Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
MOGUĆA IZNENAĐENJA

Ove reprezentacije mnogi su otpisali, no nemojte se iznenaditi ako prođu grupu na Svjetskom prvenstvu

Gotovo sve skupine Svjetskog prvenstva imaju po dvoje izraženih favorita. No, postoje i oni koji mogu iznenaditi.

Mehdi Taremi (Foto: Afp)

Ždrijeb Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru nije donio ove godine nešto što bismo mogli nazvati "skupinom smrti", što je popularan naziv za skupine u kojima bi se nalazile po tri reprezentacije velike kvalitete.

Nekako je najjači trio onaj u skupini G, koji čine Brazil, Švicarska i Srbija te je po mnogima tu najveća borba za prolazak, odnosno trebali bi ju voditi Srbi i Švicarci, koji se u skupini susreću po drugo svjetsko prvenstvo za redom.

Zapravo, u Rusiji je s njima bio i Brazil, dakle sve se ponovilo, jedino je Kostariku ove godine zamijenio Kamerun.

No, tko bi od momčadi u skupini gdje se sve čini podosta jasno mogao iznenaditi, odnosno u skupinama gdje se neke momčadi čine neupitno kvalitetnije od ostalih i sve osim njihovog prolaska u osminu finala bi bilo veliko iznenađenje?

Jeste li i vi u Golmaniji prognozirali neka iznenađenja u grupama?

U našoj Golmaniji mnogi su već prognozirali moguća iznenađenja u grupama pa tako i službeno dali svoju prognozu raspleta po skupinama i okršaja u nokaut-fazi te na kraju i novog svjetskog prvaka.

Mi smo odabrali četiri takve momčadi. U nastavku teksta pogledajte koje su to i zašto bi baš oni mogli biti ugodno iznenađenje ovogodišnjeg prvenstva.

Katar

Domaćin prvenstva prije svega je velika nepoznanica. Nemaju niti jednog globalnog poznatog nogometaša i svi njihovi reprezentativci igraju u domaćoj ligi.

No, upravo ovo dolje navedeno je glavni razlog njihove kvalitete i zašto su zapravo vrlo opasni. Niti jedna reprezentacija nije imala priliku uigrati se kao što su to imali Katarci, ponajviše zato što su domaću ligu prekinuli nekoliko mjeseci prije samog Svjetskog prvenstva te okupili reprezentaciju na nikad dužim pripremama.

Katar nakon osvajanja Azijskog Kupa Katar nakon osvajanja Azijskog Kupa (Foto: Afp)

Njihovi rezultati također su vrlo dobri, a posebno se naravno ističe osvajanja naslove prvaka Azije 2019. godine. No, i ovogodišnji rezultati u prijateljskim susretima pozivaju sve na oprez. Prije svega Nizozemsku, Urugvaj i Ekvador, reprezentacije koje se s njima nalaze u skupini.

Njihov uvjerljivi 3:0 poraz od brzinski skupljenje U-23 reprezentacije Hrvatske nemojte uzimati u obzir. U tom susretu nastupilo je samo nekoliko igrača koji su se na kraju našli na spisku za prvenstvo kojem su domaćini.

Iran

Na četiri od posljednjih šest prvenstava nastupili su Iranci, a nikad nisu bili bliže prolasku skupine nego prije četiri godine u Rusiji. Dugo je vjerojatno u glavi svoju veliku priliku vrtio Mehdi Taremi.

Ovaj iranski napadač u posljednjim se trenucima susreta našao oči u oči s Ruijem Patriciom, no promašio je priliku koja bi Iran stavila ispred Španjolske na vrhu skupine te koja bi poslala Portugal kući uz Maroko.

Reprezentativci Irana Reprezentativci Irana (Foto: Afp)

Iran igra dobar nogomet i ima nekoliko izuzetno talentiranih nogometaša koji su cijenjeni u europskom nogometu, no cijenjeni su i oni što igraju kod kuće, ponajviše u sjajnom Persepolisu.

Imaju jednu od starijih reprezentacija, no to je samo dokaz kako je vrlo dobra generacija iz Rusije sad iskusnija i spremna iznenaditi. Engleska je najjača momčad skupine B, dok se vjeruje kako bi se SAD i Wales trebali boriti za drugo mjesto. No, kako je itko spreman ovdje otpisati jedan stvarno odlični Iran?

Mi se nećemo iznenaditi ako ih vidimo u drugom krugu.

Maroko

Marokanci su razočarali u Rusiji i dolaze izuzetno motivirani na ovo prvenstvo, predvođeni s nekoliko klasnih nogometaša.

Kvalifikacije su završili sa sedam pobjeda i samo jednim neodlučenim rezultatom te uz ukupnu gol razliku 25:3. Ono što je od kvalifkacija drugačije je izbornik, budući da su smijenili Vahida Halilhodžića, ali time su dobili povratak najvećih zvijezda u reprezentativni dres.

Reprezentacija Maroka Reprezentacija Maroka (Foto: Afp)

Marokanci su itekako spremni zapapriti svakome, pa tako i Hrvatskoj te Belgiji, s kojima se uz Kanadu nalaze u skupini F. Puno toga o njima reći će prva utakmica protiv Hrvatske, no ne otpisujte ih protiv njima vrlo bliske Belgije.

Prolazak Marokanaca je itekako moguć, što naravno ne znači i eliminaciju Hrvatske. Zašto ne bi oni zajedno s Vatrenima iznenadili belgijske Crvene vragove i njihovu zlatnu generaciju u posljednjem pjevu poslali kući puno ranije nego što ovi namjeravaju?

Južna Koreja

Iako se nalaze u teškoj grupi, uz Portugal, Urugvaj i Ganu, Južna Koreja nikako ne smije biti u unaprijed otpisana. Sjajna je to momčad koja je na prošlom SP kući poslala Njemačku, a ovog puta mogli bi sebe u drugi krug.

Još od 2002. godine, kad su osvojili četvrto mjesto na svijetu, Južnokorejci redovno izbacuju kvalitetne nogometaše, a najpoznatiji trenutno je svakako Son Heung-Min, prošlosezonski najbolji strijelac Premier lige. 

Son Heung Min u dresu Južne Koreje Son Heung Min u dresu Južne Koreje (Foto: Afp)

No, ima tu još kvalitete, ali najveća je njihovo zajedništvo te fanatizam kad se nađu u reprezentativnom dresu. Neće im biti lako. Portugal je fenomenalan, kao i Urugvaj te su svakako apsolutni favoriti za prolazak ove skupine.

Ono što ćemo svakako od Južne Koreje dobiti je dobar nogomet i želja za nadigravanjem. Hoće li im to biti dovoljno? Saznat ćemo vrlo brzo.

Odigrajte Golmaniju i prognozirajte rasplete u grupama i nokaut-fazi svjetskog prvenstva!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider