Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
PAMTIT ĆEMO ZAUVIJEK

Hrvatska slavila Livakovića i Petkovića, Brazilci doživjeli "El Qataranazo"

Pobjeda Hrvatske nad Brazilom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva dugo će se prepričavati.

Hrvatski reprezentativci (Foto: Afp)

Hrvatska nogometna reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Katru odigrala je sedam utakmica, no većini će najviše u pamćenju ostati trijumf protiv Brazila, kojim je osigurano drugo polufinale u nizu.

Kakva je to bila kombinacija emocija, tenzija, sreće i razočaranja, teško je samo riječima opisati, no ono što ćemo zauvijek pamtiti je epilog, a to je slavlje momaka u bijelim dresovima s crvenim kockicama. Kockicama koje su još jednom odletjele u svijet na najbolji mogući način.

U ovakvim utakmicama vratar je ključ

Dominik Livaković bio je senzacionalan, posebno u trenucima kad je moćni Brazil preuzeo kontrolu nad susretom i krenuo stvarati dobre prilike. Tu se prije svega misli na prvu polovicu drugog poluvremena.

Paqueta i Livaković Paqueta i Livaković (Foto: Afp)

I nije to bilo ništa čudno. Teško je zapravo očekivati da bilo koja reprezentacija može cijeli susret izdržati bez da na vlastitoj koži osjeti Jogu Bonito.

U tim trenucima treba vam dobar vratar, a teško je zamisliti koji bi u tom trenutku za Hrvatsku bio bolji od Dominika Livakovića, tj onoga kako je on odradio svoj posao.11 udaraca u okvir hrvatskog gola imao je Selecao u tom susretu, a deset njih je zaustavio Zadranin na našim vratima.

Kad je jednom i pokleknuo, odnosno kad nije uspio zaustaviti sjajnog Neymara, ukazala se kombinacija njegovih klupskih suigrača. Mislav Oršić odnio je loptu onako kako on zna, a onda posložio Brunu Petkovića, koji je uz malu pomoć brazilske obrane loptu poslao u mrežu. 

Bruno Petković Bruno Petković (Foto: Afp)

Izjednačenje u 117. minuti šokiralo je Brazilce, kojima je Bruno Petković postao ono što je nama Semih Senturk bio 2008. godine. Nisu se uspjeli oporaviti do izvođenja kaznenih udaraca, gdje su naši nogometaši prepuni samopouzdanja pogodili sva četiri pogotka. Jednog Brazilca zaustavio je Livaković, dok je drugi pod pritiskom promašio cijela vrata.

Jedan je to od najšokantnijih poraza koji su Brazilci doživjeli na svjetskim prvenstvima. Ovog puta došli su uvjereni kako će osvojiti titulu prvaka, a samopouzdanje je dodatno poraslo nakon razbijanja Južne Koreje u utakmici osmine finala.

Neymar Neymar (Foto: Afp)

Mnogi će se složiti kako su nadigrali Hrvatsku, nije to problem priznati. Igrački su jača momčad i očekivalo se da je potrebno nešto više za savladati ih. Veliko zajedništvo te posebna inspricija nekoliko igrača.

Hrvatska je to te večeri imala i Brazilcima uzrokovala Qataranazo od kojeg će im neko vrijeme trebati da se oporave.

Novo svjetsko prvenstvo je za tri i pol godine, do tada bi trebali imati spremnu generaciju vjerojatno još bolju i opasniju od ove. No, ne sumnjamo kako će Hrvate htjeti pod svaku cijenu izbjeći.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider