Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
SEDAM PUTA PRVAK EUROPE

Jedan od najvećih hrvatskih klubova mijenja identitet, bivši igrači žestoko reagirali

Nova uprava HAVK Mladost iznijela je ambiciozan strateški plan za budućnost, no odlučili su promijeniti i vizualni identitet kluba.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije otprilike tjedan dana objavljene su velike promjene u vezi HAVK Mladost, jednog od najvećih i najuspješnijih hrvatskih sportskih klubova. 

Sedmerostruki prvak Europe dobio je novu upravu, novi igrački kadar, ali i novi identitet. Prije svega onaj vizualni, budući da je promijenjen grb kluba.

Ukloniti žapca bila je pogreška

On je moderniziran tako da je legendarni žabac uklonjen iz prvog plana te se na grbu nalazi samo diskretno. No, također je plava boja bačena u prvi plan. Time je izbačena žuta boja, koja je zapravo druga najvažnija u klubu.

Odmah su se pojavile negativne reakcije velikog broja osoba usko vezanih uz klub, a sad je dočekana i službena reakcija, i to putem dopisa koji su imenom i prezimenom postale legende kluba, njih čak 18. 

Dopis prenosimo u nastavku.

"S nevjericom smo posljednjih dana saznali da su pri formiranju nove uprave HAVK Mladost promijenjene boje, grb i logo Kluba. Novom vodstvu Kluba pritom izražavamo priznanje, jer je na sebe preuzela teško breme njegova očuvanja u trenutcima kad su smanjeni financijski prinosi Grada Zagreba, ali se nikako ne možemo složiti s izbacivanjem klupskih boja, te žapca sa vaterpolskom kapicom i loptom na ruci, kao simbola Kluba.

Ne želeći se previše vraćati u povijest, ipak moramo objasniti kako je žabac postao simbol Kluba. Bilo je to u vrijeme kada su nas navijači naših sportskih suparnika s mora, prije sedamdesetak godina, prozvali ‘žabarima‘ aludirajući na naše kontinentalno porijeklo. S vremenom, ono što je u početku bilo zamišljeno kao nešto podrugljivo i podsmješljivo, postalo je naš ponos.

Da, mi ‘žabari‘ zarekli smo se da ćemo ih sportski dostići. Na tome su radile generacije Kluba da bi napokon s tim simbolom bilo osvojeno prvo prvenstvo bivše države. Pod tim imenom, a sada i sa simbolom koji su nosili na trenirkama, krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća stasala je prva legendarna generacija koja je godinama osvajala sve što se u Europi moglo osvojiti. Na tim temeljima odgajane su daljnje generacije vaterpolista koje su s ponosom isticale da su dio kluba sa žabom na prsima, onom koja je postala nerazdvojni dio identiteta jednog od najuspješnijih svjetskih klubova.

Uz povremene padove, novi su naraštaji s tim simbolom, ponosno nastavljali boriti se i držati europski vrh, te je on postao dio tradicije nas akademičara. Uklanjanje grba sa žapcem kakav je postojao desetljećima, odričemo se dijela svega onoga čiji smo dio svi bili, pa se na taj način mogu ukloniti i sve zvjezdice koje simboliziraju sva dosad osvojena europska i državna prvenstva. Grb bez žapca gubi poveznicu sa svim što je dosad taj grb simbolizirao. Stoga apeliramo da se izvorni oblik grba vrati, odnosno zadrži kako bi nastavio svjedočiti povijesnim uspjesima našega Kluba."

U potpisu su se našli Tino Bilobrk, Želimir Bolfan, Ozren Bonačić, Milan Franjković, Boris Hadžiskerlev, Vedran Jerković, Mladen Jonke, Gordan Kolundžić, Krešimir Kruz, Danko Martinčević, Darko Pavljak, Rene Račić, Srđan Rmuš, Jakov Sedlar, Bruno Spitz, Karlo Stipanić, Dubravko Šimenc, Marijan Verži.

Nova uprava ima velike ambicije, najavili su kako će se Mladost za tri godine boriti za naslov prvaka Europe, kao i napredak u komunikaciji prema van, koja bi trebala dovesti više djece u klub, ali i publike na utakmice.

No, ako izgube povjerenje gore potpisanih i svih onih koji se s njima slažu, mogli bi se odmah u početku naći u problemima. Vremena reagirati i sve vratiti na staro još uvijek imaju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider