Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Sedmero braće u Dohi

Kako obični Brazilci vide Vatrene: "Svjetska ste sila, Argentina nije bolja od Hrvatske, a Messija ćemo cak“

U starom centru Dohe naletjeli smo sedmero brazilske braće, koji puno znaju o hrvatskom nogometu…

Sedmero braće Brazilaca u Dohi (Foto: GOL.hr)

Naravno da brazilski novinari znaju puno o hrvatskoj reprezentaciji. Uglavnom je svi iznimno respektiraju, još samo poneki ne zna gdje je točno Hrvatska i da ima četiri milijuna stanovnika.

Vatreni su već odavno postali svjetski poznati brand, hrvatski nogometaši već godinama igraju po velikim europskim klubovima, pa je logično da oni kojima je nogomet na ovaj ili onaj način posao znaju podosta o njima.

Sedmero braće bodre Brazil protiv Hrvatske

Međutim, kako obični brazilski navijači doživljavaju hrvatsku nogometnu reprezentaciju?

„Jako dobra momčad, svjetska ste sila. Vezni red vam je ubitačan: Modrić, Kovačić, Brozović, Perišić…“, nabrajali su mi sredovječni i nešto stariji brazilski navijači koje sam susreo u Souq Waqifu, starom trgovačkom centru Dohe, gdje su još uvijek nalaze male radnje starog bazara, ali glavne arterije popunjavaju restorani i kafići.

„Uvijek ste imali velike igrače, sjećamo se Šukera, Bobana, Prosinečkog... Modrić je legenda svjetskog nogometa. Kada su zajedno igrali u Realu, Modrić i Casemiro bili su najbolji par veznjaka na svijetu. Casemiro jako cijeni Modrića, ne jednom je kazao da je za njega najbolji razigravač na svijetu. Njih dvojica su kao braća, pa si i ti onda naš brat“, kazivao mi je 60-godišnjak koji je sjedio na sredini i činio se vođom skupinom.

Bilo je ih sedam za stolom i svi su imali iste majice. Na prsima je otisnuto Brazil i sedam likova.

„To smo mi“, kazao je i pokazao rukom na sve prisutne.

To ima samo u Brazilu

„Nas sedmero smo braća, prava braća, ne šalim se. Svi živimo u državi Parani i bodrimo Brazil gdje god da igra“, kazao je najglasniji, očito glava bratske obitelji, iako se nije doimao najstarijim.

I ova sekvenca pokazuje što je Brazil i što je nogomet u Brazilu. Doručak, ručak i večera. Gdje ćete još naći sedmoricu braće koja odlaze na daleki put pratiti nogometnu reprezentaciju. To ima samo u Brazilu.

Svih sedam se predstavilo po imenu i potom su zapjevali neke dobro poznate brazilske pjesme. U čas su se oko stola skupili slučajni prolaznici i izvukli mobitele. Budući da tu švrljaju i mnogobrojne televizijske ekipe, za nekoliko sekundi pojavile su se i kamere. Vesela družina privukla je pozornost. Japanci su pljeskali kada su čuli da su braća.

„Brazil je favorit, pucamo na naslov svjetskog prvaka, nema su tu što kriti, ali ne podcjenjujemo Hrvatsku. Dapače, dobro znamo koliko ste opasni. Hrvati su ne jednom pokazali da imaju čvrst karakter. Stilom igre podsjećate na Južnoamerikance, tehnički ste vrlo jaki, a i fizički. Imate puno visokih momaka, iako Modrić nije baš jako visok, a ipak je najbolji hrvatski igrač“, našalio se Eduardo, jedan od braće koji je držao banku.

"Messija ćemo cak..."

„Ako prođete Hrvatsku, u polufinalu biste mogli na Argentinu. Već ste izgubili u finalu Cope“, pokušao sam podignuti atmosferu.

„Bojite li se Argentine?“ upitao sam.

„Ma, kakva Argentina. Nju bismo najviše voljeli u polufinalu. Protiv Brazila igraju samo bunker. Jednom prođu centar na cijeloj utakmici. Mogu pobijediti samo ako imaju puno sreće.“

„Ali ipak imaju Messija“, nastavio sam s provokacijama.

„Ma, koji Messi, nema ga nigdje kada igra protiv Brazila. Njega ćemo cak“, napravio je potez rukom i slatko se nasmijao.

„Čujte, to je nogomet, sve je moguće. Brazil je najbolji, ali može izgubiti. Nikoga se ne bojimo, ali Francuzi nam se čine najopasnijima.“

„Prije tih potencijalnih suparnika morate proći 'malu' prepreku – Hrvatsku“, uzvratio sam u istom tonu.

„Nije mala, Hrvatska nije ništa slabija od Argentine. Niste imali sreće što ste naletjeli na Brazil već u četvrtfinalu. U suprotnom biste možda opet igrali finale. Imate jako dobru momčad, našima neće biti lako. Južnu Koreju treba zaboraviti, Hrvatska je puno jača“, kazao je, a zatim dao prognozu.

"Hrvatska nije ništa lošija od Argentine"

„Minimalna pobjeda Brazila - 2:1. Neymar i Vinicius zabit će za Brazil, a Modrić za Hrvatsku.“

Putem smo sreli još pokoju skupinu brazilskih navijača. Svi su listom pohvalno govorili o hrvatskoj reprezentaciji, ali i svi su uvjereni da će Brazil ipak pobijediti. Ne može im se zamjeriti, Brazil je ipak Brazil. I prije turnira bio je najveći favorit, a pogotovo sada kada su onako razbili Korejce.

Međutim, Hrvatska nije bez šansi. Ne samo zbog toga što je to nogomet, nego još više jer Vatreni imaju svjetsku kvalitetu. Ne jedno su znali iscijepati papirnate prognoze u tisuću komadića. Eventualna pobjeda nad Brazilom ne bi bila rezultatski najveća hrvatska pobjeda u povijesti, ali ako bi je i tako označili, ne bi puno pogriješili.
Ima li što ljepše i spektakularnije nego skinuti moćni Selecao u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva! 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider