Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Vatreni u srcu

Kinez se preobukao u Modrića, obožava Hrvatsku i Luku: "Kakav Messi, kakav Ronaldo, Modrić je moj heroj"

Uoči utakmice Hrvatske i Maroka za broncu na SP 2022. ispred stadiona susreli smo živopisnog kineskog navijača, koji obožava Hrvatsku i Luku Modrića…

Bing, kineski navijač u hrvatskim bojama, obožavatelj Luke Modrića (Foto: GOL.hr)

„Halo, Bing, kako brat?“ čuvena je uzrečice Sir Olivera iz još čuvenijeg stripa Alan Ford.

Odmah mi je pala na pamet kada mi se predstavio živopisni Kinez u hrvatskim bojama ispred stadiona Khalifa International sat vremena prije početka utakmice Hrvatske i Maroka za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 2022.

„Ja sam Bing, kineski trgovac na privremenom radu u Saudijskoj Arabiji. Obožavam Hrvatsku i Luku Modrića. On je moj heroj“, kazao nam je Bing s poslovičnim smiješkom istočnjaka.

Bing iz Kine obožava Hrvatsku i Modrića

Da mu je Hrvatska jako mila i da mu je Modrih heroj, nije teško zaključiti. Bing je u ruci imao hrvatsku zastavu i hrvatski dres s likom Luke Modrića, a iznad kojeg je pisalo hero.

No najsimpatičniji detalj je taj što je na glavi imao traku s A4 papirom na kojem je isprintano Modrićevo lice, tako da ga kada iznenada vidite iz profila na trenutak ćete možda pomisliti da se pred vama nalazi hrvatski kapetan.

„Kakav Messi, kakav Cristiano Ronaldo. Samo Modrić , on mi je najbolji“, govorio je Bing i odmahnuo rukom kada smo mu spomenuli dvije najveće planetarne nogometne zvijezde u posljednjih desetak godina.

"Za Hrvatsku navijam od 1998."

„Modrića sam počeo pratiti zbog toga što igra za Hrvatsku, a poslije jer je postao veliki igrač i zvijezda Real Madrida. Prvi put sam Hrvatsku gledao na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj. Tada je Hrvatska bila veliko iznenađenje, prvi put sam gledao SP i prvi put sam čuo za Hrvatsku. Otad za nju navijam na svim velikim natjecanjima“, priča Bing, koji dolazi iz provincije Liaoning na sjeveroistoku Kine, iz grada Anshan.

„To je manji, možda osrednji grad u Kini, ima oko 2,5 milijuna stanovnika sa širom okolicom. Tamo sam prvi put na televiziji ugledao hrvatske boje. Pamtim Šukera, Bobana i onog žutog s teškim prezimenom. Da, Prosinečki“, smije se Bing, koji obećava da će strastveno navijati za Hrvatsku protiv Maroka.

„Nadam se da će Hrvatska pobijediti, ali i polufinale je veliki rezultat. Moja Kina ne može se ni plasirati na Svjetsko prvenstvo. Nego, kako se živi u Hrvatskoj, čujem da je u Europi ekonomija jako posrnula. U Saudijskoj Arabiji još se može dobro zaraditi“, priupitao me je Bing i prešli smo na neke druge teme.

Vatreni će ipak imati solidnu podršku

Pobojali smo se da će hrvatskih navijača biti nikad manje na jednoj bitnoj utakmici. Danas poslijepodne su se u centru Dohe na starom bazaru mogle sresti tek poneki hrvatski navijači. Mnogi su se nakon poraza od Argentine u polufinalu vratili kućama.

Za finale bi se još stisnuli i potrošili zadnje kune, možda i ušli u crveno na karticama. Ovako su ostali samo oni dubljeg džepa. Jutros je stigao novi kontingent navijača samo za ovu utakmicu. To se moglo osjetiti i vidjeti tek ispred stadiona. Vatreni će ipak imati solidnu podršku.

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider