Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
ANKETA GOL.HR-a

Odabrali smo deset najljepših golova Svjetskog prvenstva u Katru! Koji je vaš favorit?

Zaključimo Svjetsko prvenstvo u Katru nečime što nas je sve oduševilo.

Kylian Mbappe (Foto: Afp)

Na Svjetskom prvenstvu u Katru postignuta su 172 pogotka, što je najviše u povijesti prvenstava, odnosno gol više nego u Francuskoj 1998. godine i Brazilu 2014. te tri gola više nego na prvenstvu 2018. godine u Rusiji.

Ipak, kroz razgovore s ljudima dobili smo dojam da nisu zadovoljni atraktivnošću, odnosno da smatraju kako je broj "eurogolova" manji nego ikad.

Upravo zbog toga odlučili smo se baciti na posao i odabrati one najbolje po našem izboru, dok ćemo njihov poredak prepustiti vama samima.

Od ovog odlomka nadalje možete vidjeti kojih smo deset pogodaka nakon razmatranja odabrali, uzevši u obzir da ne budu previše slični (zbog toga je Al-Dawsari, a ne Fernandez ili Leao, odnosno Tchouameni, a ne Messi protiv Meksika i sl.).

Nakon popisa golova ponuđena je anketa u kojoj možete odabrati vama najljepši. Pokušajte biti objektivni!

Takuma Asano protiv Njemačke

Takuma Asano protiv Njemačke Takuma Asano protiv Njemačke (Foto: Afp)

Japanci u prvom poluvremenu protiv Njemačke nisu pokazali puno i mogli su biti sretni da su na odmor otišli s minusom od samo jednog pogotka.

A onda su se u drugom poluvremenu probudili, prvo izjednačili, a onda došli do pobjede, za koju je zaslužan Takuma Asano. Krilni napadač Bochuma dobro je osjetio lošu procjenu Schlotterbecka, nakon čega je došao do lopte i krenuo prema golu.

Njemački ga je stoper dostigao i pogurao gotovo u mrtvi kut, u kojem je Asano onda prezentirao sjajno snalaženje. U stilu brazilskog legendarnog desnog beka, Maicona, koji se takvih pogodaka nazabijao, zakucao je loptu pod gredu, iznad Neuerove glave, doslovno probivši njemačkog vratara.

Richarlison protiv Srbije

Richarlison protiv Srbije Richarlison protiv Srbije (Foto: Afp)

Šezdesetak minuta lomio je Brazil otpor Srbije prije nego što se Richarlison ukazao prvi put, spremivši otpadak nakon šuta Viniciusa. Ono ipak puno atraktivnije napravio je desetak minuta kasnije.

Ponovno je akciju započeo Vinicius, ovog puta dodavši blago visoku loptu za svog napadača. On ju je dočekao na desetak metara od gola i to tako da ju je lijevom nogom primirio, a onda nakon piruete u zraku fantastičnim volejom desnom nogom poslao u mrežu. Senzacionalno!

Salem Al-Dawsari protiv Argentine

Salem Al-Dawsari protiv Argentina Salem Al-Dawsari protiv Argentina (Foto: Afp)

Argentina je na kraju postala prvak svijeta, no šokirana je bila u prvom kolu od Saudijske Arabije, a gol od kojeg se nije mogla oporaviti zabila im je desetka u zelenom dresu.

Riječ je o Salemu Al-Dawsariju, koji je na rubu kaznenog prostora, zapravo u njegovu samom kutu primio jednu svijeću. Oko sebe je odmah imao Angela Di Mariju i Nahuela Molinu, kojih se riješio sjajnom kretnjom. Onda je došao i Rodrigo De Paul, kojeg je izbacio lažnjakom te je s ruba kaznenog prostora fantastično pogodio dalji kut Martinezova gola, izbjegavši tako i klizeći start Otamendija.

Najbolji vratar prvenstva imao ju je na ruci, no ipak nije ništa mogao protiv ovog projektila.

Luis Chavez protiv Saudijske Arabije

Luis Chavez protiv Saudijske Arabije Luis Chavez protiv Saudijske Arabije (Foto: Afp)

Meksiko je došao na prvenstvo napokon proći osminu finala, no prvi put nakon sedam prvenstava u nizu nisu je niti izborili.

Ipak, ostat će im činjenica da su postigli jedan od rijetkih te svakako najljepši pogodak iz slobodnog udarca na prvenstvu. Njegov autor je dosad relativno nepoznat Luis Chavez, koji je iz samo nekoliko koraka zaleta pogodio pravu bombu s otprilike 28 metara udaljenosti od gola.

Lopta je počistila paučinu saudijskog gola, no nažalost su obje reprezentacije nakon ovog susreta putovale kući.

Vincent Aboubakar protiv Srbije

Vincent Aboubakar protiv Srbije Vincent Aboubakar protiv Srbije (Foto: Afp)

Najkasnije proslavljenu golčinu ovog prvenstva postigao je napadač Kameruna, i to u vrlo čudnim okolnostima.

Primio je jednu dugu loptu u prostor, lažnjakom izbacio Maksimovićeva u klizećem startu, a onda je pri ulasku u kazneni prostor genijalno prebacio Vanju Milinkovića-Savića.

Aboubakar nije slavio gol jer je još prije nego je lopta prešla liniju primijetio zastavicu pomoćnog suca u zraku. Ipak, nakon detaljne provjere VAR je javio kako zaleđa nije bilo i Kamerunac je mogao slaviti pogodak koji je na kraju doveo do velikog povratka u utakmicu za njegovu momčad.

Gavi protiv Kostarike

Gavi protiv Kostarike Gavi protiv Kostarike (Foto: Afp)

Najbolji mladi nogometaš svijeta za 2022. godinu trebao je biti jedna od zvijezda ovog prvenstva, no na kraju je njegov zvjezdani trenutak ostao pogodak iz rekordne pobjede protiv Kostarike.

Gavi je u toj utakmici postigao peti od sedam španjolskih pogodaka, potvrdivši sav svoj talent. S lijeve je strane ubacio Alvaro Morata, a nogometaš Barcelone na rubu kaznenog prostora loptu je dočekao na volej, no vanjskim dijelom svojeg desnog stopala.

Lopta je uz sjajnu putanju pogodila vratnicu i završila preko linije, dok ju je Keylor Navas ostao samo gledati.

Paik Seung-Ho protiv Brazila

Paik Seung-Ho protiv Brazila Paik Seung-Ho protiv Brazila (Foto: Afp)

Južna Koreja završila je prvenstvo teškim porazom u osmini finala protiv Brazila, no ipak se mogla radovati fantastičnom pogotku.

Njega je u 76. minuti utakmice, za smanjenje rezultata na 1:4, postigao ovaj nogometaš Jeonbuk Hyundai Motorsa, inače školovan u Barceloninoj La Masiji. 

Brazilci su očistili loptu nakon ubačaja iz kuta, a on ju je na više od 20 metara prvo primirio, a onda iz poluvoleja poslao projektil na kakav Alisson jednostavno nije uspio reagirati na pravi način. Teško da bi itko u tome uspio.

Aurelien Tchouameni protiv Engleske

Aurelien Tchouameni protiv Engleske Aurelien Tchouameni protiv Engleske (Foto: Afp)

Po mnogima najbolja utakmica prvenstva završila je pobjedom Francuza, rezultatom prema kojem je put pokrenuo nogometaš Real Madrida, i to u okolnostima kad to nije očekivao.

U 17. minuti susreta primio je loptu na više od 20 metara udaljenosti od gola, a onda napravio ono što nitko nije očekivao. S mjesta, bez ikakvog zaleta, opalio je prema golu i pogodio donji desni kut Pickfordova gola.

Potvrdio je time kakav top u nogama posjeduje te kako se ne smije otpisati čak niti u situaciji u kojoj bi uistinu rijetko tko šutirao prema golu.

Mislav Oršić protiv Maroka

Mislav Oršić protiv Maroka Mislav Oršić protiv Maroka (Foto: Afp)

Gol vrijedan hrvatske bronce zapravo je "trademark" gol Mislava Oršića, gol kakvih smo se u HNL-u i europskim utakmica Dinama nagledali.

No, svijet ovog 29-godišnjaka nije najbolje poznavao sve dok iz prve nije fantastično plasirao dodavanje Marka Livaje u dalji kut marokanskog vratara, Bonoa.

Let lopte i praćenje kako iste od vratnice ulazi u gol samo su dodatnu uljepšali cijeli dojam ove već tradicionalne "oršićevke".

Kylian Mbappe protiv Argentine

Kylian Mbappe protiv Argentine Kylian Mbappe protiv Argentine (Foto: Afp)

Kao da hat trick u finalu nije bio dovoljan, Mbappe je jedan morao spremiti spektakularno. U pitanju je pogodak iz 82. minute za 2:2, onaj kojim su se Francuzi u potpunosti vratili u utakmicu.

Akciju u kojoj su sudjelovali Rabiot, Kolo Muani i on završio je fenomenalnim pogotkom iz voleja. On ga je odveo prema zlatnoj kopački prvenstva, no nažalost ne i prema drugoj božici u karijeri. Nju će pokušati ponovno osvojiti za tri i pol godine na sjevernoameričkom kontinentu.

Koji je najljepši gol Svjetskog prvenstva u Katru?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider