Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Utakmica odluke

Belgija za Hrvatsku može biti kao Argentina u Rusiji: Katapult koji će Vatrene baciti do finala

Pobjedom i dobrom igrom protiv jedne od elitnih svjetskih reprezentacija posljednjih godina Hrvatska bi toliko narasla da bi se i u očima neutralnih promatrača prometnula u jednog od favorita turnira.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ne možemo reći da je Belgija ispit generacije, taj ispit Modrić i ostali senatori već su prošli, ali možda se može reći da je doktorat. Može li Belgija biti za Vatrene ono što je bila Argentina u Rusiji? Odskočna daska, katapult, topovski hitac koji će im podići samopouzdanje do neslućenih visina i baciti ih do finala.

gol expired Izbornik Dalić otkrio hoće li biti promjena u prvih 11 i kako će čuvati Lukakua divider

Pobjedom i dobrom igrom protiv jedne od elitnih svjetskih reprezentacija posljednjih godina Hrvatska bi toliko narasla da bi se i u očima neutralnih promatrača prometnula u jednog od favorita turnira.

Ogroman ulog

Tanka je crta između uspjeha i neuspjeha na velikim turnirima, posebice Svjetskom prvenstvu. Ulog je ogroman. Zadnja utakmica u skupini protiv ne tako davno prvoplasirane reprezentacije na FIFA-inoj ljestvici odlučuje o prolazu dalje.

Vatreni i Dalić sigurno to nisu htjeli, ali tako je ispalo. Maroko je pomrsio račune Hrvatima i Belgijcima, natjerao ih da u međusobnom okršaju odluče tko će u osminu finala. Naravno, moguća je i kombinacija da prođu dalje i Hrvatska i Belgija, ako se poklope rezultati i gol-razlika, ali to je opcija u koju se Vatreni ne smiju uzdati.

gol expired Belgijski izbornik o curenju iz svlačionice: ''Da sam protivnik, išao bih s tim pričama'' divider

Ne smiju se uzdati ni u razdore i sukobe u belgijskoj momčadi. Takve situacije nerijetko znaju imati pozitivan, mobilizirajući efekt. Inat je dobro poznata kategorija u hrvatskom društvu. Vatrenima je često znao pomoći da izrone iz pepela i sve iznenade.

Kako čuvati Lukakua?

Romelu Lukaku vraća se u udarni sastav Belgije. On je vođa i lider te momčadi, njezin ključni igrač. To naglašavaju svi Belgijci. Crveni vragovi nadaju se da će biti okidač za novu renesansu.

Svakako da će biti važno zaustaviti Lukakua. Mateo Kovačić ponudio je kratak savjet hrvatskim stoperima.

Reprezentacija Srbije Seks-skandal trese srpsku reprezentaciju? Mediji šute, ali svi pričaju o tome divider

"Nemojte se s njim hrvati", poručio je Kovačić na press-konferenciji.

Što to u prijevodu znači? Budući da je iznimno snažan, Lukaku provocira fizičku igru. Naravno da u duele treba ići čvrsto, ali prije svega pametno, s pravim tajmingom i osjećajem za prostor.

Treba igrati svoju igru

Najlakše ga se čuva ako ga se izvuče daleko od vrata, ako se spriječi protok lopte. Tu će veliku ulogu odigrati vezni igrači. Naravno da je bitno kako će Vatreni čuvati Lukakua ili De Bruynea, no u nogometu pobjeđuje momčad.

Veća želja, glad, volja za pobjedom čitave momčadi odigrat će glavnu ulogu. Nerijetko se dogodi da u takvim utakmicama junak bude netko od koga bismo to najmanje očekivali. Bit će preopasno ako se Vatreni previše koncentriraju na Lukakua i De Bruynea, a zapostave ostale.

Hrvatska će protiv Belgije...

Ukupno glasova:

Treba igrati svoju igru, natjerati Belgijce da razmišljaju o tome kako da zaustave Vatrene, a ne obratno. Sve je to lako reći, a teško provesti u djelo. Međutim, ako Hrvatska pretendira na visok plasman, prije ili kasnije mora se suočiti s momčadi tipa Belgije.

Prvo mjesto podsjeća na Rusiju

Najvažnija je vjera u vlastite mogućnosti. Ako vjeruješ u sebe, onda je sve moguće. Bez te vjere ne može se ništa. Vatreni imaju iskustva, imaju kvalitetu, a očito je i da vjeruju u sebe. To su dokazali puno puta posljednjih godina. Prođe li Hrvatska neokrznuta Belgiju, bit će jako, jako opasna.

Dakako da bi bilo najbolje da u osminu ide s prvog mjesta jer će joj u tom slučaju ždrijeb biti dosta lakši. I to podsjeća na Rusiju. S pobjedom protiv Belgije otvara se puno toga. Snovi o novoj borbi za zlato bili bi itekako živi i ostvarivi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider