Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Naše kamere su bile tamo

VIDEO Zagrijavanje za skorašnji veliki sportski događaj u Zagrebu: Sve je prošlo sjajno

Zagreb će ovaj mjesec ugostiti Europsko prvenstvo u ubrzanom i brzopoteznom šahu. Očekuje se dolazak 700 šahista iz svih europskih zemalja, a kao zagrijavanje promotivnu šahovsku simultanku odradio je najbolji hrvatski šahist, bivši prvak Europe, velemajstor Ivan Šarić. Na suprotnoj strani našle se brojne poznate osobe, ali i mlade šahovske nade.

Šahovske ploče, zabrinuti pogledi... Nije lako sjesti nasuprot bivšeg europskog prvaka i šahovskog velemajstora Ivana Šarića. No, svatko je želio okušati sreću. Brojni poznati, ali i mlade nade željeli su provjeriti svoje šahovsko znanje.

"Jako sam zadovoljan, ovo je stvarno bilo jedno posebno iskustvo i osobno se znamo i prijatelji smo i igrati ovako jednu partiju protiv europskog prvaka je stvarno velika čast", rekao je Silvio Marić.

Izazove na šahovskoj ploči nalazi i polovica zlatnog olimpijskog para, koji je nakon sat i 30 zaključio kako mu je to bilo najduže natjecanje u životu.

Valent Sinković izvukao remi

"Dobro je koncentraciju držati toliko dugo. Super je šah, malo drukčije nešto tako da igram i volim igrati tako da mi je bilo drago tu nastupiti", izjavio je Valent Sinković.

Je li zadovoljan s obzirom da se odlično držao?

"Odlično, zadovoljan sam. Smilovao mi se i dao mi remi tako da to mi je iznad svih očekivanja daleko."

Zadovoljna je na kraju bila i - Maria Grigoryan Vučković - jedina dama koja je danas igrala protiv velemajstora Šarića.

"Izgubila sam pet kilograma u međuvremenu, mislila sam da ćemo igrati 30 minuta, na kraju je trajalo skoro dva sata, ali sam se do kraja borila i nisam tražila remi.

Šarić otkrio tajnu uspjeha

Kako je igru svojih protivnika vidio šahovski velemajstor?

"Bili su dosta dobri, čak iznad mojih očekivanja jer mi je prije rekao Alojzije da ima par opasnih međutim svi su pružili jako dobar otpor. Na kraju dva remija i mislim zaslužili su ih. Pogotovo djeca su bila jako dobra", kazao je Ivan Šarić za Dnevnik Nove TV.

Djecu koja su danas odigrala svoje partije sigurno zanima kako se postaje šahovski velemajstor.

"Treba dosta rada kao i kod svega i podrške od roditelja i od kluba i saveza. I talenta sreće i nekako ako se sve to poklopi onda će doći na to do titule velemajstora."

Drugi mladi šahist pobrinuo se da se ovaj inače miran sport do temelja protrese. Amerikanac Hans Niemann svojim je nastupima pobudio sumnju da u njegovoj igri nije sve baš uvijek stvar talenta i sreće.

"Mogu reći da je jako čudno kako on igra, taj nivo je dosad neviđen, pogotovo za nekog njegovog ranga. Mi smo tu negdje po rejtingu i po snazi ali ta njegova igra na par turnira je bila bolja od svjetskog prvaka malo je vjerojatno da je on to sve sam ostvario i da je bio trenutak inspiracije."

Inspriacije ni danas ni ubuduće zasigurno neće nedostajati ovim mladi šahistima koji su dan završili fotografijom sa svojim idolom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:00, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider