Tenis
SPORTOVI
Tenis
Dupla na meč-loptu

Hrvatski par izgubio "dobiven" meč, Indijci slavili u tri seta

U petak su Borna Gojo i Marin Čilić pobjedama doveli Hrvatsku u vodstvo protiv Indije s 2-0, pa Hrvatskoj treba još samo jedna pobjeda.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Indijski tenisači smanjili su vodstvo Hrvatske na 1-2 u kvalifikacijama za završnicu Davis Cupa u Zagrebu nakon što su u dvoboju parova Rohan Bopanna i Leander Paes pobijedili hrvatsku kombinaciju Mate Pavić/Franko Škugor s 6-3, 6-7 (9), 7-5 poslije dva sata i 22 minute igre.

Do osmog gema drugog seta indijski veterani su držali pravu lekciju iz igre parova. 'Break', za 3-1 u prvom setu došao je kao plod dva odlična reterna Rohana Bopanne. Pavić i Škugor priliku za povratak nisu dobili, jer su Indijci preciznom kombinacijom servisa i voleja sigurno osvajali gemove na početnom udarcu.

Slika se ni u drugom setu nije mijenjala. Kad su Indijci došli do 'breaka' za 4-3, činilo se da će gostujuća reprezentacija na ekspresan način održati svoje izglede za plasman na finalni turnir živima, jer do tog trenutka Pavić i Škugor nisu napravili baš ništa na reternu. Suočeni s porazom, hrvatski su tenisači odigrali najbolji gem u meču i slomili servis 46-godišnjeg Leandera Paesa. Odluka o završetku ili nastavku meča pala je u 'tie-breaku'.

Pavić i Škugor su vodili 5-3, ali su Bopanna i Paes osvojili sljedeća tri poena i stigli do prve meč-lopte. U dugačkoj razmjeni udaraca hrvatski reprezentativci su izdržali kanonadu na mreži, a poen je završio Mate Pavić bekend volejom. Indijci su još jednu priliku za pobjedu imali kod 8-7, ali je Bopanna promašio retern na drugi servis. Pavić i Škugor su kod vodstva 10-9 iskoristili svoju treću set-loptu i odveli meč u odlučujuću dionicu.

Preokret na terenu pokrenuo je i pomalo uspavanu publiku, koja je sve glasnijom podrškom počela gurati prema pobjedi. Kad su Pavić i Škugor 'slomili' Bopannin servis u petom gemu i potom potvrdili 'break' za vodstvo 4-2, finalni turnir Davis Cupa bio je nadohvat ruke. No, samo dva gema poslije prednosti više nije bilo. Indijci su još jednom slomili servis Franka Škugora.

U 12. gemu Šibenčanin je imao zadatak odvesti meč u odlučujući 'tie-break', ali se to nije dogodilo. Na 40-30 Bopanna je poslao neobranjiv retern. U sljedećem poenu Paesov retern je prošao pokraj nemoćnog Škugora. Na treću meč-loptu hrvatskom paru presudila je dvostruka pogreška. Nakon dva sata i 21 minutu borbe i velikih preokreta 40-godišnji Rohan Bopanna i 46-godišnji Leander Paes ostavili su svoju reprezentaciju u igri za plasman na završni turnir.

Ovo je trebao biti posljednji Paesov meč u Davis Cupu, ako se Indija ne plasira među finaliste. Bolji oproštaj nije mogao poželjeti. U svojem 58. nastupu za indijsku reprezentaciju ostvario je svoju ukupno 93. pobjedu (93-35), a 45. u parovima (45-13).

Nažalost, za hrvatsku reprezentaciju se nastavlja prokletstvo Mate Pavića. Splićaninu je ovo bio sedmi meč ukupno, a šesti u paru u Davis Cupu, i još uvijek čeka na prvu pobjedu. Otkako se priključio reprezentaciji, za dvoboj polufinala 2018. protiv Amerikanaca, prekinut je niz od devet uzastopnih pobjeda u igri parova, a započeo niz od pet poraza. Pavić je sudjelovao u četiri.

Indijski izbornik Rohit Rajpal je nakon pobjede svog para iskoristio pravo zamjene igrača i umjesto Prajnesha Gunneswarana, koji je u petak poražen od Borne Goje, ubacio svog najbolje rangiranog igrača Sumita Nagala (ATP - 127.) za meč protiv Marina Čilića koji ponovno može donijeti pobjednički bod Hrvatskoj i plasman na Davis Cup finale.

Završni turnir u Madridu na rasporedu je od 23. do 29. studenoga. Španjolska, Kanada, Velika Britanija i Rusija su se kvalificirali kao prošlogodišnji polufinalisti, Srbija i Francuska su dobili pozivnice, a kroz kvalifikacije su do sada plasman ostvarili Ekvador, Australija, Italija, Njemačka, Kazahstan, Švedska i Austrija. Ždrijeb skupina finalnog turnira bit će održan u četvrtak, 12. ožujka (17 sati), u Londonu.

HRVATSKA - INDIJA 2-1

Borna Gojo - Prajnesh Gunneswaran 3-6, 6-4, 6-2

Marin Čilić - Ramkumar Ramanathan 7-6 (8), 7-6 (8)

Mate Pavić/Franko Škugor - Rohan Bopanna/Leander Paes 3-6, 7-6 (9), 5-7

Marin Čilić - Sumit Nagal

Borna Gojo - Ramkumar Ramanathan
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider