Tenis
SPORTOVI
Tenis
tko bi se tome nadao?

Teniska godina iza nas je bila za pamćenje, a evo i 10 razloga zašto!

Na pragu nove teniske sezone izdvojit ćemo 10 stvari koje su obilježile 2017. godinu u svijetu "bijelog sporta".

Federer i Nadal (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Teniska sezona je odavno završila, a kako se približava kalendarski kraj godine vrijeme je za malo sumiranja događanja u proteklih 365 dana, uoči početka nove sezone koja je pred vratima. Brojni su događaji, situacije, detalji obilježili 2017. godinu, a mi ćemo nastojati izdvojiti one najvrijednije.

1. Marin Čilić

Krenimo od našeg Marina Čilića koji će 2017. godinu sigurno pamtiti po tome jer je stigao do novog najboljeg renkinga karijere. U listopadu se popeo do 4. mjesta ATP ljestvice, a mogao je i korak više da je bio konstantnji u završnici sezone.

Godinu je završio s 44 pobjede i 22 poraza, te jednom osvojenom ATP titulom (Istanbul).

2. Roger Federer

Švicarski genijalac kreirao je jedan od najvećih povrataka na teren u povijesti "bijelog sporta", nakon što je propustio cijeli drugi dio 2016. godine i pao sve do 17. mjesta na ATP ljestvici. Federer je osvojio dva Grand Slam naslova, tri ATP 1000 turnira i još dva ATP naslova. Osvojio je najviše titula još od 2007. godine, kada je dohvatio osam trofeja.

Osvajanjem Indian Wellsa i Miamija postao je najstariji tenisač kojem je to pošlo za rukom. U cijeloj je sezoni doživio svega pet poraza, no zanimljivo nijedan od najvećih rivala (Murray, Đoković, Nadal).

3. Rafael Nadal

Povratak u velikom stilu, i to sve do svjetskog broja 1, ostvario je i Španjolac Rafael Nadal. Baš kao i njegov najveći rival u karijeri Federer Španjolac je osvojio dva Grand Slam naslova, te sveukupno šest ATP titula.

Vrh ATP ljestvice preuzeo je od Andyja Murrayja, nakon što je Roger Federer objavio da će propustiti ATP Masters 1000 turnir u Parizu. Finalima na Ronald Garrosu i US Openu stigao je do brojke 23, a samo je Federer zaigrao u više Grand Slam finala od Španjolca.

4. Nekonstantnost u ženskom tenisu

U 2017. godini vidjeli smo četiri različite pobjednice Grand Slam turnira, kao i PET promjena na vrhu WTA ljestvice! Serena Williams, Jelena Ostapenko, Garbine Muguruza i Sloane Stephens osvajale su Grand Slam naslove, dok su se na vrhu smjenjivale Serena Williams, Angelique Kerber, Muguruza, Karolina Pliškova i na kraju Simona Halep, koja je godinu završila na broju 1.

Nakon što je Serena Williams vrlo rano završila sezonu zbog trudnoće, WTA Tour je postao nepredvidljiv. Gotovo da se nije moglo ni naslutiti koja bi igračica mogla trijumfirati na najvećim turnirima sezone.

Na svjetski broj 1 u jednom su trenutku imale priliku zasjesti čak četiri tenisačice, što dovoljno govori o neizvjesnosti koja je zavladala odlaskom po mnogima najbolje tenisačice svih vremena.

5. Pošast ozljeda u Top 10

Zbog razno raznih ozljeda sezonu su prijevremena morali završavati brojni tenisači, između ostalog i lanjski broj 1 na kraju sezone - Andy Murray. Zbogom 2017. rekli su i Novak Đoković, Stanislas Wawrinka, Tomaš Berdych, Kei Nishikori, Miloš Raonić...

Povratak na početku 2018. godine najavili su brojni od spomenutih igrača, a gubitak renkinga samo znači da će u ranijim kolima Australian Opena i drugih jakih turnira biti mogući okršaji Federera i Đokovića ili recimo Nadala i Murrayja.

6. Laver Cup

Kao što golf ima Ryder Cup, tenis je u 2017. godini lansirao Laver Cup. U dvoboju Europe i Svijeta slavila je "reprezentacija" Starog kontinenta, za koji su po prvi put IKADA u paru zaigrali Roger Federer i Rafael Nadal!

7. Serena Williams

Po mnogima najbolja tenisačica svih vremena odigrala je svega devet mečeva u 2017. godini prije nego li je objavila završetak sezone zbog trudnoće. Williams je na startu sezone osvojila 23. Grand Slam naslov u Australiji i to u trenutku kada je već bila trudna osam mjeseci!

Neuništiva Amerikanka najavila je svoj povratak na WTA Tour na početku 2018. godine, kada će braniti titulu pobjednice Australian Opena. Naravno, pokušat će se i vratiti na broj 1, nakon što je godinu zaključila na tek 22. mjestu.

8. Jelena Ostapenko

Mlada 20-godišnja Latvijka Jelena Ostapenko šokirala je svijet u svibnju kada je postala prva nepostavljena tenisačica od 1933. godine koja je osvojila Roland Garros, te najmlađa nakon 1997. godine i Ive Majoli koja je podigla trofej Coupe Suzanne Lenglen.

9. Sloane Stephens

Zbog problema s ozljedom Amerikanka Sloane Stephens nalazila se na 957. mjestu WTA ljestvice u srpnju 2017. godine, da bi dva mjeseca kasnije osvojila Grand Slam naslov u New Yorku. Za manje od sat vremena Stephens je u finalu slavila protiv sunarodnjakinje Madison Keys sa 6:3, 6:0 i osvojila premijernu Grand Slam titulu.

Do kraja sezone je odigrala još šest mečeva i izgubila ih sve...

10. Grigor Dimitrov

Otkako se pojavio na ATP Touru bugarskom tenisaču Grigoru Dimitrovu tepaju da je "baby Roger Federer", no nikada do sada u kontinuitetu nije opravdao taj nadimak. Možda je druga polovica 2017. godina bila prekretnica u karijeri za Dimitrova.

Otkako je u svibnju navršio 26. godina Dimitrov je odigrao impresivan drugi dio sezone, u kojem je slavio na ATP Masters 1000 turniru, te završnom ATP Mastersu u Londonu.

Ukupno je u sezoni osvojio do sada rekordne četiri titule, a godinu je završio na najvišem do sada 3. mjestu ATP ljestvice.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider