Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
intervju za gol.hr

Još jedan sportski spektakl u Hrvatskoj: ''Kad vidite koje su sve zvijezde već dolazile...''

Vladimir Miholjević najavit će Cro Race utrku na Sunset Sports Media Festivalu.

Cro Race 2023. (Foto: Mario Stiehl Photography)

Na kraju ljeta očekuje nas još jedan veliki sportski spektakl. Biciklistička utrka Cro Race još jednom će u svijet poslati prelijepe kadrove iz raznih krajeva Hrvatske. Direktor utrke i proslavljeni hrvatski biciklist, Vladimir Miholjević jedan je od panelista na Sunset Sports Media Festivalu koji se ovog vikenda održava u Zadru.

Povodom toga, razgovarali smo s Miholjevićem o karijeri, Cro Raceu, ali i gostovanju na festivalu.

Nakon Vaše uspješne karijere, nije bilo druge nego ostati u biciklizmu, zar ne?

U jednom trenutku sam se vratio na pravni fakultet s ozbiljnom namjerom završiti ga. Za vrijeme karijere sam došao do apsolventskog staža i ostalo mi je osam ispita do diplome, ali, jednostavno, biciklizam je nešto što volim i znam raditi, a ukazala se i prilika koja se ne odbija, odnosno stvorili smo priliku i eto nas sada tu gdje jesmo.

Uspješna karijera u prvom planu zbog puno toga što je rijetko koji Hrvat uspio što i vi. Jeste li zadovoljni kad pogledate unazad?

Rekao bih da ne žalim ni za čim, ali kada pogledam unazad vjerujem da se moglo napraviti puno više uz pravog mentora kojeg nije u hrvatskim okvirima bilo. Probijajući barijere i sam si otvarajući vrata napravio sam ponešto grešaka koje je trebalo izbjeći, ali sve u svemu sam zadovoljan.

Vladimir Miholjević Vladimir Miholjević (Foto: Miroslav Španjić/Cropix)

Kako je izgledalo osmišljavanje Cro Racea? Jeste li vi birali staze, budući da ste ih na treningu sigurno sve više puta prošli?

Idealan CRO Race se još nije dogodio, ali sve smo bliži tome. Pri pokretanju projekta nacionalnog biciklističkog toura, primarno je naći zainteresirane destinacijske partnere koji vas mogu financijski pratiti. To je rudarski posao, posebno u prvom izdanju kada je sve što prezentirate apstraktno za potencijalne partnere.

Sada je puno lakše jer iza projekta stoje konkretni rezultati i brojke. Etape sam samostalno trasirao prva četiri izdanja, kasnije s Lukom Mišovićem, tehničkim direktorom utrke. Obojica smo bili biciklisti i možemo predvidjeti uzbudljivost, zahtjevnost, opasnost koje svaka etapa nosi, te trasirajući ih pišete scenarij utrke koji mora imati uvod, kulminaciju i rasplet.

Koliki vidite potencijal Cro Racea i gdje se zapravo nalazi na nekoj ljestvici velikih utrka?

Hrvatska je turistička zemlja, a cikloturizam jedna od najbitnijih, ako ne i najbitnija grana selektivnih oblika turizma te je projekt u potpunosti kompatibilan sa strategijom razvoja hrvatskog turizma. Partnerstvo s državom je preduvjet da možemo projekt nadograđivati do najvišeg razreda. To nije kratak, jeftin niti lagan put. Paralelno s razvojem i nadogradnjom projekta CRO Race, moramo razvijati natjecateljski biciklizam; dobri biciklisti podići će prepoznatljivost sporta, razviti prometnu kulturu u korist biciklista i podići naciju na noge kada se CRO Race bude događao s više hrvatskih biciklističkih zvijezda na njemu.

U ovom trenutku CRO Race kategoriziran je kao utrka prve kategorije (2.1UCI), s time da smo na pragu podizanja kategorije na ProSeries iznad koje postoji samo WorldTour kategorija. Ako pogledate koje su sve svjetske biciklističke zvijezde nastupale na CRO Raceu, to najviše govori o kvaliteti i respektu najvećih biciklističkih ekipa prema utrci. U 2024. godini imat ćemo 6 WordTour timova, a od toga dvije ekipe od prvih tri na svjetskoj ljestvici. Utrka se prenosi u više od 130 država uživo, a u 190 država plasiraju se još sažetci i vijesti.

Cro Race 2023. Cro Race 2023. (Foto: Mario Stiehl Photography)

Smatrate li biciklizam najnapornijim i najtežim sportom na svijetu, kao što su mnogi spremni reći?

To vam je jednostavno znanstvena činjenica i to po energetskoj potrošnji, dužini samih utrka te volumenu visokog intenziteta kojeg biciklisti mogu podnijeti i oporaviti se u iznimno kratkom vremenskom intervalu.

Koliko je biciklizam zapravo skup sport, posebno u početku za nekoga tko se želi pokušati ozbiljnije baviti njime?

Ako odmah želite biti kompetitivni s opremom, bicikl će vas koštati 12.000 - 14.000 EUR, a značajan iznos trebate izdvojiti i za sprinterice, dresove za različite vremenske uvjete i aerodinamičke karakteristike. Definitivno se ne radi o jeftinom sportu.

Biciklizam se u mnogim državama pasionirano prati, kako je u Hrvatskoj? Može li pripomoći neki uspjeh biciklista koji će se naći u samom svjetskom vrhu?

Hrvatski biciklisti na najvećim svjetskim utrkama preduvjet su popularnosti sporta kod gledatelja. Bitan faktor je prijenos najvećih utrka na nekoj od nacionalnih TV kuća. Biciklizam kao sport u Hrvatskoj u ogromnom je rastu kod rekreativaca.

Jedan ste od tri Hrvata koji su završili Tour de France. Što točno tu utrku čini najvećom na svijetu i tzv. svetim gralom biciklizma?

Užasno teški vremenski uvjeti, neke od etapa voze se po prosječnoj temperaturi od 40 stupnjeva. To je za tijelo ogroman test. Konkurencija je najveća moguća, TdF svaki biciklist želi pobijediti. Obično je utrka koncipirana na način da ti pruža mogućnost uvoda u utrku kroz inicijalno lakše etape, pa je više dana utrka otvorena za bicikliste različitih karakteristika, to kreira ogroman stres te posljedično velik broj padova u kojima frakture kostiju nisu rijetkost. Sve nabrojano predstavlja jedan filter koji samo najjači biciklisti uz podršku do detalja uvježbane ekipe mogu uspješno privesti ka finalnom pobjedničkom podiju.

Vladimir Miholjević Vladimir Miholjević (Foto: Damir Škomrlj/Cropix)

Kad biste morali odabrati tri karakteristike Cro Racea, ali i samog biciklizma, koje bi to bile?

Simulacija života kroz sport – igra nikada ne staje bez obzira na pad ili tehničke poteškoće, koliko si bitan pojedinac za tvoju ekipu toliko ćeš dobiti njezine podrške za vraćanje u igru uz žrtvovanje tvojih timskih kolega. Nacionalno brendiranje – sportski događaj koji obuhvaća gotovo cijeli teritorij RH, kroz TV prijenos ističe njezina obilježja, ljepote, motive dolaska turista u RH – najljepša razglednica Hrvatske. Emocije – istraživanjem je utvrđeno da je emocija na licu bicikliste najiskrenija emocija u svijetu sporta. Te emocije biciklisti prenose na publiku uz cestu, a u biciklizmu je kontakt između publike i sportaša najbliži od bilo kojeg drugog sporta, posljedično te se emocije prenose i na gledatelje pred TV ekranima.

Ima li neki dio Hrvatske koji na biciklu niste prošli i ako da, koji je to dio?

Poneki otok je ostao izostavljen, Korčula, Rab i Dugi Otok mi padaju na pamet trenutno.

Ovog vikenda u Zadru će se održati treće izdanje Sunset Sports Media Festivala, na kojem sudjelujete kao jedan od panelista. Kakva su vaša očekivanja od samog Festivala, što pripremate za posjetitelje?

Želja mi je prenijeti iskustva profesionalnog bicikliste, organizatora biciklističkih utrka, performance managera WorldTour biciklističke ekipe. Puno je tu elemenata posla koji su interesantni iz više perspektiva – sportska, marketing, medijske, industrija sportske opreme. Ujedno mi je jednaka želja saslušati ostale sudionike SSMF-a te naučiti ponešto od njih.

Sunset Sports Media Festival nezaobilazna je stanica za sve ljubitelje sporta i medijske industrije. Koliku važnost donosi promociji Hrvatske?

Moja dosadašnja iskustva su isključivo posredna, a i takva su bila dovoljna da se shvati kako SSMF iznimno pridonosi prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije, komunicira jednu društvenu evolucijsku visoku razinu te pridonosi podizanju business reference RH na globalnoj razini.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider