Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
ŠTO SE DOGAĐA ELFU?

Njemačka je 65 godina bila sigurna oklada, čeka li ih sada druga katastrofa u nizu?

Poraz od Japana probudio je kod Njemačke strah da im se ne ponovi ruska katastrofa, koja je nakon toga više nego realna.

Manuel Neuer (Foto: Afp)

Njemačka nogometna reprezentacija dugo vremena predstavljala je sigurnost, posebno kad je u pitanju Svjetsko nogometno prvenstvo. Reprezentacija je to u koju je svatko mogao biti siguran da neće kiksati protiv na papiru slabijih momčadi.

Niz uspjeha kakav ima još samo Brazil

I tako nešto vrijedilo je gotovo 65 godina, zapravo od 1954. godine, kad se Njemačka (ako gledamo Zapadnu Njemačku kao pravnog prethodnika današnje momčadi) vratila na svjetsku smotru te iznenađujuće osvojila titulu prvaka. 

Na 14 nakon toga održanih prvenstava svaki put su prošli prvi krug. Još tri puta bili su prvaci, četiri puta poraženi u finalu, tri puta osvojili treće mjesto te jednom završili četvrti.

Da, brojeći od 1954. do 2018. godine, Njemačka je 11 puta na 15 prvenstava osvajala medalju. Uistinu su bili sigurna oklada i kad bi gubili, to je bilo od najboljih.

Sve do 2018. godine, kad su otvorili prvenstvo porazom od Meksika, izvukli se golčinom Tonija Kroosa u 95. minuti susreta protiv Švedske, da bi onda šokantno ispali nakon poraza od Južne Koreje. Prvi put u skupini još od 1938. godine.

Ove godine došli su po iskupljenje

Zbog svega toga došli su na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo po ispravak, također vodeći se neuspjehom s prošlogodišnjeg Eura, gdje su prošli tešku skupinu, a onda ostali kratki protiv Engleske u osmini finala.

U prvom poluvremenu utakmice protiv Japana činilo se da je pomlađena njemačka momčad, uz iskustvo Neuera, Müllera i Gündogana, na pravom putu. Rezultat utakmice protiv Japana trebao je biti i uvjerljiviji od 1:0, s kojim su otišli na odmor.

Što se nakon odmora dogodilo, Nijemci će morati naći odgovor do nedjelje navečer, kad ih čeka težak susret protiv Španjolske. Susret do kojeg će znati igra li im samo pobjeda ili je možda i bod u derbiju skupine prihvatljiv.

No, vratimo se na susret protiv Japana.

Nisu se prilagodili promjeni taktike

Azijski predstavnik promijenio je taktiku te počeo prilaziti sve bliže golu, dok su Nijemci strpljivo gradili svoje napade te tu i tamo zaprijetili. Pokazali su Japanci zube te su dobili simpatije neutralnih gledatelja, a onda su iste razveselili u 75. minuti. Odigrali su sjajnu akciju i iskoristili priliku koju su njome stvorili. 

A onda su trebali malo magije, koju su osam minuta kasnije dobili. Čarobnjak je bio Asano, uz pomoć loše reakcije Schlotterbacka i pomalo podcjenjivačkog postavljanja Neuera. Nijemci su završili na koljenima i čeka ih težak put do drugog kruga.

Sad se možemo vratiti na susret protiv Španjolske koji im slijedi.

Devet sati prije te utakmice Japan će odigrati susret protiv Kostarike, a ako dođu do pobjede, jasno je da Elfu ne igra ništa osim pobjedu protiv u prvom susretu sjajne Furije.

Da bi to napravili morat će biti puno bolji nego u prvom susretu, inače im slijedi još jedno razočaranje.

I upravo zbog svega što se od njih očekivalo te zbog cijele povijesti, oni su jedno od dva najveća razočaranja prvog kruga Svjetskog prvenstva u Katru. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider