Tenis
SPORTOVI
Tenis
Za povijest

Đoković sredio Tsitsipasa i 10. put osvojio Australian Open: On i Nadal svaki po 22 Grand Slama!

Novak Đoković je pobjednik ovogodišnjeg Australian Opena.

Novak Đoković (Foto: Afp)

U finalu Australian Opena Novak Đoković je pobijedio Stefanosa Tsitsipasa sa 6-3, 7-6(4), 7-6(5) nakon tri sata igre.

Đokoviću je ovo 10. put da je osvojio Australian Open i ukupno 22. Grand Slam čime se na vječnoj ljestvici izjednačio s Rafaelom Nadalom.

Iza njih dvojice je Roger Federer koji je 20 puta osvajao najprestižnije svjetske turnire, a daleko od ovog veličanstvenog trojca je Pete Sampras sa 14 Grand Slam titula.

Što se tiče Tsitsipasa, on još uvijek čeka na svoj prvi Grand Slam. Prije dvije godine izgubio je u finalu Roland Garrosa, također od Đokovića.

93. pobjeda u 132. finalu u karijeri

Nakon prošlogodišnje deportacije zadržao je niz neporaženosti na terenima Melbourne Parka. Taj niz sada iznosi rekordnih 28 mečeva, a zadnji put je izgubio u četvrtom kolu 2018. kada ga je svladao Južnokorejac Hyeon Chung. Uz deset naslova na Australian Openu, Đoković ima i sedam naslova u Wimbledonu, tri na US Openu i dva na Roland Garrosu.

Beograđaninu je to već 93. turnirska pobjeda u 132. finalu. Nakon pobjede u Melbourneu ponovno će biti prvi igrač svijeta na ažuriranoj ATP ljestvici u ponedjeljak te će započeti još jedan 374. tjedan na vrhu tablice.

Đoković je slavio protiv Tsitsipasa jedanaesti put u ukupno 13 međusobnih dvoboja, a ujedno je to bila deseta uzastopna pobjeda nad 11 godina mlađim suparnikom, uključujući dva Tsicipasova poraza u finalima Grand Slama.

Srpska zvijezda je od samog početka napala Tsitsipasov servis i slomila ga u četvrtom gemu. Pouzdano je zadržao stečenu prednost jer je u prvom setu izgubio samo jedan poen na prvom servisu (17/18).

U drugom je Atenjanin igrao bolje i dobivao sve duže razmjene. Beograđanin se sve više mučio, da bi u desetom gemu spasio loptu za izjednačenje Grka u setovima. Drugi set odlučen je u 13. igriu kojoj su i jedni i drugi radili dosta neprisiljenih pogrešaka. Ipak, Srbin je bio nešto pribraniji, slavio je 7-4.

Treći set, nakon duže pauze, započeo je "breakom" u prvom gemu, za koji je Grku trebalo gotovo dva sata. Ipak, odmah je ispustio prednost kada je Đoković zaigrao bolje i treći set je također odlučen produženom igrom.

Đoković je brzo poveo 5-0, a onda se Grk približio, ali nije uspio spriječiti deseto slavlje suparnika u Rod Laver Areni.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider