 (4) i nakon dva sata i 32 minute. Tako je Belgija došla na korak do plasmana na završni turnir.

Hrvatsku igri za grupnu fazu završnice Davis Cupa može zadržati Duje Ajduković, koji će u četvrtom meču igrati protiv Zizoua Bergsa, najbolje rangiranog belgijskog tenisača u ovom susretu. Uspije li Duje izjednačiti na 2-2, plasman Hrvatske na jedan od četiri rujanska turnira bit će u rukama Marina Čilića, a njegov bi suparnik trebao biti Joris de Loore.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider