Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
MALO JE NEDOSTAJALO

Veliki Van Gaal završio svoj treći mandat: Vratio je Nizozemce gdje im mjesto i odlazi s najboljim omjerom u povijesti Oranja

Louis Van Gaal već je prije Svjetskog prvenstva objavio odlazak s klupe reprezentacije Nizozemske nakon završetka natjecanja.

Wout Weghorst i Louis Van Gaal (Foto: Afp)

Nizozemski trenerski velikan, koji se u kolovozu prošle godine vratio iz trenerske mirovine, u nju se može vratiti zadovoljan, no ipak uz malu gorčinu, za koju vjerujemo da će s vremenom biti sve manja.

Kao što je bilo poznato već prije početka Svjetskog prvenstva u Katru, 71-godišnji Louis Van Gaal više neće biti izbornik Nizozemske te će ga na toj poziciji zamijeniti Ronald Koeman.

Vratio ih gdje im je mjesto i odlazi bez poraza

Ovaj trenerski velikan svoj je vjerojatno posljednji posao odradio uz borbu s dijagnozom raka, kojeg je u međuvremenu pobijedio. Nije dozvolio da ga bolest savlada, kao što je nije dozvolio da ga itko savlada u posljednjem mandatu na klupi.

Naime, vodio je Oranje u ukupno 20 utakmica te je upisao 14 pobjeda i šest neodlučenih rezultata. Eliminacija od Argentine, boljim izvođenjem kaznenih udaraca, zapravo mu je jedini poraz, iako se službeno statistički ne vodi kao takav.

Van Gaal je plasmanom u četvrtfinale Svjetskog prvenstva, što je ostvario putem tri pobjede i neodlučenog rezultata protiv Ekvadora, vratio Nizozemsku tamo gdje bi na svjetskoj nogometnoj karti trebala biti i to uz roster koji je teško uspoređivati s nekim ranijima. 

Drugačija Nizozemska, ona bez superzvijezda

Oranje su još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća u svojoj momčadi uvijek imali nekoliko svjetskih nogometnih superzvijezda. Samo u ovom stoljeću možemo se sjetiti imena poput Seedorfa, Van der Vaarta, Sneijdera, Robbena, Van Nisterlrooya, Stama, Van Persieja, Kuyta ili Van Bommela. To su sve igrači koji su imali najvažnije uloge u najjačim klubovima svijeta.

Nizozemci već nekoliko reprezentativnih ciklusa igraju bez takvih zvijezda, no uspjeli su složiti jednu respektabilnu reprezentaciju, koja možda ne igra ni lepršav i atraktivan nogomet poput navedenih, no morali su se prilagoditi vremenu i onome što imaju u svom rosteru.

Van Gaal je to uspio te napušta klupu kao izbornik s najvećim postotkom pobjeda ostvarenim u jednom mandatu, čak 70%. To je ostvario kroz Ligu nacija, gdje je pored Belgije odveo Nizozemce na "Final four", kojem će u lipnju iduće godine biti domaćini te kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i kroz samo natjecanje.

Nizozemci mogu biti zadovoljni onime što je Van Gaal u 16 mjeseci na klupi napravio. Sad će na njegovom nasljedniku biti zadatak da to nadogradi. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider