Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Šokiran rezultatom

Vodeći atletski trener suspendiran na četiri godine zbog dopinga

Američka antidopinška agencija objavila je da je Salazar kažnjen zbog "orkestriranja i olakšavanja uzimanja zabranjenih tvari".

Alberto Salazar (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Vodeći američki atletski trener Alberto Salazar, koji je trenirao neke od najvećih trkača, među kojima i britanskog olimpijskog pobjednika Moa Faraha, suspendiran je na četiri godine zbog dopinga.

Američka antidopinška agencija (USADA) objavila je da je Salazar kažnjen zbog "orkestriranja i olakšavanja uzimanja zabranjenih tvari" kao trener Projekta Nike Oregon (NOP), kampa u kojem su se pripremali američki dugoprugaši.

Nakon što je izrečena suspenzija, Američka atletska federacija (USATF) oduzela je Salazaru akreditaciju za sudjelovanje na SP u Dohi.

Salazar je kazao da će se žaliti na odluku USADA-e, a američki proizvođač sportske opreme Nike je u svom priopćenju naveo da će stajati uz njega.

"Šokiran sam današnjim rezultatom", kazao je Salazar. "Moji atletičari i ja doživjeli smo nepravedan, neetičan i vrlo štetan tretman od USADA-e."

"Oregon Projekt nije nikada i nikada neće dopustiti doping. Žalit ću se i trudit ću se da ovaj nepošteni i otegnuti proces stigne do zaključka za koji ću znati da je istinit", dodao je.

USADA tvrdi da je Salazar, koji je trenirao i američkog dugoprugaša Matthewa Centrowitza, snabdjevao sportaše zabranjenim supstancama te ih navodio kako da izbjegavaju dopinške kontrole.

Istraga o 61-godišnjem Salazaru, trostrukom pobjedniku njujorškog maratona, trajala je četiri godine. Neki od članova NOP-a sudjeluju na SP-u koje se trenutačno održava u Dohi.

Salazar je prestao trenirati Faraha 2017. kada se trkač odlučio vratiti u Englesku. Farah je tada kazao da istraga o dopingu nije bila razlog za prekid suradnje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider