Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Teške optužbe

Najveća afera u povijesti sporta: Dopingirano više od tisuću ruskih sportaša!

Više od tisuću ruskih sportaša koji su se natjecali u ljetnim, zimskim i paraolimpijskim sportovima sudjelovalo je ili je imalo koristi od prikrivanja pozitivnih dopinških testova pod okriljem države.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Objavila je to u petak Svjetska antidopinška agencija (WADA) kao drugi dio izvješća kanadskog sportskog odvjetnika Richarda McLarena.

U tom drugom dijelu izneseno je više detalja o razrađenoj mreži dopinga uz znanje države u Rusiji.

U izvješću se navodi kako je postojalo sustavno prikrivanje pozitivnih rezultata koje je dorađeno do olimpijskih igara 2012. u Londonu, te na svjetskom atletskom prvenstvu 2013. i na zimskim olimpijskim igrama 2014. Sočiju i da je više od 30 sportova, uključujući i nogomet, bilo uključeno u prikrivanje pozitivnih doping rezultata.

U izvješću se navodi kako je tehnika zamjene uzoraka urina korištena u Sočiju postala redovita praksa moskovskog laboratorija koji je radio s vrhunskim sportašima.

Također McLaren kaže u svom izvješću da su četiri ruska osvajača zlatnih medalja iz Sočija imali uzorke urina s fiziološki nemogućim razinama soli, dok za 12 ruskih osvajača medalja postoje dokazi da su varali s bocama koje su sadržavale njihov uzorak urina.

"Sada možemo potvrditi prikrivanje koje ide od najmanje 2011. godine i nastavlja se i nakon ZOI-ja u Sočiju. Radi se o prikrivanju koje se razvilo iz nekontroliranog kaosa u institucionaliziranu i discipliniranu urotu s ciljem osvajanja medalja", kazao je McLaren na konferenciji za novinare održanoj u petak.

"To je prikrivanje s kakvim se prije nismo susreli i drugi dio izvješća donosi dokaze o porastu sportaša koji su sudjelovali u tome kao i raspon urote i prikrivanja. Raspolažemo dokazima koji otkrivaju da je više od 500 pozitivnih rezultata prijavljeno kao negativno, uključujući i rezultate nekih dobro poznatih elitnih sportaša čiji su pozitivni rezultati odmah bili falsificirani", dodao je.

McLaren ističe da je Rusija osvojila 24 zlatne medalje, 26 srebrnih i 32 bronce na olimpijskim igrama u Londonu 2012. i da ni jedan ruski sportaš nije bio pozitivan.

"No, ruska je reprezentacija kompromitirala OI u Londonu kao nitko nikada prije, u opsegu koji vjerojatno nikada neće biti u potpunosti razotkriven", kazao je kanadski odvjetnik.

"Želja za osvajanjem medalja nadrasla je njihov kolektivni i etički kompas te olimpijske vrijednosti fair playa. Godinama su Rusi, a da se za to nije znalo, varali na sportskim natjecanjima. Treneri i sportaši su igrali drugačiju igru. Navijači i gledatelji su bili prevareni i vrijeme je da se to zaustavi."

U originalnom McLarenovom izvješću koje je objavljeno u srpnju razotkriveno je da je moskovski laboratorij prikrio stotine pozitvnih doping testova u mnogim sportovima uoči ZOI u Sočiju, a nakon toga je uslijedila zabrana nastupa na OI u Rio de Janeiru za dio ruskih sportaša.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati

Nastavi čitati