Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Prva zamjena za Broza

Prva zamjena za Broza: "Kada sam prvi put igrao s Modrićem i Kovačićem, imao sam tremu, ali sada sam spreman"

Polivalentni prvotimac Eintrachta iz Frankfurta Kristijan Jakić dobio je poziv izbornika Dalića za SP 2022. i prvi put će biti u kadru hrvatske reprezentacije na velikom turniru…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nekoliko tjedana je strepio, ali Kristijan Jakić na kraju se ipak našao na popisu izbornika Zlatka Dalića za Svjetsko prvenstvo 2022. u Katru.

Polivalentni prvotimac Eintrachta iz Frankfurta slavio je u prilično napetoj utrci za rezervnu poziciju zadnjeg veznog ispred bivšeg suigrača iz Dinama Josipa Mišića.

Iako je bio blagi favorit, nije mogao biti siguran da će se naći na Dalićevu popisu. S velikim nestrpljenjem čekao je službenu objavu.

"Budući da je bio dan utakmice, imali smo aktivaciju u 11 sati. Dopustili su mi da pratim na mobitelu hoću li biti pozvan. Dok smo igrali nogotenis, čuo sam da sam pozvan. Možete zamisliti kako sam se osjećao."

"Pala je suza"

Je li pala pokoja suza?

"Normalno da jest. To je najveći nogometni događaj, a prvi put mi je da ću sudjelovati na SP-u. Još nisam uzimao ulaznice za obitelji i prijatelje jer nisam znao da ću biti pozvan, ali imat ću podršku najbližih."

Jakić je već upisao četiri nastupa za Vatrene, sudjelovao je u kvalifikacijama za SP, no nije ga bilo na posljednjim okupljanjima za Ligu nacija.

"Nisam gubio nadu. Otvorila se ta priča između mene i Mišića, izbornik se odlučio za mene, tako da sam izrazito sretan, a da sam se nadao, nadao sam se."

Jeste li se možda čuli s bivšim suigračem Mišićem prije konačnog izbora?

"Ne, nisam."

"Volim analizirati suparnike pomoću aplikacija"

Na kojim ste sve pozicijama igrali tijekom karijere?

"Zadnji vezni, prednji vezni, desni bek, stoper i desno krilo", izrecitirao je sa širokim osmijehom.

"'Ajmo reći da sam igrao libera kada sam igrao na mjestu stopera, a na krilu sam igrao u Eintrachtu u formaciji 3-4-3. Ipak, nisam toliko ofenzivan, više sam za defenzivu."

Često igrate na različitim pozicijama. Kako se za njih pripremate?

"Uvijek dobijemo analizu momčadi protiv koje igramo. Pogledam tko ima kakve kretnje, koja je noga jača igračima koje ću čuvati i slično. Nakon toga pričam s trenerom i analitičarom kako da se postavimo, koje su prednosti, a koji nedostaci suparnicima. Volim i sam analizirati. Ima dobrih aplikacija s puno informacija. Puno to pomogne."

"Šestica je moja prirodna pozicija"

Koja vam je ipak najdraža pozicija?

"Cijeli život igram na šestici, to je moja prirodna pozicija. Ni na jednoj drugoj poziciji ne mogu dati toliko koliko mogu na zadnjem veznom. To je moja jedina prava pozicija, a ovo sve ostalo ako se treba zakrpati, nema nikakvih problema. Međutim, ja nisam tu da odlučujem, to je u domeni trenera. Plaćen sam da igram tamo gdje me postave."

Vječna je dilema je li bolje pokrivati više pozicija, pa biti stalno premještan, ili držati se osnovne i tako uhvatiti kontinuitet.

"Polivalentnost ima svojih pluseva i minusa. Ipak daje veću mogućnost da se izboriš za mjesto u udarnoj momčadi jer može doći igrač koji te može istisnuti s određene pozicije. E, sad, to ima i minusa… Teško mi je reći što je bolje, ali stoji to da bih najradije igrao na šestici."

"Imao sam tremu, teško je podnijeti taj teret"

Kada ste "izgubili šesticu" u Eintrachtu?

"Nakon utakmice s Barcelonom, kada sam dobio tri žuta kartona. Protiv West Hama u polufinalu Europske lige odigrali smo dvije odlične utakmice i ušli u finale, a ekipa koja pobjeđuje ne mijenja se. Rode je zauzeo to mjesto. Imao sam i nekih problema s ozljedom, a onda sam u razgovoru s trenerom promijenio neke stvari i opet sam počeo igrati u udarnom sastavu."

U reprezentaciji ste debitirali na poziciji zadnjeg veznog i nisu bile neke bajne recenzije. Jeste li bili sputani i pod dojmom?

"Svaki igrač u takvom trenutku ima tremu, pogotovo kada imate za suigrače takve klase kao što su Modrić ili Kovačić. Ja sam bio zamjena Brozoviću, a svi znamo kakav je on igrač. Teško je podnijeti taj teret na leđima. U tom trenutku nisam bio ni toliko iskusan, ali u međuvremenu sam imao puno velikih utakmica u Europskoj ligi i Ligi prvaka. Mislim da će sljedeće razdoblje biti puno drukčije."

"Možemo napraviti ogromne stvari"

Znači, izbornik vas može mirno ubaciti u vatru na poziciji zadnjeg veznog?

"Ja se nadam da je tako."

Jeste li razgovarali s izbornikom Dalićem o tome što biste mogli igrati?

"Zasad još ne."

Kakva su vam očekivanja na SP-u?

"Uvijek imam velika očekivanja od samog sebe, a tako ima i reprezentacija. Mislim da možemo napraviti ogromne stvari jer imamo puno kvalitetnih igrača. Skupina je prolazna, mislim da tu ne bi trebalo biti nekih problema. Ako prođemo skupinu, nadam se da ćemo, kao i prije četiri godine, doći barem do finala."

"Kvalitetniji smo od Njemačke"

Igrate u Njemačkoj, dobro poznajete mnoge njihove reprezentativce. Možete reći nešto o njemačkoj reprezentaciji, s kojom se Hrvatska može sastati u osmini finala jer se te skupine križaju?

"Imaju jako puno problema, pogotovo s ozlijeđenim igračima. Poznajem ih dobro, većina njih igra u Bundesligi, a znamo kakva je to liga. Sigurno je da su svi spremni, ali mislim da smo mi kvalitetnija ekipa."

Sjećate li se gdje ste bili kada je bio doček Vatrenima u Zagrebu nakon povratka iz Rusije?

"Bio sam s klubom na pripremama u Sloveniji. Pratili smo sve s mobitela. Tada nije bilo baš tih streamova kao sada."

Jeste li mogli zamisliti da ćete za četiri godine biti reprezentativac i sudionik Svjetskog prvenstva?

"Iskreno, ne", zaključio je Jakić i slatko se nasmijao.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider