Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Komentar Ivice Mede

Lukava Argentina potukla Hrvatsku njezinim oružjem: Vatreni sredili Brazilce i otvorili vrata Gaučima

Argentina je iskoristila sve što joj je Hrvatska pružila i zasluženo se plasirala u finale Svjetskog prvenstva 2022.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Argentina je potukla Hrvatsku njezinim oružjem: kontrom i borbenošću na granici fanatizma. Pustili su loptu Vatrenima i gledali kako da kazne njihove pogreške.

Strategija koju su Vatreni puno puta iskoristili. Ovaj put sami su se nasukali na tu hrid. Od prvog sučeva zvižduka izgledali su nervozno, prečesto su ulazili u rasprave sa sucima i argentinskim igračima, kojima je to išlo samo na ruku. 

Argentinci su poznati po provokacijama i otezanju igre, to su još jednom bjelodano demonstrirali, ali mora im se priznati da su zasluženo slavili.

Argentina je igrački slabija od Brazila, ali je puno borbenija i lukavija

Nadvisili su Hrvatsku prije svega na taktičkom planu, ne toliko na tehničkom. Dojam je da su igrački i tehnički prilično tanji od Brazilaca, ali zato su borbeniji i puno lukaviji.

Brazil još uvijek olako ulazi u utakmice u kojima je veliki favorit. Selecao umire u ljepoti, Argentina isključivo gleda kako da pobijedi. Na kraju je ispalo da je Hrvatska odradila fantastičan posao za Argentince; izbacila je njihova najvećeg rivala - Brazil, kojeg su se najviše bojali, te je praktički otvorila Gaučima put do finala.

Argentina ne plijeni igrom, nema tu neke prevelike atrakcije. Neki joj igrači tehnički nisu baš na zavidnoj razini, ali su jako dobro izbalansirani, kompaktni i prilagodljivi.

Ta formacijska polivalentnost najjača im je strana. U Scalonijevoj momčadi svatko zna što mu je posao i gdje mu mjesto. Gauči u principu imaju dva izvanserijska igrača, naravno Lionela Messija i Juliana Alvareza, ali i to im je dovoljno da izbore finale SP-a. Vidjet ćemo je li dovoljno i za zlato. 

Messi očitao lekciju hrvatskim braničima

Messi je pokazao zbog čega ga mnogi još uvijek smatraju najboljim nogometašem na svijetu. Opet nije puno trčao, ponekad se čini nezainteresiranim, ali kada krene akcija i kada primi loptu u noge, postaje jako opasan. 

Očitao je lekciju hrvatskim braničima, posebice Jošku Gvardiolu, koji je odveć naivno trgnuo na Messijev lažnjak kod trećeg gola. Hrvatska je obrana kod prva dva gola grubo pogriješila.

Naravno da je jedanaesterac usmjerio utakmicu, no i ranije je Hrvatska gubila pa se znala vraćati. Gauči su to jako dobro znali i nisu popuštali s obranom ni kada su dali drugi gol. Tek nakon trećeg malo su se opustili.

Hrvatska propustila jedinstvenu šansu

S obzirom na to da Argentina ne izgleda posebno spektakularno, možda bi se moglo reći da je Hrvatska propustila jedinstvenu šansu, no ako pogledamo istini u oči, ne može se reći da su Vatreni igrom briljirali na ovom turniru.

Borili se jesu, ginuli jesu, ali igra nije bila takva da se mogu polizati prsti. Previše je puta Hrvatska visjela da na kraju ne bi bila kažnjena. Vrč ide na vodu dok se ne razbije. Možda smo svi skupa malo previsoko poletjeli, ali kada se trezveno sve sagleda, ova hrvatska momčad izvukla je maksimum. 

Doček će sigurno biti impresivan

Plasman u polufinale Svjetskog prvenstva golemi je uspjeh i nema mjesta nekom velikom razočaranju. Kada se prašina slegne, ovaj rezultat dobit će još veću težinu.
Dvaput zaredom doći do polufinala Mundijala rezultat je kojeg se ne bi postidjele ni najveće nogometne nacije. Što da, primjerice, kažu Nijemci? Četverostruki su prvaci svijeta i trostruki prvaci Europe, igrali su još sedam velikih finala, a ispali su dvaput zaredom u skupini. Teški debakl. 

Vatrenima je sada sigurno teško, ali trebaju se skupiti i pokušati osvojiti to treće mjesto. Nije isto vratiti se kući s pobjedom i medaljom ili još jednim porazom. Hrvatska je već napravila veliki rezultat i Vatreni nemaju nekog posebnog pritiska. Doček u Hrvatskoj sigurno će biti impresivan kako god završilo.

Hrvatska nije ušla u novo finale SP-a. Što kažete?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider