Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
DVA ZA POBJEDU

Luda sudačka nadoknada za utjehu državi koja pati

Možda i najdraži trenutak svim iranskim navijačima u povijesti njihovih nastupa na svjetskim prvenstvima jest pogodak za vodstvo protiv Walesa.

Ansarifard i Taremi (Foto: Afp)

Došao je Iran na Svjetsko nogometno prvenstvo u Katar spreman prvi put u svojoj povijesti proći grupnu fazu. Malo im je nedostajalo u Rusiji, pa su se nadali nadograditi na to. Uostalom, imaju gotovo istu ekipu, tek iskusniju, uz nekoliko mladih igrača.

Ipak, u prvom nastupu doživjeli su razočaranje kad je rezultatom 6:2 bolja od njih bila Engleska. Nisu unatoč tome gubili nadu, nego su znali da ništa nije gotovo. No, trebalo je savladati drugog britanskog protivnika, Wales.

Sudačka nadoknada nadmašila sve iz 90 minuta

Nije to većinu vremena bila neka spektakularna utakmica. S jedne strane imali smo tehnički vrlo kvalitetne Irance, koji su slagali dobre akcije, no prave završnice nije bilo, dok je s druge strane bio čvrsti i borbeni Wales, momčad kojoj nedostaje neke imaginacije i nogometne magije, ali momčad protiv koje se nitko neće prošetati.

90 minuta gledali smo tvrdu i čvrstu utakmicu, u kojoj su obje momčadi tražile pobjedu, no nije se umiralo u ljepoti. Zato je spektakularna bila sudačka nadoknada, posebno zbog onoga što je značila momčadi koja je iz nje izvukla rezultat.

Četiri minute prije njezina početka vratar Walesa, Wayne Hennesey, zaradio je isključenje. Prepoznao je tu Iran svoju priliku i žestoko je napao. S druge strane, Wales je znao da im u takvom slučaju i bod puno znači te su zatvorili prilaz svojem golu.

Napadi Iranaca kao da im životi ovise o tome

Krenuo je napadati Iran sve žešće, na sve ili ništa, vidjeli su svoju priliku za ogromnu pobjedu.

I onda je došla 95. minuta. Loše je iskusni Joe Allen očistio jednu loptu, ona je došla do Roozbeha Cheshmija, koji je povukao malo u svoju desnu stranu, a onda preciznim udarcem pogodio donji lijevi kut vrata velške pričuve i prvog vratara Leicester Cityja, Dannyja Warda.

Euforija na terenu, tribinama, ali i u državi koja trenutačno pati, državi u kojoj je teško staviti nogomet na prvo mjesto, ali kojoj reprezentacija svejedno puno znači. Posebno jer su svojom gestom prije prve utakmice svojim sunarodnjacima dali znak da su uz njih.

Tri minute kasnije Wales je dodatno pao i doveo se u tešku situaciju. Desni bočni Irana, Ramin Rezaeian, iskoristio je sjajnu asistenciju Mehdija Taremija, a onda u maniri iskusnog napadača prebacio Warda za dosad najveću iransku pobjedu na međunarodnoj sceni.

Zbog svega toga ova dva trenutka unutar sudačke nadoknade utakmicu Walesa i Irana čine jednom od najluđih na prvenstvu. U svakom pozitivnom smislu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider