Tenis
SPORTOVI
Tenis
"stvarno nevjerojatno"

Splićanin postao prvak SAD-a: Ima preporuku za mlade tenisače i njihove roditelje

Mladi hrvatski tenisač krenuo je neobičnim putem i - pogodio.

Borna Gojo (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Momak sa splitskih Firula i s američkom adresom. Baš poput svog nekadašnjeg susjeda i velikog uzora Marija Ančića. No, priča Borne Goje potpuno je drugačija. U tenis je ušao relativno kasno, tek s 12 godina, pa nije bio od onih kojima se predviđala velika karijera.

Vrijedno je trenirao, a onda je stigao poziv koji je sve promijenio.

"Ja iskreno isprva nisam razmišljao o koledžu, jer to u Hrvatskoj nije toliko popularna opcija. Ali, onda sam pričao s trenerom s Wake Foresta i on je odmah, što je mene iznenadilo, meni ponudio punu školarinu, a ja sam mislio više na profesionalni tenis kao i svi iz Hrvatske, nismo imali neku drugu opciju u glavi. Ali, kako sam više i više pričao s njim sam shvatio da je to odličan put i da sve više i više igrača sada izlazi iz koledž-tenisa."

Borna Gojo tu odluku danas će nazvati najboljom u životu. Na sveučilištu Wake Forest u Sjevernoj Karolini završio je drugu godinu studija ekonomije, a uz to i teniski napredovao.

"70 do 75 tisuća dolara je jedna godina, znači u četiri godine izađe skoro 300 tisuća dolara što mi oni de facto daju da ja dođem tamo igrati tenis i da usto završim školu. To je stvarno odlična prilika koju nisam mogao propustiti."

Sveučilišne naslove svojevremeno su osvajali i top 10 igrači poput Isnera i Andersona ili polufinalistice Australian Opena Danielle Collins. Borna im se pridružio prošle godine kada je njegov Wake Forest u finalu pobijedio Ohio State.

"To je prvi put u povijesti škole da tenis osvaja nacionalno prvenstvo i to je stvarno bio veliki događaj tamo. Kako je to mala zajednica, svi stvarno prate i navijaju, bile su pune tribine u finalu. Doživljaj kakav se rijetko viđa čak i na ATP turnirima, jer sam igrao par takvih turnira i većih Challengera, takvu atmosferu teško je doživjeti."

Kao nagrada za osvojeni naslov stigao je u Americi tradicionalni prsten prvaka, ali i posjet Bijeloj kući. Goji je čestitao i sam američki predsjednik.

"To je 'jedanput u životu' iskustvo i stvarno smo zahvalni svi što smo imali priliku u kratkom roku doći do predsjednika i s njim popričati, da nam on stisne ruku i čestita, stvarno nevjerojatno."

Iako zbog studiranja nije mogao putovati po turnirima koliko bi želio, 21-godišnji Splićanin ostvario je neke respektabilne pobjede i došao blizu pozicije među 300 najboljih tenisača svijeta. Ali, sada želi više.

"Sad je tenis krenuo stvarno dobro i mislim da igram dobro, pa ćemo se možda fokusirati više na tenis, još ne znam potpunu odluku, ali u Americi su mi dopustili da zamrznem svoju stipendiju na 10 godina, tako da ako teniska karijera ne ode ili ode kako ja želim, mogu se tamo vratiti na punoj stipendiji u roku 10 godina."

Zvuči kao "win - win" situacija. Zato Borna svim mladim tenisačima i njihovim roditeljima preporučuje odlazak na koledž, jer i od tamo se može graditi profesionalna karijera.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider