Tenis
SPORTOVI
Tenis
borna priznao nervozu

Čilić otkrio koliko mu znači trofej Davis Cupa: "Osjećam se kao prvak svijeta"

Marin Čilić, Borna Ćorić i Željko Krajan otkrili su nakon velikog Davis Cup finala što njima znači titula prvaka.

Marin Čilić ljubi trofej pobjednika (Foto: AFP) (Foto: Afp)

"Za mene je ovo posebno, jer sam član momčadi od 2006. godine, doživio sam puno toga, poraza i pobjeda, a sada se osjećam kao prvak svijeta", rekao je Marin Čilić koji je pobjedom 7:6 (3), 6:3, 6:3 nad Lucasom Pouilleom po drugi put u povijesti odveo Hrvatsku do trijumfa u Davis Cupu, razveselio hrvatsku navijačku skupinu i utišao više od 22.000 domaćih navijača koji su u nedjelju ispunili tribine stadiona Pierre Mauroy u Lilleu nadajući se čudesnom preokretu.

Iskupljenje za poraz od Del Potra u Zagrebu

No, preokreta nije bilo, unatoč snažnom otporu Lucasa Pouillea u prvom setu, Marin se pobrinuo da se ne ponovi slučaj Del Potro iz 2016. godine.

"Sretan sam što sam igrao tako dobro ovoga vikenda. To što nismo izgubili servis u pojedinačnim mečevima pokazuje koliko smo Borna i ja dobro igrali, koliko smo spremni došli na ovo finale. Imali smo uspona i padova, ali uvijek smo vjerovali da možemo osvojiti. Nevjerojatno je da smo svjetski prvaci, da samo ovako dobro odigrali ovo finale", istaknuo je Marin.

Doista, hrvatski su tenisači učinili nešto posebno. U posljednjih 28 godina se nije dogodilo da pobjednička momčad osvoji tri boda bez gubitka seta u pojedinačnim mečevima, a to što su bili suočeni sa samo sedam "break-lopti" i svih sedam spasili, i to na zemljanoj podlozi, na gostujućem terenu, posebno je impresivno.

Bez izgubljenog servisa u tri pojedinačna meča i to na zemlji!

"Nismo izgubili servis u tri meča, to je nevjerojatno. Kad pogledate renking igrača, ovo je najbolja momčad koju smo imali. Skupili smo 'Dream team'. Sve ih znam od djetinjstva, s nekima sam i igrao. Biti s njima sedam godina, proći sve ovo i na kraju osvojiti naslov... Ovo je nevjerojatno postignuće", izjavio je izbornik Željko Krajan.

U nedjelju se dogodilo ono što smo i očekivali. Yannick Noah je na teren poslao Lucasa Pouillea u pokušaju da mu najbolje rangirani igrač donese još jednu priliku da se na oproštaju od izborničke funkcije po četvrti put okiti naslovom pobjednika Davis Cupa.

Međutim, ni ta promjena Francuzima nije donijela ništa. Marin Čilić se pobrinuo za to, a prijelomni trenutak dogodio se kod 3:3 u 'tie-breaku' prvog seta, kad je zaustavio nalet domaćeg tenisača.

"Lucas je jako dobro odigrao, izašao je na teren kao da se radi o petom meču. Nervoze je bilo, ali osjećao sam je i u petak. No, dobro sam se osjećao u izmjenama. Trebalo mi je da uhvatim ritam na servisu. Jedan poen je napravio razliku u 'tie-breaku'.

Ćorić priznao da je bio nervozan

Rezultat je pokazao stanje na terenu. Jako sam ponosan na to kako sam igrao", rekao je Marin Čilić koji je uvjerljivom predstavom i pobjedom razriješio Bornu Ćorića dužnosti da još jednom mora igrati odlučujući meč.

"Bio sam nervozan, pogotovo u prvom setu, No, vidio sam da je Marin bio bolji, iako je Lucas odlično servirao. Na 2:0 u setovima sam došao iz svlačionice, jer sam vidio da je gotovo", rekao je 22-godišnji Zagrepčanin koji se od nedjelje također može pohvaliti naslovom svjetskog prvaka.

"U momčadi sam od 2013., nisam čekao toliko dugo kao Marin. Ovo je šlag na torti, nešto zbilja posebno."

Krajan prvi u povijesti s dva naslova

Željko Krajan je tako postao prvi hrvatski tenisač koji je osvojio naslov i kao igrač, iako nije zaigrao, ali je bio u momčadi 2005. koja je pobijedila Amerikance u 1. kolu u Carsonu, a 13 godina poslije i kao izbornik. Prošao je borbu za Svjetsku skupinu, suočavao se s otkazima igrača, bio u otvorenim sukobima, da bi na kraju "zakopao sve ratne sjekire" i uspio okupiti najbolju moguću momčad.

"Da nismo vjerovali, ne bismo uspjeli. Zahvaljujem igračima što su bili posvećeni. Rekao sam idemo još jednom probati. Svi smo vjerovali. Znali smo da ćemo imati šansu, ako smo zajedno. Znali smo da imamo kvalitetu za osvojiti."

Krajan je prvo dočekao povratak Borne Ćorića, potom i Mate Pavića, koji će na prvu pobjedu u Davis Cupu morati čekati do finalnog turnira u Madridu za godinu dana. Vođa navijača, kreator dobrog raspoloženja u svlačionici, obećao je bodove u novom formatu, kad oni postanu još važniji nego što su do sada bili."

Navijači su bili velika podrška

Dok je Marin Čilić još davao izjave na terenu, ostatak ekipe slavio je sa skupinom hrvatskih navijača.

"Došli su u velikom broju i bili su jako dobri", zahvalio je u ime reprezentacije Mate Pavić.

Izbornik Krajan je zahvalio hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koja je uz reprezentaciju bila od petka.

"Bila je s nama cijeli vikend. Zahvalni smo joj na tome. Dizala se na svaki poen. Nevjerojatno da predsjednica države to radi. Svaka joj čast na tome. Sjajno je vidjeti kad netko tako stoji iza tebe."

I Francuzi su se iskazali. Gotovo svi navijači koji su bili u nedjelju na stadionu ostali su pozdraviti svoju reprezentaciju, ali i zapljeskati svjetskim prvacima iz Hrvatske.

"Publika je bila odlična. Nama je na kraju bilo ljepše nego njima. Sjajno je bilo igrati ovo finale pred ovakvom publikom, pred ovolikim mnoštvom, što se vjerojatno više nikada neće dogoditi", rekao je Željko Krajan.

Svjetski prvaci zajedno tek za godinu dana

Hrvatska će sljedeći nastup u Davis Cupu imati tek na finalnom turniru novog formata, kojem će od 18. do 24. studenog 2019. godine domaćin biti Madrid. S kakvom će momčadi Hrvatska u obranu naslova?

"Prvo treba pustiti da ovo prođe i da proslavimo, a onda ćemo o tome razmišljati. Moramo vidjeti kakvi su planovi. No, zašto ne bismo igrali u ovom sastavu? Ekipa nije stara, jaka je. Do tada ima dosta vremena za razmišljanje."

Hrvatska će za sva vremena ostati upisana kao posljednja reprezentacija koja je podignula veliki srebrni pehar izborivši se za njega u istom formatu u kojem su se za njega borili i tenisači SAD-a i Britanskih otočja 1900. godine u Bostonu, kad je rođen Davis Cup.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider