Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
TREĆI GOLMAN DOSAD

Fenomenalni Wojciech Szczęsny upisao se u povijest Svjetskih prvenstava

Poljski vratar obranio je već dva kaznena udarca na ovom Svjetskom prvenstvu.

Wojciech Szczęsny sa suigračima (Foto: Afp)

Jedan od junaka ulaska nogometne reprezentacije Poljske u osminu finala Svjetskog prvenstva u Katru njihov je vratar Wojciech Szczesny

Nećemo se čuditi ako neki mediji vratara Juventusa proglase najboljim vratarom prvenstva, posebno jer je pored svega obranio čak dva kaznena udarca. Prvo protiv Saudijske Arabije, a onda i večeras protiv Argentine.

Treći vratar s dva obranjena "penala" na SP-u

Time je postao tek treći čovjek koji je na jednom svjetskom prvenstvu obranio dva kaznena udarca tijekom regularnog vremena, ujedno i drugi Poljak s tim postignućem.

Prvi koji je to napravio bio je, kao što je navedeno, njegov sunarodnjak Jan Tomaszewski, koji je to napravio na SP-u 1974. u Njemačkoj. 

Poljska je tamo došla do trećeg mjesta, a također je dala najboljeg strijelca prvenstva, što je bio Grzegorz Lato sa sedam pogodaka, dok je Władysław Żmuda dobio nagradu za najboljeg mladog igrača prvenstva. Tomaszewski je kaznene udarce obranio protiv Švedske i Zapadne Njemačke, u drugom krugu prvenstva.

Nakon njega to je napravio Brad Friedel na Svjetskom prvenstvu 2002. u Japanu i Južnoj Koreji. Njegove obrane pomogle su Amerikancima na putu do četvrtfinala, gdje su u kontroverznim okolnostima zaustavljeni od Nijemaca. Kaznene udarce skinuo je protiv Južne Koreje i Poljske tijekom natjecanja u skupini.

Bude li Szczesny išao njihovim koracima, Poljsku ove sezone čeka minimalno četvrtfinale. No, da bi to izborili, morat će savladati sjajne Francuze, a s igrom kakvu su prezentirali u skupini to će teško biti u stanju napraviti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider