Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
LUKAKUU DRŽAVLJANSTVO

Hrvatska ima sreće i hrabrosti: Gol treba znati zabiti, Vatreni su sada najopasniji

Hrvatska se plasirala u osminu finala Svjetskog prvenstva uz dosta sreće, ali i hrabrosti…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sve je dobro što se dobro završi. Hrvatska je prošla u osminu finala Svjetskog prvenstva 2022., to je najvažnije. Nema smisla žaliti za prvim mjestom u skupini jer se lako moglo dogoditi da Vatreni izgube i ispadnu.

gol expired FIFA se naklonila čudesnom Jošku Gvardiolu: "Ovaj superjunak ima samo 20 godina" divider

Romeluu Lukakuu mirne duše može ići titula počasnog građanina Lijepe Naše. Častio je Hrvate kao malo tko. Belgijski napadač pružio je Vatrenima novu šansu da podignu formu i pokušaju napraviti još jedan veliki rezultat.

Sreća prati hrabre

Opasno su visjeli, vrlo opasno, obrana je u nekim trenucima plivala slobodno, ali sreća prati hrabre i odvažne. Hrvatska je igrala na pobjedu, baš onako kako su i najavljivali izbornik Dalić i igrači.

Od prve minute stisnuli su Belgijce, pokušali su ih iznenaditi visokim presingom, postići gol i natjerati ih da moraju zaigrati va banque.
Tko zna kako bi se utakmica razvijala da je naposljetku dosuđen onaj jedanaesterac, koji je poništen zbog doista minimalnog zaleđa.

gol expired Modrić dobio posebno priznanje, još nije rekao posljednju riječ na Svjetskom prvenstvu divider

Izbornik Dalić na press-konferenciji spomenuo je da se crte vuku svakako. Aluzija je jasna, nekom se nešto sudi, drugima baš i ne. VAR je skupo stajao Hrvatsku i u Rusiji, sada ipak nije bio koban.

To što je Belgija promašivala nije slučajno. I prije utakmice znalo se da Belgija ima problema s realizacijom, da njezini igrači nisu u stanju postići gol niti iz najboljih šansi. Nije pomogao ni povratak Lukakua. Nije mu ovo prvi put da u nizovima promašuje mrtvace, a vjerojatno ni posljednji. Takav je tip igrača. U tri utakmice Belgijci su postigli jedan gol.

Gol treba znati postići

Dakle, nije sve u sreći, ima nešto i u golgeterskom znanju. Snaga klade valja, a tehnika caruje u nogometu. Što mislite, bi li Romario ili stari Ronaldo, ili ako hoćete Šuker, to sve promašili što je i Lukaku? Obje momčadi plesale su po rubu žileta, čekalo se tko će prvi zadati smrtonosni udarac i nije se dočekalo.

Razočarani Belgijanci Belgijski mediji tuguju: "Ovo je kraj naše zlatne generacije! Upisali su nas na svjetsku kartu, ali..." divider

Prije utakmice napisao sam da je velika prednost Vatrenih to što im je dovoljan i remi. Iskustvo mi je govorilo da u utakmicama podjednakih rivala sijevaju munje, a na kraju ipak izađe remi.

Mogla je pobijediti Belgija, ali mogla je slaviti i Hrvatska. Većim dijelom utakmice to je bila izjednačena bitka. Svaka momčad imala je svoje trenutke. U završnici je, realno, ipak Belgija bila opasnija i imala je bolje šanse.

Vatreni su sada najopasniji

No, ne kaže se uzalud da je najteže u nogometu postići gol. Čak i kada se čini da je teže promašiti nego pogoditi, umijeće je loptu poslati preko gol-crte.

Ispalo je da Maroko ide u lakši dio ždrijeba, a Hrvatska će morati u teži. Belgijci bi se rado mijenjali. U nokaut-fazi sve je moguće. Ovaj remi protiv opasne Belgije trebao bi pomoći Vatrenima da se dodatno napune samopouzdanjem i još više uzlete.

Romelu Lukaku VIDEO Tragičar Belgije nakon utakmice razbio klupu i rasplakao se, tješili ga suigrači divider

Sada kada su skinuli okove pritiska i kada ulaze u utakmice u kojima neće biti favoriti, bit će jako opasan suparnik svima. Hrvatska u takvim situacijama podigne formu i igra najbolje.  

Tko će doći u osmini, to ćemo još vidjeti. Španjolska se čini kao najvjerojatniji suparnik, ali daleko je to od gotovog. Tko god dođe, Hrvatska ga može pobijediti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider