Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
juri prema vrhu

Ova Zagrepčanka najbolja je mlada skijašica svijeta: Ni Janica nije ostvarila takav uspjeh

Najbolja u slalomu, najbolja u veleslalomu, a konkurentice daleko, daleko iza. Priča o jednoj Zagrepčanki koju bi mogao zapamtiti skijaški svijet nije otprije 20 godina. Iako nam je ta dobro poznata. Ovo je novo vrijeme, s novom junakinjom. Najboljom skijašicom svijeta do 16 godina.

Kiša, magla, blato, pa i neulazak u drugu vožnju nisu razlog za nezadovoljstvo, barem kad je Zrinka Ljutić u pitanju. Ova 16-godišnja Zagrepčanka prije dva tjedna postala je najbolja mlada skijašica svijeta.

Zrinka je tako ostvarila ono što ni Janici Kostelić nije pošlo za rukom - osvojila je četiri zlatne medalje na najjačem svjetskom natjecanju za mlade skijaše. Samo nekoliko dana poslije, na Sljemenu je ostala bez druge vožnje.

''Izletjela sam nažalost u prvoj vožnji, desi se nekad i bilo je pitanje vremena, imala sam dosta dobre rezultate na prijašnjim utrkama. Ovo je slalom i ovo je normalno da se dešava'', rekla je za Dnevnik Nove TV.

Obiteljski u skijanju

Iako u sportu ima teških dana i lošijih trenutaka, Zrinka definitivno nije od onih koji odustaju.

''Jedan dio je sigurno odgoj. Neka djeca nisu skroz u tome, to je za njih više rekreacija, tako da je i to isto normalno.''

Ne odustati u sportu poput skijanja uspijevaju samo najuporniji. Jer pred mladim su sportašima mjeseci i mjeseci provedeni izvan doma na treninzima i natjecanjima. Zrinka tako veći dio godine provodi u austrijskom Inerkremsu. Uz nju je tamo i otac Amir, ali i sestra Dora, te braća Tvrtko i Hrvoje. Koji su također odlični skijaši.

''Znači mi puno da smo obiteljski u sportu, puno je lakše, mogu se osloniti na njih i oni na mene i zabavno nam je.''

Uz skijanje, odlična je i surferica

Iako su i više od devet mjeseci godišnje na snijegu, Zrinka i stariji brat odlični su surferi. Brat je i jedan od najboljih mladih surfera u Europi, disciplina freestyle.

''Na moru se trenira, surfamo, jedrimo na dasci, slobodni stil. Radimo to već dugo i dobri smo u tome, ali to je palo u drugi plan, to je postao samo hobi. Treniramo, imamo odlične uvijete za trening, maknemo se od skijanja i od svega.''

Postoji li neki sportaš ili sportašica kojoj se diviš?

Najviše se divim Mikaeli Shiffrin, zbog svih njezinih rezultata, zbog toga što vozi sve discipline i pobjeđuje u svim disciplinama, ali najviše zbog toga jer je uvijek staložena, uvijek priča se svima i nije da se neće slikati.''

Iako je Zrinka tek sada pred pravim izazovima, kad jednog dana počne osvajati seniorske skijaške tronove, sigurni smo da će baš poput svoje omiljene sportašice i ona ostati baš kakva je i sada: otvorena, pristupačna i skromna.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider