Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Pobjeda nad "dark horseom"

Portugal na krilima Fernandesa izborio svoje mjesto u osmini finala

Reprezentacija Portugala je s dva pogotka Brune Fernandesa savladala Urugvaj rezultatom 2:0 te nakon dva susreta izborila drugi krug Svjetskog prvenstva.

Cristiano Ronaldo i Bruno Fernandes (Foto: Afp)

Nogometaši Portugala potvrdili su kvalitetu te su unatoč ne baš gledljivom nogometu došli do pobjede nad Urugvajem u drugom kolu skupine H Svjetskog prvenstva - rezultat je bio 2:0.

Pogotke je postigao Bruno Fernandes, prvo u 54. minuti, a onda i u sudačkoj nadoknadi, iz kaznenog udarca.

Portugalski izbornik Fernando Santos je bio prisiljen na promjene u svom sastavu u odnosu na dvoboj protiv Gane, jer su ozljede izbacile iz sastava Otavija i Danila Pereiru. U veznom redu je počeo William Carvalho, a Pepe je ušao u stopersku liniju. Osim toga je i na lijevom boku Guerreira zamijenio Mendes.

Urugvajski izbornik Diego Alonso odlučio je na klupi ostaviti Luisa Suareza, a započeti utakmicu u napadu s Edinsonom Cavanijem i Darwinom Nunezom. Obranu je pojačao Coatesom, a Vareli je dao povjerenje na desnom boku u ofenzivnoj ulozi.

Iako je pokazivala više napadačkih ambicija i češće dolazila pred urugvajski kazneni prostor, portugalska momčad je rijetko ulazila u ozbiljnije situacije za postizanje pogotka. Od devet udaraca u prvom poluvremenu, četiri su završila u bloku, četiri su bila neprecizna. Onaj jedan koji je iziskivao intervenciju vratara Sergia Rocheta, samo je zbog toga vrijedan spomena.

Jedina prava prilika za gol došla je u 32. minuti, nakon solo akcije urugvajskog defenzivnog veznjaka Rodriga Bentancura koji je se s loptom sjurio iz svoje polovice. Na ulazu u kazneni prostor prošao je kroz trojicu zbunjenih i neodlučnih Portugalaca te krenuo sam prema Diegu Costi. Portugalski vratar je na vrijeme prepoznao što bi se moglo dogoditi, izašao je iz svog peterca, skratio kut, ušao u udarac urugvajskom reprezentativcu te spriječio pogodak. Bio je to prvi udarac Urugvajaca unutar okvira na ovom turniru, a dogodio se nakon više od 120 minuta igre.

Do kraja poluvremena je najvažniji trenutak bila ozljeda Nuna Mendesa u 40. minuti, za kojeg je, barem prema njegovim reakcijama, ovo Svjetsko prvenstvo završilo već u drugom kolu grupne faze.

Prvo uzbuđenje u drugom poluvremenu donio je navijač-aktivist koji se u 51. minuti spustio na travnjak noseći zastavu u duginim bojama te majicu s porukom podrške Ukrajini i ženama u Iranu, ali je njegov trk ubrzo zaustavila zaštitarska služba.

Već minutu poslije Portugalci su zaprijetili preko Joaa Felixa koji je ostao sam na lijevom boku, dobio na vrijeme loptu, sjurio se u kazneni prostor, ali onda pogodio samo vanjski dio mreže.

No, u 54. minuti je lopta završila s prave strane mreže. Ponovno je akcija išla po lijevoj strani. Guerreiro je dodao do Brune Fernandesa, a veznjak Manchester Uniteda je desnom nogom zavrnuo u kazneni prostor gađajući donedavnog klupskog suigrača Cristiana Ronalda koji se visoko vinuo u zrak i, činilo se, proslijedio loptu glavom u lijevi kut urugvajskog gola.

VAR je pokazao da zaleđa nije bilo, jer je iza zadnje crte svoje obrane ostao neoprezni Varela. No, iako je počeo slaviti kao da se izjednačio s najboljim portuglaskim strijelcem na svjetskim prvenstvima, legendarnim Eusebiom koji ima devet pogodaka, snimka je pokazala i da Ronaldo nije dirao loptu pa je pogodak pripisan Fernandesu.

Od 72. minute urugvajski izbornik je zamijenio svoj napadački par: Cavanija i Nuneza zamijenili su Luis Suarez i Maxi Gomez. Njima su trebale samo tri minute da se nađu u prvoj velikoj prilici. Nakon odlične akcije Gomez je pucao, Costa je već bio svladan, ali lopta je pogodila vratnicu.

U 78. minuti se Luis Suarez izborio za loptu u portugalskom petercu, ali je njegov udarac lijevom nogom prošao s krive strane vratnice. Minutu poslije odličan ulazak Giorgiana de Arrascaete u kazneni prostor, ali njegov pokušaj ubačaja ili loba portugalski vratar je pročitao i uhvatio loptu.

Na ulazu u 90. minutu Urugvajcima je presudio VAR. Lopta je pogodila u ruku Gimeneza kad je uklizao u pokušaju zaustavljanja portugalskog napada, a iranski sudac Faghani je nakon pregledavanja snimke, nakon dužeg razmišljanja pokazao na bijelu točku.

Kako je Cristiano Ronaldo već bio na klupi, ulogu izvođača preuzeo je Bruno Fernandes i rutinirano došao do svog drugog pogotka.

Mogao je Fernandes do 'hat-tricka'. U osmoj minuti dodatka njegov je udarac iz voleja sa pet metara obranio Rochet, a minutu poslije je s ruba kaznenog prostora pogodio vratnicu.

Portugalski veznjak je tako ostao bez 'hat-tricka', ali njegova se reprezentacija pridružila Francuskoj i Brazilu kao sigurni putnik u osminu finala Svjetskog prvenstva u Katru.  

Nakon dva kola Portugal je na vrhu skupine H sa šest bodova. Gana ima tri boda, a Urugvaj i Južna Koreja po jedan.

U posljednjem kolu, koje je na rasporedu u petak, 2. prosinca, igrat će Gana - Urugvaj i Južna Koreja - Portugal (16 sati).

PORTUGAL - URUGVAJ 2:0

Stadion: Lusail. Gledatelja: 88.668. Sudac: Alireza Faghani (Iran).

STRIJELCI: 1-0 Bruno Fernandes (54), 2-0 Bruno Fernandes (90+3-11m)

PORTUGAL: Costa - Cancelo, Pepe, Dias, Mendes (od 42. Guerreiro) - B. Silva, Neves (od 69. Leao), Carvalho (od 82. Palhinha) - Fernandes - C. Ronaldo (od 82. Ramos), Felix (od 82. M. Nunes)

URUGVAJ: Rochet - Gimenez, Coates, Godin (od 62. Pellistri), Olivera (od 86. Vina) - Bentancur - Varela, Valverde, Vecino (od 62. de Arrascaeta) - Cavani (od 72. Suarez), Nunez (od 72. M. Gomez)

Žuti kartoni: Neves, Felix, Dias (Portugal); Bentancur, Olivera (Urugvaj)

Crveni kartoni: -

 
 

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider