Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
NE POZNAJE FAIR-PLAY

Varalica ili samo nedostatak fair-playa? Nevjerojatno ponašanje argentinskog vratara tijekom raspucavanja u finalu

Ne stišava se bura po pitanju finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva.

Emiliano Martinez i Szymon Marciniak (Foto: Afp)

Emiliano Martinez bio je junak finalne utakmice Svjetskog prvenstva u Katru. Vratar Aston Ville obranio je fantastično udarac Kolo Muanija, na samom kraju susreta, kojim je Argentinu odveo do izvođenje kaznenih udaraca, gdje je obranivši udarac Kingsleya Comana odveo svoju momčad prema tituli.

No, nije se Martinez tim putem posvetio samo svojim vratarskim dužnostima. Kao što mogli već vidjeti i pri četvrtfinalnom susretu protiv Nizozemske, on svoju ulogu tijekom izvođenja kaznenih udaraca vidi puno većom pa je tako već tamo imao neke načine dekoncentracije protivničkih nogometaša. U finalu je to odveo na jednu potpuno novu razinu.

Martinez je provjerio što može pa onda u potpunosti iskoristio situaciju

Martinez je ovog puta odlučio poslužiti se poljskim sucem Szymonom Marciniakom, a što je to radio, jako je dobro i detaljno analizirao norveški sportski psiholog, Geir Jordet. Napravio je to u deset koraka uz tvitove u kojima je sve potkrijepio slikom.

  1. Martinez je od početka osigurao vlasništvo nad kaznenim prostorom. Dok je Lloris sudjelovao u bacanju novčića, on je već zauzeo poziciju, a onda čekao Llorisa kao gosta koji dolazi u njegovu kuću.
  2. Kad je Lloris došao, inicirao je rukovanje. Isto to je napravio s Mbappeom. On zna tako u početku biti drag i srdačan, čime protivnika učini ranjivim, prisili ga da spustie gard, a onda udari. Već samo to je pogrdno i dio njegove strategije.
  3. Na početku izvođenja kaznenih udaraca bio je tih i suptilan. Kao da je htio provjeriti kakav je sudac te gdje će povući crtu. Kod Mbappeovog penala, poručio je sucu da provjeri poziciju lopte, na što je ovaj otišao tamo i palcem u zraku dao znak da je sve u redu.
  4. S Comanom je već bilo malo žešće. Natjerao je suca da intervenira. Ponovno je ovaj morao provjeriti poziciju lopte nakon njegovog prigovora. Martinez već sad zna da kontrolira kazneni prostor te se baca na posao.
  5. Vratari rijetko kad žestoko slave nakon obrane u raspucavanju, Martinez je iznimka. Istraživanja su otkrila kako velika i intenzivna slavlja otkrivaju samopouzdanje, dominaciju i superiornost te u suigračima bude pozitivu, a u protivnicima suprotno.
  6. Kad je Tchouameni došao na red, Martinez već zna što smije, a što ne smije i više nije bio suptilan. Prvo je došao do lopte i uzeo ju kao da je njegova. Dok su sudac i Tchouameni čekali, on je nosio loptu i bodrio argentinske navijače da budu što glasniji.
  7. Onda je, umjesto da je predao loptu Tchouameniju, isto samo bacio sa strane, čime je prisilio Francuza da sam ode po nju. Manjak poštovanja je sad već više nego očit. Sudac ga nije sankcionirao i to je pokazalo tko je gazda. Kad je Tchouameni bio spreman, Martinez mu se šeretski nasmijao.
  8. Uslijedio je Paredes za Argentinu. Znao je Martinez da bi Lloris sad mogao prestati biti fin te krenuti koristiti umne igrice. Zato mu Martinez nije dao šanse da tako nešto pokuša. Uzeo je loptu i sam je odnio svom suigraču. Proaktivno i izuzetno efektno.
  9. Kod četvrtog francuskog igrača, Kolo Muanija, Martinez je prvo nešto komunicirao sa strane s članom tima, a nakon toga je nekoliko puta Muaniju rekao "gledao sam te". Žuti karton je sad bio neupitan. Dobio ga je, ali prekasno. Martinez je već pobijedio.
  10. Umne igrice Emiliana Martineza su velike, neočekivane i kalkulirane. On je Machiavelli nogometa i ovime će natjerati druge da ga kopiraju te da stvaraju kontra poteze protiv njega. S ovime na najvišoj mogućoj razini, jako me zanima kako će dalje izgledati evolucija ovoga što je pokazao.

I dok je autor ove analize podijeljen između oduševljenja Martinezovim ponašanjem i kritikom istog, puno žešći je Simon Jordan s talkSportsa, koji je to sve nazvao varanjem.

"To što on radi nije dio nogometa i zbog toga je varanje"

"Martinezovi potezi nisu ništa drugo nego varanje. Zadržavanje lopte i bacanje na drugu stranu, to nema smisla. Njegovo ponašanje nije onako kako bismo se trebali ponašati i to sigurno nije dio nogometne igre. Zbog toga je to varanje. Ključno je ipak bilo ponašanje suca, koji je dozvolio vrataru da manipulira s okolnostima te time smanjuje ili povećava pritisak na izvođaču", rekao je.

Mišljenja su zapravo podijeljena. Mnogi smatraju kako je Martinez radio ono što mu je sudac dozvolio te da tu nema nikakvog ilegalnog ponašanja.

Drugi smatraju kako je sam Martinez prekršio nepisana pravila fair-playa.

Recimo da cilj opravdava sredstvo, a to sredstvo mu je od strane suca Marciniaka bilo dozvoljeno. Francuzi danas mogu žaliti, ali vjerojatno su trebali odmah u tom trenutku reagirati. Isto tako, Marciniak se na uzorku utakmice četvrtfinala mogao pripremiti.

No, to se nije dogodilo te je Martinez svojim obranama i ponašanjem dobio titulu svojoj domovini. Titulu koju su čekali 36 godina.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider