Tenis
SPORTOVI
Tenis
tradicija na strani hrvatske

Protivnik je misterij, ali opuštanja nema: Hrvatska je veliki favorit za polufinale

Sudeći prema renkingu, Hrvatska je superiorna protivniku u četvrtfinalu Davis Cupa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska Davis Cup reprezentacija u ulozi je izrazitog favorita uoči četvrtfinalnog dvoboja u kojem će nadolazećeg vikenda, od 6. do 8. travnja, na montažnom zemljanom terenu u Areni Varaždin ugostiti reprezentaciju Kazahstana, te bi sve osim pobjede i prolaza naših tenisača u polufinale bilo veliko iznenađenje.

Osim što u Marinu Čiliću i Borni Ćoriću Hrvatska u svom sastavu ima 3. i 28. igrača s pojedinačne ATP ljestvice, dok gosti iz Kazahstana imaju samo jednog igrača u Top 200, Mihaila Kukuškina na 83. mjestu. Gledajući renking igrača u parovima, prednost na strani izabranika Željka Krajana još je izraženija. Najbolje rangirani igrač Kazahstana u paru je Timur Habibulin, na 268. mjestu. Unatoč tome što u hrvatskom sastavu nema 3. na svijetu, Splićanina Mate Pavića, tu su 8. na ljestvici parova Ivan Dodig i 32. među najbolji svjetskim igračima parova Nikola Mektić.

Uz sve to, treba imati na umu da je naša Davis Cup reprezentacija u osam uzastopnih dvoboja uvijek osvajala bod u paru te da je u subotu posljednji put poražena još u 1. kolu Svjetske skupine, u veljači 2015. godine na gostovanju u Kraljevu.

U dvije od spomenutih osam pobjeda sudjelovao je Nikola Mektić. Oba meča odigrao je prošle godine. U 1. kolu Svjetske skupine je u paru s Marinom Draganjom u pet setova šokirao iskusni španjolski dvojac, Feliciana i Marca Lopeza, U doigravanju za Svjetsku skupinu. Sedam mjeseci poslije na gostovanju u Kolumbiji udružio je snage s Marinom Čilićem i preokretom nakon 0:2 u setovima opet slavio pobjedu u pet setova protiv Sebastiana Cabala i Alejandra Falle.

"Svi znamo da je taj bod u paru tijekom drugog dana jako bitan, često i presudan. Posljednjih nekoliko godina imamo nekoliko igrača koji se bore u vrhu svjetskog tenisa i naravno da se svaki put možemo nadati osvajanju boda drugog dana", izjavio je 29-godišnji Nikola Mektić koji je u dosadašnje četiri nominacije u Davis Cupu ostvario gotovo savršen učinak - ima 2-0 u paru i 1-1 u pojedinačnim mečevima.

U većini slučajeva za hrvatsku reprezentaciju je bod u paru, ako je rezultat nakon prvog dana bio 1-1, značio trasiranje puta prema konačnoj pobjedi. Nažalost, tradicija je prvi put iznevjerena baš u najvažnijem trenutku, u finalu protiv Argentine odigranom u Areni Zagreb u studenom 2016., a ponovilo se i protiv Španjolske u Osijeku samo dva mjeseca poslije. No, protiv Kazahstana se nešto slično ne bi smjelo dogoditi. Konačna odluka o tome tko će igrati u subotu u Varaždinu u našem taboru još nije donešena, iako imamo dvojicu specijalista za parove, Dodiga i Mektića.

"Od svih igrača ovdje u reprezentaciji mi jesmo jedini koji igraju samo parove, no tu je i Marin, koji igra odlično u paru. Ako on želi uskočiti, ako misli da je to najbolja opcija, to će biti jedna od varijanti. Za sada smo Ivan i ja u kombinaciji. Nismo zajedno igrali, ali poznajemo se dobro, poznajemo se dugo i mislim da bismo trebali dobro funkcionirati."

Mektić nema mnogo informacija o mogućim suparnicima u Varaždinu.

"To će sigurno biti iznenađenje. Nismo sigurni ni tko će nastupiti ni kako igraju, ali mislim da se više moramo koncentrirati na sebe nego na njih", izjavio je Mektić te pozvao teniske zaljubljenike da od petka do nedjelje dođu u Varaždin navijati za našu reprezentaciju kojoj bi ovo mogao biti jedan od posljednjih mečeva pred domaćom publikom u Svjetskoj skupini.

"Navodno bi od sljedeće godine trebao krenuti novi sistem Davis Cupa i nadam se da će se ljudi dobro odazvati i podržati nas. Skoro svi najbolji smo na okupu, ne mogu se ni sjetiti kad smo posljednji put bili u Varaždinu i očekujem da bi publika mogla doći u velikom broju i podržati nas."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider