Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
EKSKLUZIVNO: Pokret Croaceños!

Srce vatreno kuca i u srcu Južne Amerike: Milijunski grad navija za Hrvate iz jednog posebnog razloga

Najveći bolivijski grad i ekonomska prijestolnica te zemlje na svoj je način podržavao Vatrene na Svjetskom prvenstvu.

Galerija Croaceños Rachelle Guislain Croaceños +5 Croaceños

Tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru dresovi s hrvatskom šahovnicom mogli su se vidjeti u svakom kutku hrvatskih gradova. Euforija u zemlji bila je velika nakon uspjeha u Ligi nacija i na Svjetskom prvenstvu prije četiri godine u Rusiji.

S velikim očekivanjima navijači su se okupljali, privatno ili javno, kao podrška hrvatskoj reprezentaciji i nisu ostali razočarani jer u 2022. Vatreni su stvarali nove velike uspjehe.

No na drugoj strani svijeta, u srcu Južne Amerike, u gradu Santa Cruz de la Sierra u Boliviji, također se navijalo za hrvatsku reprezentaciju, ali iz drugog razloga.

Politički konflikt između vladajućih u prijestolnici La Pazu i radničke klase, ali i ekonomske elite u Santa Cruzu de la Sierri, izmakao je kontroli nakon 36-dnevnog štrajka.

Humorističan odgovor na prozivke iz prijestolnice

Nakon kontroverznih izjava zastupnika sindikata za prava radnika Juana Carlosa Huarachija, koji je čelnike Santa Cruza optužio za separatizam povezujući ih s odlaskom u Hrvatsku, većina stanovnika u najvećem bolivijskom gradu poistovjetila se s ekonomskom elitom, od kojih nekolicina ima hrvatske korijene.

Time je stvoren novi pokret koji je igrao veliku ulogu u mirnom otporu za vrijeme Svjetskog prvenstva, nazvan "Croaceños", odnosno "Hrvati". Modificirano od riječi "Cruzeños", kako se lokalno nazivaju građani Santa Cruza de la Sierre.

"Pokret Croaceñosa svoje porijeklo vuče iz političkoga konflikta vladajuće elite La Paza i ekonomske elite koja konce vuče zajedno s radničkom klasom u Santa Cruzu de la Sierri. Sukob između tih dviju stranaka rezultirao je štrajkom od punih 36 dana koji je imao velik utjecaj na svakodnevni život lokanog stanovništva'', rekao nam je Esteban, profesor na sveučilištu u Santa Cruzu de la Sierri.

"Ja se osjećam kao Bolivijanac, ali isto tako podržavam štrajk i pokret Croaceñosa jer se ne slažem s postupcima političkih snaga iz La Paza. Moram isto tako naglasiti da je Hrvatska zbog proteklih 25 dana dobila novog navijača koji će uvijek pratiti i navijati za hrvatsku reprezentaciju'', kaže nam gospodin Mario Enrique, koji je dugi niz godina živio u Chicagu i vratio se u Boliviju.

Croaceños Croaceños (Foto: Dejan Popadić/Privatni album)

Croaceñosi po cijelom gradu

Podrška se može pronaći u svim slojevima društva. Gradski pejzaž prepoznatljiv je ovih dana i po autentičnom dizajnu dresova, koji je simbol građanskoga pokreta. Umjesto crveno-bijele šahovnice koja krasi prepoznatljivi hrvatski dres, crvena boja zamijenjena je zelenom u skladu sa zastavom regije Santa Cruz.

Na prednjoj strani dresova jasno je vidljiv grb grada Santa Cruza. Sve tržnice preplavljene su tim simboličnim dresovima, čije se zalihe brzo potroše. Rachelle Guislain također proizvodi, tiska i prodaje dresove u svom malom studiju.

"Potražnja je izrazito velika od početka Svjetskoga prvenstva, imam puno narudžbi. Kupci svojim prezimenima često nadodaju 'ć', što je referenca za većinu hrvatskih prezimena u reprezentaciji", objasnila je vlasnica dućana "Guislain Confecciones".

Rachelle Guislain Rachelle Guislain (Foto: Dejan Popadić)

''Vamos, Croacia''

Nakon što se prošetate Plazom 24 de Septiembre u srcu grada Santa Cruz de la Sierre, inače glavnim okupljalištem mnogih stanovnika, te pitate za hrvatsku reprezentaciju, čut ćete hvalospjeve o kapetanu Luki Modriću ili uzvike "Vamos, Croacia" - "Ajmo, Hrvatska".

Uvjeren u pobjedu, vjerni navijač Juan Carlos prije borbe za treće mjesto prenosi mi svoju sreću zbog uspjeha hrvatske reprezentacije u Katru. Vidjevši Juana u kruzijansko-hrvatskoj šahovnici, upitao sam ga što može istaknuti s ovog prvenstva, i on se odmah osvrnuo na kapetana:

''Ja se jednostavno divim Modriću, za mene je taj igrač nevjerojatan. Pratim ga već dugi niz godina i svaka riječ je suvišna.''

Na pitanje kako ćemo završiti u borbi za treće mjesto, odgovorio je:

''Jako jednostavno pitanje i još jednostavniji odgovor. Hrvatska osvaja broncu.''

Pokret Croaceñosa etablirao se u mnogim dijelovima društva. Djeca s ponosom nose dresove na biciklističkim natjecanjima, dok su cijele obitelji opremljene zeleno-bijelom šahovnicom.

Austin Franco Austin Franco (Foto: Dejan Popadić/Privatni album)

Kada pitate podatke o prodaji na tržnicama, od prodavača kao odgovor obično dobijete veselo "mucho, mucho", tj. "puno, puno". Popularnost je dosegla svoj vrhunac toliko da su se čak i hrvatske zastave vijorile ispred nekih restorana u gradu.

"Od 1980-ih godina, kad sam došao u Boliviju, bilježi se konstantan gospodarski rast i samim time ova je sredina impresivna. Uz posjedovanje potrebne tehnologije, jedan od čimbenika gospodarskog rasta bilo je povećanje broja stanovnika od 1980. kada je na ovom području bilo 400 tisuća stanovnika, do danas kada ih imamo milijun i 900 tisuća'', rekao nam je hrvatski počasni konzul u Santa Cruzu Robert Jakubek.

Između ostalog, osvrnuo se i na hrvatsku reprezentaciju:

"Hrvatska reprezentacija nas je razmazila jer jednostavno igraju uvijek veliku ulogu na velikim natjecanjima i moramo biti ponosni i zadovoljni kakve rezultate reprezentacija već godinama postiže.''

Kao što je ovjekovječeno i u bolivijskoj arteriji, hrvatska je reprezentacija, bez obzira na nadolazeću utakmicu za treće mjesto, već napravila značajan rezultat i Hrvati će se s zadovoljstvom sjećati prvenstva u Katru.

I Croaceñosi će se u ekonomskoj prijestolnici Bolivije s ponosom osvrnuti na Svjetsko prvenstvo. Oni neće zaboraviti igrače poput Modrića, Livakovića ili Gvardiola. A kada dođe sljedeće prvenstvo, mnogi će s iščekivanjem izvaditi svoje dresove iz ormara te bodriti hrvatsku reprezentaciju. Mala zemlja velikoga srca osvojila je simpatije u regiji Santa Cruza, kao što je osvojila brojna druga diljem svijeta.

Croaceños dresovi Croaceños dresovi (Foto: Dejan Popadić)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider