Tenis
SPORTOVI
Tenis
igrala kriket u 2016...

Imamo novu kraljicu ženskog tenisa: Australsko čudo od sportašice na svjetskom tronu!

Ashleigh Barty novi je broj 1 ženskog tenisa!

Galerija Ashleigh Barty novi je broj 1 ženskog tenisa (Foto: AFP) Ashleigh Barty (Foto: AFP) Ashleigh Barty s trofejem Roland Garrosa (Foto: AFP) Ashleigh Barty (Foto: AFP)

Australka Ashleigh Barty (23) novi je broj 1 ženskog tenisa! Nakon što je prije malo više od dva tjedna osvojila naslov pobjednice na Roland Garrosu (zemlja), Barty je slavila na turniru u Birminghamu (trava) s čijim je bodovima preskočila Naomi Osaku i zasjela na prvo mjesto WTA ljestvice!

S obzirom da je ovdje riječ o uistinu talentiranoj sportašici, njezin uspon do broja 1 i ne bi bio toliko iznenađujući da mlada dama do prije tri i pol godine nije bila izvan tenisa i igrala - kriket!

Sa 16 godina igrala prvo Grand Slam finale

Od malih nogu Barty je bila veliki potencijal, a to je pokazala u dobi od svega 15 godina kada je osvojila juniorski Wimbledon u pojedinačnoj konkurenciji. Tada je u četvrtfinalu igrala Eugenie Bouchard, finalistkinja Wimbledona 2014. godine i bivša peta igračica svijeta.

Barty je uz sjajne rezultate u pojedinačnoj konkurenciji bila još bolja u igri parova. Ona je 2013. godine, u dobi od 16 i 17 godina, igrala TRI Grand Slam finala u konkurenciji parova! Sa sunarodnjakinjom Casey Dellacquom izgubila je finala Australian Opena, Wimbledona i US Opena.

Nakon nevjerojatne 2013. i ne toliko dobre prve polovice 2014. godine, Barty je šokirala teniski svijet objavom da se privremeno povlači iz sporta kako bi igrala ni manje ni više kriket. Riječ je inače o vrlo popularnom sportu u Australiji.

Godina u kriketu pa furiozni povratak tenisu

Barty je "nestala" i sezonu 2015/2016 posvetila igranju u ženskoj Big Bash ligi (WBBL), koju je u konačnici sa svojom momčadi Brisbane Heat i osvojila. Iako je bila sjajna i u tom sportu, Barty se početkom 2016. godine odlučila vratiti tenisu.

Odigrala je tri turnira na travi, upisala nekoliko velikih pobjeda, te ostvarila plasmane u polufinale Eastbournea i četvrtfinale Nottinghama. U studenom se ozljedila i odlučila završiti sezonu, te se dobro pripremiti za iduću.

Godinu 2017. otvorila je oduzimanjem seta tada prvoj igračici svijeta Angelique Kerber, a nakon toga je zaigrala u 3. kolu Australian Opena. Uzela je set Elini Svitolini i onda je uslijedio prvi WTA naslov u pojedinačnoj konkurenciji u Kuala Lumpuru.

"Osjećaj je nevjerojatan. Ne znam što bih rekla. Bez riječi sam. Ovo je vrlo uspješan start godine za cijeli moj tim. Nisam očekivala to. Jako sam sretna što sam se vratila tenisu", poručila je Barty nakon pobjede u singlu, ali i parovima.

Bio joj je to jedini naslov u 2017., u kojoj je izgubila još jedno Grand Slam finale u parovima - finale Roland Garrosa.

U 2018. uhvatila "zalet" pa pomela konkurenciju u 2019. 

U 2018. godini je osvojila turnir u Nottinghamu i Zhuhaiju, a potom je stigla u magična 2019. godina. Otvorila ju je finalom u Sydneyju u kojem je nesretno poražena od Petre Kvitove, igračice koja ju je zaustavila i u četvrtfinalu prvog Grand Slam turnira sezone - Australian Openu.

Nakon dvije pobjede u FED Cupu Barty je osvojila turnir u Miamiju iz serije Premier Mandatory, na koji je nadovezala još dvije velike pobjede u FED Cupu.

Početak sezone na zemlji nije dao naslutiti ono što se dogodilo u Parizu, a to je senzacionalno osvajanje prvog Grand Slam naslova! Do naslova je odjurila sa svega dva, gotovo slučajno izgubljena seta od američkih predstavnica (Kenin i Anisimova).

Manje od dva tjedna kasnije pojavila se na travnatom turniru, pomela je konkurenciju i zasjela na tron ženskog tenisa! S njega je svrgnula Japanku Naomi Osaku.

Australki su tek 23 godina, a njezine trenutne izvedbe i dominacija izgledaju zastrašujuće. Djevojka je osvojila Roland Garros, a realno najbolje izvedbe pruža na travi i tvrdoj podlozi. Wimbledon je iza ugla i Australka će definitivno biti velika favoritkinja za osvajanje naslova pobjednice, uz naravno uvijek opasnu Serenu Williams, ako Amerikanka bude zdrava.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider