Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Oglas

Glavni tajnik HŠSS-a: ''Vratimo djecu na školska igrališta''

Bavljenje sportom donosi mnoštvo prednosti zdravlju i razvoju djece, a zahvaljujući aktivnostima u Hrvatskom školskom sportskom savezu djeca spajaju ugodno s korisnim.

Galerija Vratimo djecu na igrališta Vratimo djecu na igrališta Vratimo djecu na igrališta +2 Vratimo djecu na igrališta

U današnjem užurbanom svijetu vrlo je važno zajednički podići svijest o značaju zdravog načina života među djecom i njihovim roditeljima.

Hrvatski školski sportski savez na mnoge načine promiče dobrobiti bavljenja sporta. Ivan Dujić, glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza objasnio je koliko je bavljenje sportom važno za djecu.

Vratimo djecu na igrališta Vratimo djecu na igrališta (Foto: PR)

Sport ima nevjerojatno puno prednosti – jedna od tih važnih prednosti je i stvaranje novih prijateljstava. ''Tjedno okupljamo preko 700 djece po sportu i svjedočimo druženju i dijeljenju iskustava kroz sport – i sam sam kroz sport upoznao dvojicu dugogodišnjih prijatelja koji su ovdje s nama, u različitim ulogama i sasvim slučajno, a veže nas preko 25 godina prijateljstva'', priča Dujić. ''Nije važno baviti se sportom samo zbog želje za pobjedom, sportom se važno baviti zato što sport mora postati smisao života gotovo svakog čovjeka'', dodaje.

Kako bi podupro želju za razvojem zdravih tjelesnih aktivnosti kod djece HŠSS je pripremio brojne nacionalne projekte poput Univerzalne sportske škole, Vježbaonice i Sportskih praznika. Jedan od projekata je i ''Igram, pišem, lajkam'' koji okuplja mlade medijske ambasadore školskog sporta i uči ih kako na kreativan način predstavljati školski sport na društvenim mrežama.

Nakon uspješnih pobjeda u natjecanjima u rukometu i futsalu mladi sportaši okrjepu pronalaze u Fresh baru, na kojem se pripremaju smoothiji i prirodni sokovi. ''Ovo što ja vidim je šarenilo, aktivnost i djeca koja tamo redovito piju smoothie i to je zgodno. Jako je zdravo i baš konkretnom aktivnošću promoviramo zdrav život - ništa loše ni nezdravo u njima nema'', kaže glavni tajnik HŠSS-a.

Glavni tajnik HŠSS-a Ivan Dujić Glavni tajnik HŠSS-a Ivan Dujić (Foto: PR)

Dujić napominje i kako sport uistinu pomaže čovjeku kroz život jer se već od djetinjstva uči o organizaciji vremena: ''Sportaši su obično djeca koja imaju puno obaveza i nemaju previše slobodnog vremena. Po svom iskustvu, a i kroz iskustvo vlastite djece znam da kroz sport naučiš organizirati to slobodno vrijeme - zapravo ta djeca imaju više kvalitetno provedenog vremena nego djeca koja se ne bave sportom.''

Hrvatski školski sportski savez pripremio je i novi projekt usmjeren socijalizaciji i edukaciji, duhovitog naziva ''Aerobik s tatom, na penale s mamom'' - to je iz naslova ovako malo duhovito, ali zapravo ima puno dublji smisao - vraćanje djece na školska igrališta.
''Ideja je da se mi roditelji zajedno s djecom vratimo na školska igrališta u školsko okruženje i da u tu jednu mikro zajednicu spojimo djecu, roditelje i profesore svoje škole kako bi se djeca ponovno, ne samo tim subotama nego i nekim drugim danima, ponovno okupljala u središtu sporta u svojoj zajednici'', objašnjava Dujić.

Vratimo djecu na igrališta Vratimo djecu na igrališta (Foto: PR)

HŠSS tijekom cijele godine održava državna prvenstva u 16 školskih sportova, natjecanje za učenike s intelektualnim teškoćama te tri sportsko-edukativna programa i još sedam projekata - medijskih, javnozdravstvenih te čak i likovnih i literarnih. U svemu tome godišnje okupljaju preko 100,000 djece u školskom sportu, a djeluju u skladu s misli vodiljom: ''Ako i jedno dodatno dijete potaknemo da razvije ljubav prema sportu, uspjeli smo''.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider