Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
DOBAR PLAN, UŽASNA IZVEDBA

VIDEO Planirano je najspektakularnije otvorenje, a zbog glazbene superzvijezde postalo je najkomičniji trenutak u povijesti SP-a

Kad su Amerikanci dobili organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva, glavni cilj bio je da naprave nešto nezaboravno.

Otvorenje SP 1994. (Foto: Afp)

Svjetsko nogometno prvenstvo 1994. godine trebalo je biti veliki izlazak Amerikanaca na nogometnu scenu. Prilika da populariziraju sport koji nikako nisu uspjeli plasirati dovoljnom broju svojih građana.

U startu su pripremili najveće stadione u povijesti prvenstava, svim sudionicima osigurani su kraljevski uvjeti smještaja i priprema za utakmice, a i navijačima su ponudili ogroman broj raznih sadržaja vezanih uz SP. 

Sve je trebalo startati spektaklom

Bili su spremni i za početak prvenstva, a sve je trebalo obilježiti spektakularno otvorenje na stadionu Soldier Field u Chicagu. Otvorenje nakon kojeg je trebala uslijediti prva utakmica, između branitelja naslova Njemačke i Bolivije.

Prvenstvo je otvorio Bill Clinton, tadašnji predsjednik SAD-a, a ceremoniju otvorenja vodila je Oprah Winfrey, tada na vrhuncu popularnosti. 

Netko se nije dobro pripremio

Glavni glazbeni nastup bio je rezerviran za superpopularnu Dianu Ross, no da nešto neće biti u redu, moglo se predosjetiti već kad je Winfrey nešto prije najave iste promašila stepenicu na pozornici i ozlijedila nogu. Najavu je unatoč tome odradila prema planu.

Ross je izašla uz svoj ogromni hit "I'm Comming Out" te je uz veliku pratnju protrčala terenom sve do pozicije s koje je, kao dio performansa, trebala loptu iz kaznenog udarca poslati u gol.

Nažalost, bit će da nije dovoljno vježbala, s obzirom na to da je uz jako loš udarac promašila cijeli gol. Da bi sve izgledalo još komičnije, planirani performans nastavio se tako što je gol eksplodirao i raspao se na dva djela, što je trebao biti efekt njezina pogotka u mrežu. 

Najkomičniji trenutak u povijesti SP

Snimka njezina promašaja postala je tako jedan od highlighta cijelog prvenstva, a danas to mnogi smatraju najkomičnijim trenutkom u povijesti prvenstava.

No samo prvenstvo opravdalo je sva očekivanjima i mnogima je do danas ostalo najdraže, i po kvaliteti nogometa i po nekim uistinu nezaboravnim trenucima.

Amerikanci će 2026., zajedno uz Meksiko i Kanadu, imati novu priliku odraditi domaćinstvo i nema sumnje da će dati sve od sebe da bi dobili najspektakularnije prvenstvo. Imaju čak i jako dobar primjer onoga što bi trebalo izvesti puno bolje nego prvi put.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider