Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Lijepa tradicija

Prvo sportsko natjecanje u Hrvatskoj 2020. imat će 629 natjecatelja

Organizatori su prijave zaključili četiri dana prije utrke, dok će podjela startnih brojeva biti na Staru godinu, od 21:00 do 21:30.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prijave za 42. Novogodišnju utrku u Varaždinu zaključene su u petak, 27. prosinca, u ponoć, a prijavilo se 629 natjecatelja iz šest država.

Novogodišnja utrka je prvi sportski događaj u Hrvatskoj i jedan od rijetkih u svijetu koji se održava sa startom točno u ponoć na Novu godinu, na prijelazu iz jedne kalendarske godine u drugu, a organizira ga Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina u suradnji s Atletskim klubom Sloboda te uz pokroviteljstvo Grada Varaždina.

Organizatori su prijave zaključili četiri dana prije utrke, dok će podjela startnih brojeva biti na Staru godinu, od 21:00 do 21:30. Na startu na Trgu kralja Tomislava bit će natjecatelji iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke i Austrije. Utrku je duga 4,8 kilometara i prolazi ulicama i trgovima središta Varaždina, pod novogodišnjim vatrometom.

Trojica najbržih trkača i tri najbrže trkačice dobit će novčane nagrade od 300, 200 i 100 eura. Sudjelovanje je na dosadašnjim izdanjima Novogodišnje utrke bilo besplatno, a od ove utrke uvedena je startnina koja iznosi 50 kuna. Natjecatelji će dobiti majicu s logom utrke i unikatnu finišersku medalju, a za njih je nakon utrke organizirana zabava u Školsko-sportskoj dvorani u Graberju.

Na 41. izdanju Novogodišnje utrke 1. siječnja 2019. sudjelovalo je 430 natjecatelja iz deset država, a pobjednici su bili Samuel Naibei Kiplimo iz Kenije i Katarina Vukančić iz zagrebačkog AK Agram.

Tradicija varaždinske Novogodišnje utrke počela je 1977. kada su atletski i trkački entuzijasti Mladen Mavar, Boris Kožar, Petar Jelenečki, uz podršku AK Sloboda i tadašnjeg Atletskog saveza Hrvatske, organizirali prvu Novogodišnju utrku sa startom u ponoć s 31. prosinca 1977. na 1. siječnja 1978. godine. Na premijernom izdanju nastupila su 33 trkača.

Novogodišnja utrka dio je programa dočeka Nove godine u Varaždinu, koji će na središnjem gradskom trgu početi u 22:00 uz nastup grupe MozART.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider