Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
NISU NIMALO BLAGI

Tuga u srpskim medijima: "Srbija šuplja kao švicarski sir, Albanci su provocirali, ali ovo je šamar realnosti!"

S velikim očekivanjima Srbi su svoju reprezentaciju ispratili na Svjetsko nogometno prvenstvo.

Reprezentativci Srbije (Foto: Afp)

Uisitnu je malo onih srpskih navijača koji su mogli očekivati da će se njihova reprezentacija sa Svjetskog prvenstva u Katru vratiti već nakon grupne faze. 

Sjajne partije i atmosfera otkad ih je preuzeo Dragan Stojković rezultirale su visokim ambicijama, a posebno su bili motivirani kad su dobili priliku osvetiti se Švicarskoj za eliminaciju u grupnoj fazi prošlog svjetskog prvenstva.

Europski Brazil postao švicarski sir

Na kraju im se povijest ponovila. Švicarska će, kao i u Rusiji, uz Brazil u osminu finala, dok reprezentacija Srbije odlazi kući bez ijedne pobjede na natjecanju gdje su otišli uz razne nadimke, među kojima se svakako može istaknut Europski Brazil, kako su ih nazvali neki mediji.

No, upravo ti mediji, koji su ih ispratili gotovo kao buduće prvake svijeta, su nakon ovakvog epiloga najžešći kritičari i možemo reći kako ih ni u čemu nisu štedjeli. Pa pogledajmo što to kažu.

"Srbija šuplja od sira. Švicarska nas resetirala i poslala kući", naslov je na Mozzartsportu, uz tekst:

"Velike nade i očekivanja nacije polomile su se u Dohi u 'paramparčad'. Još od Brazila vidjelo se da to nije ista ona Srbija kakva je bila tijekom kvalifikacija i Lige nacija. Ali, uvijek je ostajala nada da će biti bolje protiv lakših rivala pa da će Orlovi biti najbolji kad je najpotrebnije. Kad se podvuče crta na kraju, ispada da je od 270 mundijalskih minuta Piksijev tim igrao kako treba možda jedno poluvrijeme. A, ostatak je bio očajan. Za takve nema mjesta među 16 najboljih na svijetu."

B92 je ljutit jer Srbija ništa nije naučila iz nekih prethodnih razočaranja na velikim natjecanjima.

Svi ističu propuh u obrani

"Lekcija iz Rusije nije naučena, očajna obrana poslala Srbiju kući", njihov je naslov, dok iz teksta izdvajamo:

"Da smo zamišljali gori početak, ne bismo mogli nadmašiti ono što se stvarno dogodilo."

Time su iz B92 pokrenuli svoj turbulentni izvještaj, gdje su pohvalili svoju momčad, ali onda i pokudili radi nesposobnosti da zadrži prednost, ali i radi očajne obrane.

"Promaja u obrani jača od tajfuna u napadu", naslov je na RTS-u, koji nismo htjeli prevoditi. 

Orlovi su još jednom pokazali da imaju ogroman napadački potencijal, ali obrana je po ko zna koji put stala na put sreći srpskih nogometaša", okrenuli su se činjenici da je njihova reprezentacija primila čak osam pogodaka u tri susreta.

"Ponovno nas je glave došla Švicarska, koja je slavila 3:2 u posljednjem kolu grupe G Svjetskog prvenstva i plasirala se u nokaut fazu. Svega je bilo, pogotovo provokacija od strane igrača albanskog porijekla, ali... Sve je "ali", a sigurno samo jedno - ponovno idemo kući ranije nego što smo mislili", napisali su na stranicama Telegrafa.

"Ništa od povijesnog iskoraka i bljeska ove generacije. A nevjerojatno je da bismo ispali i da smo preokrenuli, jer je Kamerun senzacionalno pobijedio Brazil", dodali su u nastavku.

''Iz Katra s jednim bodom, uzalud loženje - šamar realnosti nas vratio kući'', piše Blic.

Nešto su imali reći i za suce

Srpski mediji smatraju i da su njihovi Orlovi oštećeni za kazneni udarac u 65. minuti kad je Mitrović pao u kaznenom prostoru.

''Prosto je nevjerojatno da nijedna sudačka odluka na utakmicama Srbije i Švicarske na dva Svjetska prvenstva ne ide u korist Orlova. Argentinski sudac, Fernando Rapalini, koji je u 65. minutu odlučio je svojom novom odlukom raspaliti tenzije do mjere da su svi s klupe Srbije ušli na teren u namjeri da mu odbruse.''

Srpski mediji fokusirali su se na Xhaku i Shaqirija iz znanih razloga, tvrde da su došli do klupe provocirati.

''Xherdan Shaqiri, stari "znanac" naše reprezentacije i navijača, koji je i ovog petka bio strijelac protiv Srbije. On je također došao do klupe, dobacivao, a sklonio se tek kad ga je izbornik Švicarske Murat Yakin udaljio, pa izveo iz igre. Shaqiriju je to jako teško palo, pa je u bijesu udario pleksiglas kraj klupe'', piše Mondo.

''Pojavila se određena doza sebičnosti kod igrača, tečnost u protivničkoj trećini terena koja nas je krasila otišla je u povijest. Poletjeli smo. Ponadali se. Bez pokrića. Prizemljenje je bilo bolno'', zaključio je Kurir.

A ovo su tek prve reakcije, one analize cijelog nastupa tek slijedi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider