Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
obrušio se

Predsjednik FIFA-e: "Ja sam gej, migrant i Arapin, a Europljani se trebaju ispričavati sljedećih 3000 godina"

Ova konferencija za novinare, koja je započela jednosatnim monologom, održana je dan prije otvaranja utakmice između zemlje domaćina Katra i Ekvadora.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino obrušio se u subotu na "licemjere" koji u zapadnim zemljama, posebno u ime ljudskih prava kritiziraju organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva koje se u nedjelju otvara u Katru.

"Oni koji kritiziraju Svjetsko prvenstvo su licemjeri, ovo što se trenutačno događa stvarno je nepravedno", rekao je predsjednik FIFA-e, koji je konferenciju za novinare započeo dugim govorom u kojem je rekao da se osjeća Katarcem, Arapinom, Afrikancem, gejem, invalidom i radnikom emigrantom, sve u isto vrijeme.

Ova konferencija za novinare, koja je započela jednosatnim monologom, održana je dan prije otvaranja utakmice između zemlje domaćina Katra i Ekvadora na stadionu Lusail u Dohi.

gol expired Hrvatske skijašice rasturile! Čak dvije među 12 nakon prve vožnje slaloma divider

"Za ono što smo mi Europljani učinili u proteklih 3000 godina, trebali bismo se ispričavati sljedećih 3000 godina prije nego što drugima počnemo držati moralne lekcije. Te moralne lekcije samo su licemjerje", rekao je.

Osvrnuo se na članke objavljene u nekoliko zemalja - Španjolskoj, Engleskoj, Francuskoj - koji kao "lažne navijače" opisuju navijače iz Južne Azije. "To je čisti rasizam. Svatko na svijetu ima pravo bodriti koga god želi."

Luka Modrić VIDEO Ovo je razlog zbog kojeg Modrić dugo traje, uhvaćen je prije treninga Vatrenih divider

Od dobivanja domaćinstva 2010. godine, Katar je bio na meti oštrih kritika, a one su se dodatno pojačale kako se događaj približavao: optužbe za korupciju, kritike utjecaja na okoliš, kritike zbog kršenja ljudskih prava, posebice ona LGBTQ+ osoba i radnika migranata, uključujući one koji su radili na infrastrukturi za Svjetsko prvenstvo.

Infantino se osvrnuo i na jučer donesenu zabranu konzumiranja alkohola na prostorima oko stadiona rekavši da nogometni navijači mogu preživjeti bez piva tri sata.

"Osobno mislim da možemo preživjeti bez piva tri sata. Bilo u Francuskoj, Španjolskoj, Škotskoj", rekao je predsjednik FIFA-e.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider