Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
VRATILA SE JOGA BONITO

Sredinom 2021. dogodio se preokret kod Brazila: Stigli su ''perninhas rapidas''

Brazilu na putu do novog naslova svjetskog prvaka stoji – Hrvatska.

Galerija Vinicius Junior Reprezentacija Brazila Brazil Brazilci plešu nakon golova

Kada je Brazil posljednji put osvojio svjetski naslov 2002., momčad su predvodili Ronaldo, Rivaldo i Ronaldinho, a danas Selecao predvode Neymar, Vinicius Junior i Richarlison.

"Uvijek je dobro sanjati", kazao je prije nekoliko dana brazilski izbornik Tite.

Selecao novi, šesti naslov prvaka sanja već 20 godina. Posljednji put Brazil je pobjednički pokal podigao 2002. u Južnoj Koreji i Japanu, kada su momčad predvodila tri "nogometna čarobnjaka" Ronaldo, Rivaldo i Ronaldinho.

Danas momčad predvode Neymar, Vinicius Junior, Raphinha, Rodrygo i Richarlison. Većina stručnjaka slaže se kako Titeova momčad ima obilje talenta i vještine u napadu, ali ipak i nešto slabiju obranu.

Hrvatska protiv Brazila 2014. Brazilcima u glavi samo Argentina: Priznali veliku nepravdu protiv Hrvata iz 2014., dive se Modriću i Perišiću divider

Brazil sanja naslov nakon 20 godina

Brazil je rano napustio posljednja četiri svjetska prvenstva nakon poraza od europskih teškaša - Francuske (2006.), Nizozemske (2010.), Njemačke (2014.) te Belgije (2018.), što je dodatno povećalo pritisak u Katru. Sada im prijeti svjetski doprvak Hrvatska.

"Ne mogu preuzeti odgovornost za 20 godina. Ja sam glavni posljednje četiri godine. Imamo lijepu povijest i to nam stvara velik pritisak. Mi smo zemlja koja strastveno voli nogomet. Da, postoji pritisak, ali sanjanje je dio svačijeg života. Dobro je sanjati. Čak i ako ne možemo pobijediti, jer je samo jedan pobjednik, nećemo prestati sanjati'', poručio je 61-godišnji Adenor Leonardo Bacchi - Tite.

Veći dio puta do Svjetskog prvenstva Brazil je nalikovao pragmatičnoj ekipi kojoj je nedostajao njihov o jogo bonito i previše se oslanjao na Neymarovu genijalnost.

Novi igrači vratili dašak starog Brazila

Međutim, sve se promijenilo sredinom 2021. dolaskom igrača koje Tite naziva perninhas rapidas (brze male noge). Vinicius Jr., Raphinha, Antony, Rodrygo, Gabriel Martinelli donijeli su novu dinamiku u Selecao, pretvorivši ga u momčad za koju navijači doista vjeruju da može osvojiti Svjetsko prvenstvo.

Brazil je otvorio SP pobjedom protiv Srbije, no atmosferu su pokvarile ozljede Neymara i Danila. Zatim je došla pobjeda nad Švicarskom te nova ozljeda Alexa Sandra. Uslijedio je poraz od Kameruna te nove ozljede Alexa Tellesa i Gabriela Jesusa.

Casemiro i Neymar VIDEO Što je to Casemiro stavio u Neymarov nos na utakmici protiv Južne Koreje? divider

U posljednja dva meča bez Neymara nedostajalo im je iskre na sredini terena. No, njegovim povratkom probudio se i Brazil. Protiv Koreje u osmini finala odigrali su sjajno, posebno u prvom poluvremenu, u kojem su zabili četiri gola. Posljednji je put Brazil na svjetskom prvenstvu zabio četiri gola u prvom poluvremenu 1954. protiv Meksika u susretu koji je završio 5:0.

Mediji su se raspisali o jogo bonito, lijepoj igri po kojoj se Brazil proslavio u svijetu, osvojivši rekordnih pet naslova prvaka. Međutim, svi se slažu kako reprezentacija Južne Koreje ipak nije pravo mjerilo.

Tite je istaknuo kako Neymar donosi "tehničko vodstvo", dok je njegov pomoćnik naglasio kako Neymar čini razliku na terenu.

"Kada je Neymar na terenu, to je druga momčad, bez obzira na to kako on igrao. Uz njega ostali igrači imaju više samopouzdanja i opasniji su'', dodao je Bruno Marinho iz O Globa.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider