Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Tko god bude - sretno!

Dalićeva postava za povijesnu utakmicu: Hrvatska na Brazil s jednom nepoznanicom i čvrstim stavom

Vatreni večeras igraju jednu od najvećih utakmica u povijesti hrvatske reprezentacije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U kojoj će postavi istrčati Vatreni protiv Brazila u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva? To je pitanje od vitalnog značenja, a točan odgovor nije lako dati.

Poznato je da izbornik Zlatko Dalić nije sklon eksperimentima, pogotovo ne velikim iznenađenjima. Upuštanje u neke prevelike rizike nije Dalićev stil.

Iako su postojale realne opcije da Mislav Oršić bude u početnom sastavu, teško da će se to dogoditi jer je propustio jučerašnji trening zbog viroze, što znači da nije sto posto spreman. 

Kada je tako, šanse mu rapidno padaju. Teško da će Dalić riskirati s igračem koji dan prije tako važne utakmice nije u stanju odraditi trening.

Središnji napadač i, uvjetno rečeno, desno krilo

Izbornik je na jučerašnjoj na press-konferenciji istaknuo da ne namjerava raditi neke velike promjene. To je u duhu njegove nogometne filozofije. Sve skupa sugerira da će na travnjak istrčati već viđena postava.

Jedine dvije upitne pozicije su središnji napadač i, uvjetno rečeno, desno krilo, možda je bolje reći drugi napadač.

Kako stvari stoje, najveće šanse da zauzmu te pozicije imaju Andrej Kramarić i Nikola Vlašić

Livaja i Petković neće startati

Mario Pašalić druga je najizvjesnija opcija za desno krilo, dok Bruno Petković i Marko Livaja kotiraju dosta slabije od Kramarića za poziciju centarfora.

Hrvatska će nominalno biti u formaciji 4-3-3, ali krila će se vjerojatno često spuštati u obranu kako bi pomogla bekovima u zaustavljanju brazilskih brzanaca, pa će to dobrim dijelom biti 4-5-1. Uz sigurnu igru u obrani, ključno će biti izlaženje u kontru. Posve je jasno da je jako teško pobijediti Brazil tako što se branite svih 90 odnosno 120 minuta. To su najbolje pokazale Brazilove utakmice sa Srbijom i Švicarskom. Prije ili kasnije obrambeni bedem bit će probijen i onda se pretjerano obranaška igra raspada.

Hrvatska će morati težiti što većem posjedu jer će tako najbolje olabaviti stisak oko vrata. Ako lopta bude odveć dominantno u posjedu Brazilaca, pozitivan rezultat bit će gotovo nemoguća misija.

Vatreni će morati što češće ubadati Selecao ako ga žele limitirati i naposljetku pobijediti. Osim toga, totalni bunker ne smije biti opcija jer Hrvatska tako nikada ne igra, a vjerojatno i ne zna igrati.

Vatreni imaju i hrabrost i odvažnost

Naravno da će Vatreni morati stati u čvrsti blok, pogotovo u razdobljima kada Brazil jače pritisne, ali mora težiti smanjivanju tih intervala na što je moguće manju mjeru.
Ne treba ni govoriti da će morati biti maksimalno kompaktni i fanatično borbeni. To se praktički podrazumijeva.

Bez toga neće ići, kao ni bez visoke doze samopouzdanja i vjere u svoje mogućnosti. Ne sumnjamo da to Vatreni imaju u sebi, demonstrirali su nepokolebljivi karakter već puno puta.

Utjelovljuju ono nešto što rijetki imaju - hrabrost i odvažnost da budu najbolji kada je najteže. 

Mnoge intrigira vidjeti mogu li odgovoriti na najveći izazov. Brazil je favorit, tu nema sumnje, ali Hrvatska je jako čvrsta, žilava, da ne kažemo zaje*ana. Već su mnogi favoriti na njoj polomili zube.

Moguća postava:

Livaković – Juranović. Lovren, Gvardiol, Sosa – Modrić, Brozović, Kovačić – Vlašić (Pašalić), Kramarić, Perišić.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider