Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Imali smo 11 predstavnika

Zatvorene Zimske olimpijske igre u Pekingu, najmlađa hrvatska olimpijka nosila zastavu

Zatvorene su Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu na kojim je Hrvatska imala 11 predstavnika.

Tena Hadžić (Foto: Jaki Franja/Pixsell)

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach svečano je u nedjelju proglasio Zimske olimpijske igre u Pekingu zatvorenima, pozvavši sportaše da se ponovno okupe za četiri godine u Milanu i Cortini d'Ampezzo.

Hrvatsku zastavu na na svečanosti zatvaranja Zimskih olimpijskih igara na Nacionalnom stadionu, ili popularno nazvanom Ptičjem gnijezdu, nosila je najmlađa hrvatska olimpijka 17-godišnja skijaška trkačica Tena Hadžić.

17-godišnja Tena Hadžić nosila hrvatsku zastavu

Prema pravilima Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), na završnoj svečanosti (Z)OI-ja zastavu može nositi jedan sportaš ili sportašica pa se ova 17-godišnja Zagrepčanka pridružila Marku Skenderu i Zrinki Ljutić, koji su nosili hrvatsku zastavu na otvaranju i tako zaokružila priču o hrvatskim olimpijskim debitantima kao stjegonoš(ic)ama na ZOI-ju u Pekingu.

Therese Johaug Pogledajte konačnu ljestvicu medalja na Zimskim olimpijskim igrama: Postavljen novi rekord divider

Svečanost zatvaranja XXIV. zimskih olimpijskih igara na Nacionalnom stadionu, koje je pratio i kineski predsjednik Xi Jingping, počela je točkom u kojoj je glavna tema pahuljica kao što je bilo na svečanosti otvaranja.

Nakon toga su na led izašle klizaljke nadahnute znakovima kineskog horoskopa koje su simbolizirale protok vremena i kineski čvor koji simbolizira povezanost Kine sa svijetom. Potom su na Ptičje gnijezdo, izašli sportaši, ali ne pojedinačno, kao na otvaranju.

Hrvatska imala 11 predstavnika u Pekingu

Na ZOI u Pekingu se u sedam sportova i 15 disciplina natjecao 2.871 sportaš iz 91 zemlje, a podijeljeno je ukupno 109 kompleta medalja. Na svečanosti zatvaranja podijeljena su dva kompleta medalja i to skijaške trkačice na 30 km i za skijaške trkače za utrku skijaškog maratona.

Hrvatsku je na ovim zimskim olimpijskim igrama predstavljalo 11 predstavnika, šest u alpskom skijanju. Najbolji rezultat ostvario je Filip Zubčić koji je bio deseti u veleslalomu, dok je Samuel Kolega bio 15. u slalomu. Zubčić je u slalomu bio 18, a Kolega 21. Matej Vidović je zauzeo 20. mjesto u slalomu.

Klizanje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu Završile su Zimske olimpijske igre: Ovo su neke od najupečatljivijih i najluđih izjava divider

Od slalomašica, debitantica Zrinka Ljutić je u slalomu bila 25., a u veleslalomu 28. Leona Popović, koja je zbog koronavirusa propustila početka Igara i utrku veleslaloma, u slalomu je bila 23. Andrea Komšić, kojoj su ovo bile treće zimske olimpijske igre, na žalost zbog bolova u vratu i leđima ostala je bez plasmana u obje utrke.

Od skijaških trkača, Vedrana Malec je bila 52. u skijaškom maratonu, 53. u pojedinačnom sprintu, 73. u klasičnoj utrci te 110. s Tenom Hadžić u polufinalnoj skupini u sprintu. Tena Hadžić je bila 83. u utrci na 10 km. Marko Skender je bio 57. u maratonu skijaških trkača, 85. na 15 km i 69. u sprintu skijaškog trčanja.

Snowbaordašica Lea Jugovac je zauzela 28. mjesto u disciplini big air, a zbog graničnog nalaza na koronavirus nije nastupila u disciplini slopestyle. Brzoklizačica Valentina Aščić, debitantica na ZOI, bila je 23. na 500 m i 25. na 1.500 m.

Valijeva obilježila Zimske olimpijske igre

Zimske olimpijske igre u Pekingu, koji je prvi grad koji je bio domaćin i ljetnim i zimskim igrama, ostat će zapamćene po ekstremnim anti-COVID mjerama i doping skandalu u kojem je glavnu ulogu imala 15-godišnja ruska klizačka senzacija Kamila Valijeva.

Gradonačelnik Pekinga je nakon spuštanja zastave Međunarodnog olimpijskog odbora, predao ju je predsjedniku MOO-a Thomasu Bacha koji ju je onda predao gradonačelnicima gradova domaćina 25. ZOI Milanu i Cortini d'Ampezzo.

Lokacije na kojima će se održati Zimske olimpijske igre 2026. Iduće Zimske olimpijske igre održat će se blizu Hrvatske: U tijesnoj utrci Šveđani izgubili divider

To će biti prvi putu povijesti da su dva grada domaćini tom velikom natjecanju. Potom je dvoje plesača je kretnjama po ledu iscrtalo službeni znak ZOI u Milanu i Cortini d'Ampezzo 2026. godine

Bach proglasio Igre zatvorenim

"Vi sportaši ne samo da ste se međusobno poštivali nego ste se i podržavali, čak ste se i zagrlili iako su vaše zemlje možda u sukobu, Prevladali ste podjele i pokazali da smo u ovoj zajednici svi jednaki bez obzira kako izgledali, otkud dolazili i u što vjerovali.

Ova ujedinjujuća snaga olimpijskog duha jača je do sila koje nas pokušavaju podijeliti. To snaga daje snagu miru. Neka politički lideri budu inspirirani vašom porukom solidarnosti i mira", rekao je na kraju predsjednik MOO-a a nakon njegovog govora ugašen je olimpijski plamen.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider